Последни новини
Home / Законът / Холандски съд застави съпруг да сътрудничи за развода си

Холандски съд застави съпруг да сътрудничи за развода си

Defakto.bg

Съд в Северен Брабант, Холандия, задължи мъж от Велдховен да сътрудничи при процедурата по неговия развод, иницииран от съпругата му. Ако той не го направи, може да бъде осъден за неправомерни действия.

Случаят

Мъжът и жената сключили мюсюлмански брак през 2014 г. Една година по-късно, двойката се разделя, а жената подава молба за развод. Мъжът казва, че ще се съгласи с развода, ако жената му върне златните си бижута – сватбен подарък на стойност 4000 евро.

Според мъжа разводът може да стане факт само и единствено, ако бракът бъде прекратен от шериата (мюсюлмански съдия), в съответствие с ислямския закон, т.е. съдът в Северен Брабант не е компетентен да направи това.

Съдът постанови, че един съдия може и да не е в състояние да разтрогне брака, но е компетентен да определи дали се извършва неправомерно действие чрез отказа от страна на мъжа да даде развод. Според съда случаят е именно такъв.

 Мотивите

Ако бракът продължи, това би нарушило правата и свободите на жената, се посочва в решението на съда. Религиозният брак представлява пречка пред жената да има нова връзка. По силата на ислямския закон без развод жената ще продължи да бъде разглеждана от останалите като омъжена. Това може да доведе до риск за нея, тъй като тя може да бъде изключена от социалния си кръг в случай, че започне нова връзка.

Неравноправието на жената

Съдът счита, че един религиозен брак може да постави жената в по-нисша позиция – такава, при която тя е длъжна да се подчини на мъжа. Това фундаментално неравенство между мъже и жени, което само по себе си вече не е в съответствие с конституцията и равенството между половете, продължава да бъде налице, ако жената не успее да получи развод. Тя не може законно да поиска такъв обаче, тъй като по силата на ислямския закон само мъжът може да направи това чрез отричане.

В допълнение към това, жената е в риск от убийство и преследване в Ирак, нейната страна на произход, ако реши да има нова връзка. В Ирак това ще се счита за изневяра, което пък е престъпление. Фактът, че жената не получава развод поради финансови причини според съда също е неправомерно действие.

Препечатката, с незначителна редакторска намеса, е от  Netherlands Committee of Jurists for Human Rights

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.