Последни новини
Home / Законът / БСП сигнализира Цацаров: Държавата продаде „царските конюшни“ на цената на чифт маратонки

БСП сигнализира Цацаров: Държавата продаде „царските конюшни“ на цената на чифт маратонки

Defakto.bg

Имотът на пъпа на София е даден на фирма на бивш шеф в КТБ

В ход е пореден скандал за имот, известен като „царски“. На 8 юли т.г. държавата на безценица е продала на частна фирма т.нар. „царски конюшни“ на бул. „Дондуков“, баш в центъра на София, на метри от паметника на Васил Левски. Апетитният имот от 7,5 декара, който струва милиони и носи печалби за милиони, е продаден на дружеството „Евротрансбилд“ за общо 658 870 лв.

Сделката бе оповестена от Корнелия Нинова и Жельо Бойчев от БСП на пресконференция в парламента.

„Правителството на Бойко Борисов и реформаторите, подкрепено от Патриотичния Фронт продаде Царските конюшни за 90 лв. на кв. метър – цената на едни маратонки”, заяви Корнелия Нинова.

Социалистите изпращат сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров. Както и до ресорния за работата на областните управители вицепремиер Румяна Бъчварова и питат: „Знае ли премиерът Бойко Борисов за тази далавера?“

Фирмата „Евротрансбилд“ е на Янко Иванов, до януари 2005 г. председател на Управителния съвет на КТБ.  Продавач е областният управител Веселин Пенев от Реформаторския блок.

Груби закононарушения

„След 5 години опити да придобие тази земя най-накрая през 2016 г. фирмата „Евротрансбилд“ с помощта на областния управител и под егидата на правителството на ГЕРБ успява на направи това на смешна цена”, заяви бившият областен управител на София Росен Малинов. Той подчерта, че има груби закононарушения и неспазване на грижата за държавната собственост, пълно подчинение на корпоративния интерес. „Преди сделката фирмата, собственост на Янко Иванов, притежава 14 % от идеалните части на този терен, а държавата в лицето на областния управител притежава 86%”, твърди Малинов. Сочи и куп процесуални хватки – имотът е разделен на 3, за да може стойността да не е над 500 хил., при което за разпореждането с него ще се иска решение на МС и да не е  и сделката остава в компетентността на областния управител. Има обаче и  висящ спор в съда за имота и преди приключването му разпореждането с него е недопустимо. При съгласувателния режим всички министерства които стопанисват част от имотите в сградния фонд се изказват отрицателно, и казват да се пристъпи към обсъждане след приключване на съдебната процедура, твърди Росен Малинов. „На трето място при избора на оценителя е създадена комисия, извършена е оценка и са класирани 3 фирми. Първите две фирми по една или друга причина се отказват”, категоричен е бившият областен управител.

Далаверата

Преди години част от имота – 1,3 декара, е прехвърлен чрез заменка на фирма „Дивисима“, чийто управител и собственик е именно Янко Иванов и то при условие, че преди това – през 2003 г. – същият парцел е даден на друга фирма „Гондол“, собственост на Газуан Шараф, който направи поредица от успешни сделки у нас, съобщи сайтът offnews. „Дивисима“ го получава през 2005 г., в края на управлението на кабинета „Сакскобургготски“.  През годините „Дивисима“ повежда съдебна битка с „Гондол“, за да вземе земята, тъй като тя притежава само срутените сгради върху нея, останалите 7 дка са на държавата.

Оттогава – до този юли фирмата и държавата си делят собствеността, съответно 1:7 декара, в полза на държавата.

Продажбата е разделена на две – първо прекратяване на съсобственост и после продажба на имота. „Държавата чрез областния управител Веселин Пенев, който е представител на Реформаторския блок, прекратява съсобствеността между нея и фирма Дивисима“ и продава имота на трета фирма „Евротрансбилд“ – пише в договора.

И „Дивисима“, и „Евротрансбилд“ са фирми на Янко Иванов.

В договора за продажба от юли пише, че държавата прекратява съсобствеността си и продава на фирмата на Иванов 86% от царските конюшни. В него е записано още, че сделката има сила и на нотариален акт, както и че новият собственик е наясно и поема всички рискове, тъй като за част от имота се водят съдебни битки (битката в съда между „Дивисима“ и „Гондол“ още продължава). С договора купувачът се разписва, че няма да има претенции към държавата независимо от изхода на делото.

Имотът, както твърди и Росен Малинов, е разделен на три части. И трите договора за продажба са подписани един след друг на 8 юли 2016 година. В първия договор се продава малко повече от 1 декар за 132 218 лева. Във втория договор се продават 1.3 декара за сумата от 135 433 лева. И в третия е най-голямата част от имота – почти 5 декара (4 762 декара) на цена 391 219 лева. Общата сметка показва, че общо 7 329 декара са продадени на безценица за сумата от 658 870 лева.

За сравнение, миналата година, сградата на бившото чешко посолство, която е 3.5 декара и се намира на пет крачки от царския имот, беше продадена за 11 милиона лева. Подобен апетитен имот е старият хотел Сердика, чийто земя от 10 дка беше купена за 20 млн. лева, напомня offnews.

Развръзката предстои. С интерес очакваме какво ще каже прокуратурата. По друг скандал, с резиденциите и горите, върнати на бившия цар Симеон от областни управители, назначени от кабинета „Сакскобургготски“, държавното обвинение не откри основания да се намесва. А държавата заведе дела в съда, за да си ги върне.

Стана обаче, след като няколко правителства се смениха. Това ли ще стане и сега?

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.