Последни новини
Home / Законът / Министър -председателят: „Аз че нарисувам по-хубава карикатура!“(обновена)

Министър -председателят: „Аз че нарисувам по-хубава карикатура!“(обновена)

Defakto.bg
комарницки
Автор Христо Комарницки

Премиерът  Борисов неподправено и в характерен стил се ядоса,  след като водещият на бТВ показа карикатурата на Комарницки по повод посещението му в  Истанбул. „15 години си вади парите на моя гръб. Той трябва да ми напише едно благодарствено писмо. Да благодари, че толкова пари с мене изкара и му мина кариерата с мене“, избухна премиерът.

 Каза, че разбира обидата в рисунката и заключи: „Аз че нарисувам по-хубава карикатура!“
В профила си във Фейсбук Христо Комарницки  отговори така:
„Длъжен съм да го напиша тук, в отговор на небивалиците, които за пореден път е говорил по мой адрес премиерът Борисов в ефира на една от казионните медии.
„Кариерата“ ми нито започва, нито свършва с Б.Борисов.
Започнах да публикувам политически карикатури от есента на 1989 година, от тогава до днес съм рисувал почти всеки Божи ден. В папките ми има хиляди рисунки на А.Луканов, Ж.Желев, Ф.Димитров, Ахмед Доган, Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Георги Първанов и още десетки наши и чужди политици.
Наясно съм къде ми е мястото в редицата на българските карикатуристи, няма да допусна да се превърна в пародиен епигон на Тодор Цонев.
А ако някой си въобразява, че Светът започва и свършва с неговата особа, това е тревожен симптом.
Много разчитам на просветената и културна аудитория.
Не се предавайте!“
Министър председателят е известен  с нетърпимостта си към карикатуристите, които му „посягат“ персонално.  През април т.г. карикатуристът Чавдар Николов  напусна  „Нова телевизия“ заради отказа на ръководството й да  вземе отношение по огласената  от премиера Бойко Борисов  заплата от 4 700 лв , която ( уж ) била определена на карикатуриста за завръщането му на работа.
Чавдар Николов5
Когато през април Нова тв свали карикатурите на Чавдар заради обидения премиер, Христо Комарницки предупреди – щом няма място за рисунките на Чавдар, няма да ползвате и моите! Днес, четвъртък, Николов върна жеста и светкавично изрисува шедьовър на професионалната солидарност.

Николов бе напуснал след като избухна скандал  заради  провокиращата му карикатура, която сравни конската опашка и силна армия на Хан Аспарух със свинска опашка на премиера Борисов, като зад него са застанали мутри-опълченци,  самопровъзгласили се за защитници на границата.

След възмущението на Борисов, Нова тв спешно прекрати договора на Николов, свали карикатура, а от сайтовете на Нова телевизия бяха изтрити и всички над 90  творби на карикатуриста.

Когато скандалът се разрази, собственикът на Нова тв   Дидие Щосел  се извини и покани Николов да се завърне на работа в телевизията. Малко преди да започнат преговорите за това,  Бойко Борисов обяви в предването „Лице в лице” , че  заплатата на Чавдар Николов по новия договор ще е 4 700 лв.     Николов отвърна с рисунка и прикани: „Моля, г-н премиера да ме информира за следващата ми карикатура?”

 „. Нито е редно, нито е прилично  един министър  председател  да се занимава публично с моята заплата и служебно положение“, каза Николов. Но отказа да се върне в телевизията. “ Удивих се, че ръковоството на Нова Тв не си дава сметка за какво става дума. ”, обобщи художникът причините за своето решение.
Можем само да гадаем на чия страна реално е Борисов в последвалата драма с провокативните карикатури на „Шарли Ебдо“.

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.