Последни новини
Home / Законът / Турски съдия избяга в Гърция, чака решение за убежище

Турски съдия избяга в Гърция, чака решение за убежище

Defakto.bg

Турски съдия избяга в Гърция в лодка със сирийски бежанци и веднага поиска политическо убежище, съобщи Ройтерс.

Магистратът пристигнал на остров Хиос във вторник, в наказателния съд са му били повдигнати обвинения за незаконно влизане в страната.

48-годишният съдия поискал делото му да се гледа незабавно. Пред гръцкия съд разказал, че се укрил веднага след опита за преврат срещу Ердоган и оттогава нямал врбъзка със семейството си. Имал и зелен паспорт, но не изгоползвал за легално влизане в Гърция. Магистратът е осъден на една година условно за незаконното преминаване на границата. И е транспортиран в Атина, където ще разгледат и ще се произнесат по молбата му за политическо убежище.

След опита за преврат и въведеното извънредно положение режимът на Ердоган дотук отстрани близо 80 000 души от съдебната система, полицията, армията,  държавната администрация. Отстранени, обвинени или арестувани бяха близо 3500 съдии и прокурори.

Досега, за разлика от България, Гърция не е предала на Турция нито един турски гражданин, за когото е налице опасност от политическо преследване в родината му. Веднага след опита за преврат в Гърция кацнаха турски военни, които също бяха условно осъдени за незаконно влизане в страната. Но спрямо тях в оммента е в ход процедура по искането им за политическо убежище.

България пък предаде на Ердоган бизнесмена Абдуллах Бююк въпреки четири отказа на българския съд да разреши екстрадицията му в Турция, защото обвиненията срещу него са политически.

Днес темата за бежанците и отношенията с Турция бяха разисквани в парламента при откриването на новия политически сезон. Но защо родните депутати не зачекнаха срама „Бююк“?

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.