Последни новини
Home / Законът / Във Варна: Счетоводителка от „Социално подпомагане“ на съд за измама

Във Варна: Счетоводителка от „Социално подпомагане“ на съд за измама

Defakto.bg

Старша счетоводителка от „Социално подпомагане“ във Вълчи дол е предадена на съд за документна измама в особено големи размери. В резултат на отклоняване на средства, продължило цели 12 години, тя се е сдобила с 390 102 лв., съобщи окръжната прокуратура на Варна. Ако жената бъде призната за виновна, я чакат от 10 до 20 г. затвор.

Ето съобщението на прокуратурата:

„44-годишната Надежда Ст. работела като главен счетоводител в системата на социалното подпомагане във Вълчи дол от 2002 г. Преди да постъпи в системата, тя заемала сходни позиции в СЖ „Експресбанк“ – клон Вълчи дол.

На 15 януари 2003 г. Надежда Ст. била преназначена на длъжност „Старши счетоводител“ в дирекция „Социално подпомагане“ и заемала тази длъжност до 1 април 2014 г., когато била уволнена след разкриване на престъпните й действия. Задълженията й като старши счетоводител включвали плащания на социални помощи, заплати и издръжка чрез изготвяне на ведомости и платежни нареждания. Изготвените бюджетни платежни нареждания се носели в обслужващата банка. Там банков служител обработвал документите и ги въвеждал в системата за разплащане „СЕБРА“, след което сумите били одобрявани от служител на Агенцията за социално подпомагане в София. Одобрените суми постъпвали по банковата сметка на дирекция „Социално подпомагане“ или на регионалната дирекция, наредила платежните. Оттам сумите отивали по сметките на бенефициентите след представяне пред банката на екземпляр от ведомостта, масово нареждане и файл за осчетоводяване, които за Вълчи дол изготвяла Надежда Ст. Тя знаела за слабостите в системите за отчитане на документите по банка, като липсата на видимост за титуляра на сметката по системата „СЕБРА“ от оператора в банката. Разчитайки и на авторитета си като дългогодишен служител, 44-годишната старша счетоводителка започнала да създава дублиращи счетоводни записи на реално начислени суми за социални помощи. Изготвяла и платежни нареждания, в които като получател посочвала дирекция „Социално подпомагане“ – Вълчи дол, но вместо банковата сметка на дирекцията, парите постъпвали по посочената от нея лична банкова сметка. Надежда Ст. дори сама избирала сумата, която иска да получи незаконно в личната си сметка.

Неправомерните действия на Надежда Ст. били засечени от служителка в СЖ „Експресбанк“ на 17 септември 2013 г. При тройно засичане банковата служителка открила, че като бенефициент е изписана дирекция „Социално подпомагане“ във Вълчи дол, но сумата от 15 972 лв. постъпила в сметка, различна от бюджетните сметки. Така се установило, че сумата е преведена в частната сметка на името на Надежда Ст. Банката уведомила подсъдимата, че неправомерно ползва сметката и настояла старшата счетоводителка да закрие тази сметка. Тя не направила това и банката служебно закрила сметката й в СЖ „Експресбанк“. Подсъдимата обяснила, че е станала грешка и е сторнирала сумата от 15 972 лв. Малко по-късно обаче Надежда Ст. наредила същата сума по личната си сметка в банка ДСК.

По време на разследването по образуваното досъдебно производство се установило, че в периода от септември 2004 до 25 февруари 2014 г. чрез използване на документи с невярно съдържание Надежда Ст. е получила без правно основание парични суми, собственост на Агенцията по социално подпомагане при Министерството на труда и социалната политика, в размер на 390 102 лв., което е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, с намерението противозаконно да ги присвои.

В обвинителния акт Окръжната прокуратура във Варна сочи трайната престъпна упоритост на присвоителните действия на Надежда Ст., продължили 12 календарни години, извършвани системно и регулярно всеки месец, както и проявената от нея хитрост и дързост с цел да заблуди различни банкови служители. В хода на досъдебното производство подсъдимата се е възползвала от правото да не дава обяснения.

Предстои делото срещу 44-годишната Надежда Ст. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Окръжната прокуратура във Варна й е наложила забрана да напуска пределите на България.“

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.