Последни новини
Home / Законът / Кандидат за районния съд в Благоевград обвини: Плюят ни зад гърба ни, изземват ни дела

Кандидат за районния съд в Благоевград обвини: Плюят ни зад гърба ни, изземват ни дела

Defakto.bg

Двама ще се състезават за председател на районния съд в Благоевград, става ясно от сайта на Висшия съдебен съвет. А битката за поста, макар и да изглежда предрешена, очевидно ще е оспорвана и тежка.

Това личи от концепцията на шефа на наказателното отделение на РС-Благоевград Владимир Пензов, който е новият, втори кандидат за председател.

Конфликтът между районния и окръжния съд в Благоевград е отдавнашен и принципен – за стила и начините на управлението на институцията, както и за взаимодействието му с останалите участници в процеса, а и с обществото. Мнозинството в съдийската колегия на ВСС открито застана зад председателя на окръжния съд Катя Бельова и я назначи за втори мандат. След един неуспешен вот за титуляр начело на районния съд (мандатът и на неговия председател Екатерина Николова изтече) сега предстои втори опит във ВСС. А междувременно в края на април безпрецедентно съдийската колегия по предложение на Бельова замени временно управляващия районния съд Владимир Пензов с Вера Коева. Сега битката за титуляр ще е именно между Коева, която първа внесе документите си, и Пензов.

Шефът на наказателното отделение е от екипа на Екатерина Николова, от 2011 г. е зам.-председател на съда. В концепцията си сочи успехите през нейния мандат: РС-Благоевград се е утвърдил като модел на добри практики, включително на национално ниво и е получил категоричното одобрение от „потребителите на правосъдие“. И изброява –  първи в страната са създали единен електронен портал за безплатен достъп до дела, пионери са в отчитането на сложността на делата при тяхното случайно разпределение, първи в региона са създали център за медиация и синя стая за разпит на деца.

От април насам обаче ситуацията се е влошила, между съдиите, служителите, адвокатите се насажда напрежение, а всичко това срива имиджа на съда. Конкретно Пензов заявява, че и.ф. председателят Вера Коева изнася невярна информация зад гърба на съдиите и служителите с цел да ги злепостави и компрометира; лишава магистратите от право на достъп до информация, включително и до преписи на документи и заповеди, които ги касаят; еднолично изземва и преразпределя дела; изготвят се протоколи с невярно съдържание от общите събрания на съда. Кандидадът си поставя за основна цел да преустанови „порочните практики“ и да върне доброто име на РС-Благоевград.

И Пензов, и Коева бяха кандидати и при първия опит за избор на председател, но тогава никой не получи нужното мнозинство във ВСС. А впоследствие кадровици посочиха шефа на наказателното отделение като виновник за осъждане на държавата в Страсбург за мудно правосъдие. Ставаше дума за дело от 1999 г., внесено в съда през 2007 г. и приключило през 2012 г. А основните критики на Евросъда бяха насочени към необяснимата продължителност на досъдебното производство.

Битката предстои. Ще е интересна.

 

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.