Последни новини
Home / Законът / Екатерина Захариева: Няма драма със съдебните заседатели заради закона

Екатерина Захариева: Няма драма със съдебните заседатели заради закона

Defakto.bg

Ако има драма със съдебнте заседатели в момента, тя не е заради промените в Закона за съдебната власт. Това стана ясно от изявление на министъра на правосъдието Екатерина Захариева пред БНТ.

Вчера председателят на най-големия съд в страната – Софийския районен съд, Методи Лалов, предупреди, че ново изискване за разпределението на заседателите може да взриви системата. Конкретно става дума за поправката в ЗСВ, според която занапред съдебните заседатели, също като съдиите, ще се избират по жребия на случайния подбор за всяко конкретно дело. Досега практиката е принципът на случайния подбор на заседателите да е не по дела, а по състави.

Законът дава 6-месечен срок на Висшия съдебен съвет да изготви новите правила, а през това време се прилагат старите. А и задължение на председателя на съда е да организира работата на съда, категорична бе министър Екатерина Захариева.

По думите й има съдилища, които отдавна прилагат това случайно разпределяне на съдебни заседатели по дела, като например Пловдивският районен съд, който също е доста натоварен. „Измененията в текстовете за съдебните заседатели са готвени и съгласуване с тяхната асоциация, за което им благодаря. Направихме всичко възможно да увеличим възнаграждението им и правата им“, каза правосъдният министър.

Тя допълни, че е готова на среща със съдебните заседатели, в случай, че имат конкретни предложения.

В заключение министър Захариева припомни, че правителството прави всичко възможно за да осигури добри условия за магистратите от Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура. Само през последните месеци бяха осигурени около 6 млн. лв. за обзавеждане на новата им сграда.

 

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.