От европейската платформа LlBERTIES.EU

През август българските власти предоха на Турция техния гражданин Абуллах Бююк въпреки забраната за екстрадиция от две съдебни инстанции. Това е само един от няколкото случаи, в които България предава чуждестранни граждани в страни, където за живота, правата и сигурността им най-голям риск.

България на най-високо ниво грубо наруши закона като осъществи екстрадиция, прикрита като експулсиране. Абуллах Бююк бе изпратeн в страна, в която неговата сигурност и права ще бъдат подложени на риск. Но това не е едниствения подобоен случай.

Става дума за системен проблем не само на българското правителството, но и на органите на съдебната власт. БХК документира в последните години далеч по-тежки случаи, с някои от които организацията се ангажира с правна защита и сезира Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

  • През 2012 г. Апелативният съд във Велико Търново предаде за екстрадиция в Русия чеченеца М. Г., обвинен за участие във въоръжената съпротива срещу руските федерални власти. М. Г. имаше бежански статут в Германия, но това не попречи на българския съд да постанови неговата екстрадиция в страна, в която неговият живот и лична сигурност биха били сериозно застрашени. По това дело ЕСПЧ даде „привременни мерки“ и преустанови принудителното извеждане, а впоследстиве, през март 2014 г. България бе осъдена от съда в Страсбург.
  • През 2013 г. българските имиграционни власти се опитаха да експулсират в Сирия палестинецът М.М., лице без гражданство, но роден и израснал в Дамаск. В България той е с хуманитарен статут и пребивава напълно законно. М.М. е заподозрян че е „заплаха за националната сигурност“. Това се случи в разгара на гражданската войната в Сирия. М.М., за когото бе изваден пасаван от сирийското посолство в София, беше открит противник на президента Башар ал-Асад. Но нито личната история, нито защитения статут и законното му пребиваване в България попречиха на българските власти да се опитат да го експулсират в Сирия в разгара на войната. По това дело ЕСПЧ даде привременни мерки, с които предотврати експулсиран
  • ето. Самото съдебно решение се очаква до края на годината.
  • Преди седмица българските имиграционни власти успешно експулсираха в Русия чеченеца Шоип Тутаев, когото президентът на чеченската република Рамзан Кадиров заплаши публично от телевизионния екран със саморазправа. Тази открита заплаха от човек, който никога не се е колебал да изпълни това, което заявява, не бе достатъчен аргумент за българските власти да предоставят защита на Тутаев.
  • Преди  дни, БХК научи от медиите, че двама кюрди са депортирани в Турция. В турската преса се посочва, че Р.И. и С.К. са членове на крилото на ПКК – КСК /Koma Ciwaken Kürdistan – Съюз на кюрдските общности с лидер Мурат Карайълан. Българските власти са ги предали обратно на турските, въпреки сериозната заплаха за техния живот и физическа сигурност след завръщането им обратно в Турция и в грубо нарушение на международното право.

Това е само една малка част от случаите, в които България предава чужди граждани в страни, в които е вероятно техният живот, сигурност и човешки права да бъдат изложени на сериозен риск. Международното право забранява това категорично, а опитите за предаване в миналото предизвикаха мерките и решенията на ЕСПЧ по споменатите български, както и по много други дела.