Последни новини
Home / Законът / От 19 септември до 4 октомври ЦИК записва кандидатите за Дондуков 2

От 19 септември до 4 октомври ЦИК записва кандидатите за Дондуков 2

Defakto.bg

От 12 септември започва регистрацията на партии, коалиции и инициативни комитети в ЦИК за участие в президентските  избори на 6 ноември, гласи гласи решение на комисията.  Приемането на документите ще се извършва всеки ден от 9:00 ч. до 17:00 ч.

Регистрацията на президентските двойки започва на 19 септември.  Крайният срок, в който трябва да са ясни всички имена за „Дондуков“ 2 , е 4 октомври.

Крайният срок за подаване на документи за регистрация на партия или коалиция е 17:00 ч. на 21 септември 2016 г.
До 1 октомври коалициите ще могат да правят промени в състава си,  реши ЦИК.
По-дълъг е срокът за внасяне на документи от инициативни комитетите, които ще издигат независими кандидати.  За тях началото също е 12 септември, но продължава до 26-и.

На 5 октомври чрез жребий се определят поредните номера в бюлетината на партиите, коалициите и независимите кандидати.
До 21 септември Комисията трябва да определи условията и реда за провеждането на предизборната кампания, условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната, включително условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани извън страната.
На 16 септември Комисията, въз основа на информацията от Външно, обявява местата извън страната, в които се образуват избирателни секции в дипломатическите и консулски представителства.
Един месец преди изборите избирателната комисия ще утвърждава техническия образец и защитата на бюлетината за избор на президент и вицепрезидент, както и бюлетината за референдума, който ще се проведе също на 6 ноември.

На 7 октомври се открива предизборната кампания и продължава до 24 часа на 4 ноември. Това са датите за начало и край и на информационно-разяснителната кампания за референдума, който ще се проведе заедно с изборите.
Денят за размисъл е 5 ноември, а изборният ден и денят за провеждане на националния референдум – 6 ноември, започва в 7:00 часа.
Оповестяването на резултати от социологически проучвания може да започне след 20 часа на 6 ноември.
ЦИК обявява края на изборния ден след приключване на гласуването на територията на страната, но не по-късно от 21 часа на 6 ноември.
Веднага след приключване на изборите Секционните избирателни комисии преброяват гласовете за кандидатските листи и изготвят протокол с резултата от гласуването, който предават на Районните избирателни комисии. СИК имат ангажимент да обявят на общодостъпно място пред избирателната секция резултатите от гласуването чрез поставяне на копие от подписания протокол, веднага след изготвянето на документа за проведения избор и за референдума.
До 20 часа на 8 ноември ЦИК трябва да обяви резултатите от гласуването и да обяви имената на избраните президент и вицепрезидент.
Обявяването на резултатите от референдума е със срок до 5 дни след приключване на гласуването.

Депозитите на партиите, коалициите и инициативните комитети, чиито кандидати не преминават 1% от действителните гласове на изборите, ще постъпват във фонда за леччение на деца. Партиите и коалциите внасят депозит от 2500 лв, а инициативните комитети – по 100 лв.

От регистрирането до обявяването на резултатите кандидатите имат имунитет – не могат да бъдат задържани или  привличани към наказателна отговорност  освен за престъпление от общ характер и с разрешение на ЦИК и мотивирано искане на главния прокурор.  

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.