Последни новини
Home / Законът / Екатерина Захариева: Няма драма със съдебните заседатели заради закона

Екатерина Захариева: Няма драма със съдебните заседатели заради закона

Defakto.bg

Ако има драма със съдебнте заседатели в момента, тя не е заради промените в Закона за съдебната власт. Това стана ясно от изявление на министъра на правосъдието Екатерина Захариева пред БНТ.

Вчера председателят на най-големия съд в страната – Софийския районен съд, Методи Лалов, предупреди, че ново изискване за разпределението на заседателите може да взриви системата. Конкретно става дума за поправката в ЗСВ, според която занапред съдебните заседатели, също като съдиите, ще се избират по жребия на случайния подбор за всяко конкретно дело. Досега практиката е принципът на случайния подбор на заседателите да е не по дела, а по състави.

Законът дава 6-месечен срок на Висшия съдебен съвет да изготви новите правила, а през това време се прилагат старите. А и задължение на председателя на съда е да организира работата на съда, категорична бе министър Екатерина Захариева.

По думите й има съдилища, които отдавна прилагат това случайно разпределяне на съдебни заседатели по дела, като например Пловдивският районен съд, който също е доста натоварен. „Измененията в текстовете за съдебните заседатели са готвени и съгласуване с тяхната асоциация, за което им благодаря. Направихме всичко възможно да увеличим възнаграждението им и правата им“, каза правосъдният министър.

Тя допълни, че е готова на среща със съдебните заседатели, в случай, че имат конкретни предложения.

В заключение министър Захариева припомни, че правителството прави всичко възможно за да осигури добри условия за магистратите от Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура. Само през последните месеци бяха осигурени около 6 млн. лв. за обзавеждане на новата им сграда.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.