Последни новини
Home / Законът / Ученици в Русе готови да станат съдии, прокурори и адвокати

Ученици в Русе готови да станат съдии, прокурори и адвокати

Defakto.bg

 

русе ученици2Началото на учебната година Русенският  Окръжен съд посрещна с гости от клуба на „Младежки парламент” към Общински дом в града. Младежите са имали възможност да разгледат витражите в Мраморната зала на съдебната палата, проектирани от професор Иван Пенков и изработени в Германия, съобщи пресцентърът на съда. Била им е разяснена и символиката на поредицата от пет стъклописа, носещи наименованието: 1.Грехът, 2.Съдът, 3.Наказанието, 4.Разкаянието и 5.Изкуплението.

Учениците са посетили и част от канцелариите в съда, както и една от съдебните зали в сградата. Под формата на беседа те са  запознати с устройството и функциите на съдебната система, работата на съдията и съдебните служители, видовете дела, основните правила на съдебния процес. На достъпен език са им разяснени и основни юридически понятия.  По време на беседата младите хора са демонстрирали нескрит интерес към работата на съдилищата и  видовете наказания в България, както и начина на определянето им,  ролята на съдията и на съдебните заседатели в наказателния процес и каква отговорност могат да носят малолетните и непълнолетните лица според българското законодателство.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Посещението в Русенската съдебна палата е част от съвместна инициатива на Русенски окръжен съд и Общински Младежки дом – Русе, казва пресцентърът на съда.  През месец септември е предвидено младежите от Клуб „Младежки парламент” да подготвят и разиграят симулиран наказателен процес в съдебна зала. По време на процеса те ще влязат в ролите на съдии, прокурори, адвокати, свидетели, като целта е от първо лице да се запознаят с отговорността на магистрата  за решаването на човешки съдби, както и с част от законните права и задължения, които има всеки един от нас като член на обществото.

С подобни инициативи Окръжен съд – Русе цели изграждане на правна култура у подрастващите и превенция на младежката престъпност, напомнят от съда.

 

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.