Последни новини
Home / Законът / Ученици в Русе готови да станат съдии, прокурори и адвокати

Ученици в Русе готови да станат съдии, прокурори и адвокати

Defakto.bg

 

русе ученици2Началото на учебната година Русенският  Окръжен съд посрещна с гости от клуба на „Младежки парламент” към Общински дом в града. Младежите са имали възможност да разгледат витражите в Мраморната зала на съдебната палата, проектирани от професор Иван Пенков и изработени в Германия, съобщи пресцентърът на съда. Била им е разяснена и символиката на поредицата от пет стъклописа, носещи наименованието: 1.Грехът, 2.Съдът, 3.Наказанието, 4.Разкаянието и 5.Изкуплението.

Учениците са посетили и част от канцелариите в съда, както и една от съдебните зали в сградата. Под формата на беседа те са  запознати с устройството и функциите на съдебната система, работата на съдията и съдебните служители, видовете дела, основните правила на съдебния процес. На достъпен език са им разяснени и основни юридически понятия.  По време на беседата младите хора са демонстрирали нескрит интерес към работата на съдилищата и  видовете наказания в България, както и начина на определянето им,  ролята на съдията и на съдебните заседатели в наказателния процес и каква отговорност могат да носят малолетните и непълнолетните лица според българското законодателство.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Посещението в Русенската съдебна палата е част от съвместна инициатива на Русенски окръжен съд и Общински Младежки дом – Русе, казва пресцентърът на съда.  През месец септември е предвидено младежите от Клуб „Младежки парламент” да подготвят и разиграят симулиран наказателен процес в съдебна зала. По време на процеса те ще влязат в ролите на съдии, прокурори, адвокати, свидетели, като целта е от първо лице да се запознаят с отговорността на магистрата  за решаването на човешки съдби, както и с част от законните права и задължения, които има всеки един от нас като член на обществото.

С подобни инициативи Окръжен съд – Русе цели изграждане на правна култура у подрастващите и превенция на младежката престъпност, напомнят от съда.

 

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.