Последни новини
Home / Законът / На първо четeне: Пада ДДС върху дарените храни с изтичащ срок на годност

На първо четeне: Пада ДДС върху дарените храни с изтичащ срок на годност

Defakto.bg

Парламентът облекчи режима на облагане с ДДС на дарения на хранителни продукт с наближаващ срок на годност. Това се случи след като Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за ДДС, внесен от Реформаторския блок.

„За“ промените гласуваха единодушно 129 народни представители. Облекчението ще е в полза на организации за общественополезна дейност с предмет на дейност „хранително банкиране“ или лица, които предоставят социални услуги и грижи за такива групи. Със законопроекта се регламентира „хранителното банкиране” като метод за безвъзмездно предоставяне на храни и хранителни продукти от юридически лица с нестопанска цел за общественополезна дейност, регистрирани като оператори с храни от Българската агенция за безопасност на храните.

Дарените храни и хранителни продукти не могат да са предмет на възмездни сделки и се използват единствено с обществена полза.

За отпадане на ДДС върху дарените храни се настоява от години, но идеята се активира след като в началото на лятото омбудсмантът Мая Манолова постави остро проблема на  масата. Той бе активиран  от среши на Манолова и представители на браншови хранителни и неправителствени организации.  В последна сметка в добрия  социален ефект на решаването бе убеден и финансовият  министър Владсилав Горанов, който даде благословия на идеята.

В момента производители, преработватели и търговци нямат стимул да дават безвъзмездно хранителни продукти, които нямат търговски вид или са с изтичащ срок на годност, на нуждаещи се. Причината е, че при дарение трябва да заплатят ДДС върху храните. Ако ги унищожат обаче, данъкът им се опростява.

В рамките на дебата в сряда депутатът от ГЕРБ и председател на Бюджетна комисия Менда Стоянова обясни, че от ГЕРБ ще подкрепят тази идея на първо четене, защото според нея не е редно дори един килограм храна да бъде бракувана, ако може да бъде използвана.

Говорителят на БСП Жельо Бойчев обяви, че ПГ на „БСП лява България“ принципно подкрепя промените, но между първо и второ четене ще търси по-засилена роля на Министерството на труда и социалната политика в процеса на получаване и разпределяне на дарени храни.

Според Петър Чобанов от ДПС идеята е добра и трябва да се подкрепи, но в законопроекта липсва контролен механизъм за избягване на злоупотреби и за разпределяне на съответните дарения.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт заяви,че този законопроект е добър, защото бедността не е лява, нито дясна.

About De Fakto

Проверете също

Официално: 40 съдилища от общо 153 продължават да работят с ЕИСС

Общо 40 съдилища няма да спират да работят с Единната информационна система (ЕИСС). Това официално …

Есенната национална конференция: Адвокатите обсъдиха принципите на бъдещия си закон

През уикенда във  Варна се проведе Есенната национална конференция на българската адвокатура. На форума присъстваха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.