Последни новини
Home / Законът / БСП сигнализира Цацаров: Държавата продаде „царските конюшни“ на цената на чифт маратонки

БСП сигнализира Цацаров: Държавата продаде „царските конюшни“ на цената на чифт маратонки

Defakto.bg

Имотът на пъпа на София е даден на фирма на бивш шеф в КТБ

В ход е пореден скандал за имот, известен като „царски“. На 8 юли т.г. държавата на безценица е продала на частна фирма т.нар. „царски конюшни“ на бул. „Дондуков“, баш в центъра на София, на метри от паметника на Васил Левски. Апетитният имот от 7,5 декара, който струва милиони и носи печалби за милиони, е продаден на дружеството „Евротрансбилд“ за общо 658 870 лв.

Сделката бе оповестена от Корнелия Нинова и Жельо Бойчев от БСП на пресконференция в парламента.

„Правителството на Бойко Борисов и реформаторите, подкрепено от Патриотичния Фронт продаде Царските конюшни за 90 лв. на кв. метър – цената на едни маратонки”, заяви Корнелия Нинова.

Социалистите изпращат сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров. Както и до ресорния за работата на областните управители вицепремиер Румяна Бъчварова и питат: „Знае ли премиерът Бойко Борисов за тази далавера?“

Фирмата „Евротрансбилд“ е на Янко Иванов, до януари 2005 г. председател на Управителния съвет на КТБ.  Продавач е областният управител Веселин Пенев от Реформаторския блок.

Груби закононарушения

„След 5 години опити да придобие тази земя най-накрая през 2016 г. фирмата „Евротрансбилд“ с помощта на областния управител и под егидата на правителството на ГЕРБ успява на направи това на смешна цена”, заяви бившият областен управител на София Росен Малинов. Той подчерта, че има груби закононарушения и неспазване на грижата за държавната собственост, пълно подчинение на корпоративния интерес. „Преди сделката фирмата, собственост на Янко Иванов, притежава 14 % от идеалните части на този терен, а държавата в лицето на областния управител притежава 86%”, твърди Малинов. Сочи и куп процесуални хватки – имотът е разделен на 3, за да може стойността да не е над 500 хил., при което за разпореждането с него ще се иска решение на МС и да не е  и сделката остава в компетентността на областния управител. Има обаче и  висящ спор в съда за имота и преди приключването му разпореждането с него е недопустимо. При съгласувателния режим всички министерства които стопанисват част от имотите в сградния фонд се изказват отрицателно, и казват да се пристъпи към обсъждане след приключване на съдебната процедура, твърди Росен Малинов. „На трето място при избора на оценителя е създадена комисия, извършена е оценка и са класирани 3 фирми. Първите две фирми по една или друга причина се отказват”, категоричен е бившият областен управител.

Далаверата

Преди години част от имота – 1,3 декара, е прехвърлен чрез заменка на фирма „Дивисима“, чийто управител и собственик е именно Янко Иванов и то при условие, че преди това – през 2003 г. – същият парцел е даден на друга фирма „Гондол“, собственост на Газуан Шараф, който направи поредица от успешни сделки у нас, съобщи сайтът offnews. „Дивисима“ го получава през 2005 г., в края на управлението на кабинета „Сакскобургготски“.  През годините „Дивисима“ повежда съдебна битка с „Гондол“, за да вземе земята, тъй като тя притежава само срутените сгради върху нея, останалите 7 дка са на държавата.

Оттогава – до този юли фирмата и държавата си делят собствеността, съответно 1:7 декара, в полза на държавата.

Продажбата е разделена на две – първо прекратяване на съсобственост и после продажба на имота. „Държавата чрез областния управител Веселин Пенев, който е представител на Реформаторския блок, прекратява съсобствеността между нея и фирма Дивисима“ и продава имота на трета фирма „Евротрансбилд“ – пише в договора.

И „Дивисима“, и „Евротрансбилд“ са фирми на Янко Иванов.

В договора за продажба от юли пише, че държавата прекратява съсобствеността си и продава на фирмата на Иванов 86% от царските конюшни. В него е записано още, че сделката има сила и на нотариален акт, както и че новият собственик е наясно и поема всички рискове, тъй като за част от имота се водят съдебни битки (битката в съда между „Дивисима“ и „Гондол“ още продължава). С договора купувачът се разписва, че няма да има претенции към държавата независимо от изхода на делото.

Имотът, както твърди и Росен Малинов, е разделен на три части. И трите договора за продажба са подписани един след друг на 8 юли 2016 година. В първия договор се продава малко повече от 1 декар за 132 218 лева. Във втория договор се продават 1.3 декара за сумата от 135 433 лева. И в третия е най-голямата част от имота – почти 5 декара (4 762 декара) на цена 391 219 лева. Общата сметка показва, че общо 7 329 декара са продадени на безценица за сумата от 658 870 лева.

За сравнение, миналата година, сградата на бившото чешко посолство, която е 3.5 декара и се намира на пет крачки от царския имот, беше продадена за 11 милиона лева. Подобен апетитен имот е старият хотел Сердика, чийто земя от 10 дка беше купена за 20 млн. лева, напомня offnews.

Развръзката предстои. С интерес очакваме какво ще каже прокуратурата. По друг скандал, с резиденциите и горите, върнати на бившия цар Симеон от областни управители, назначени от кабинета „Сакскобургготски“, държавното обвинение не откри основания да се намесва. А държавата заведе дела в съда, за да си ги върне.

Стана обаче, след като няколко правителства се смениха. Това ли ще стане и сега?

 

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.