Последни новини
Home / Законът / Заради проблемите със заседателите: Екатерина Захариева отива в Софийския районен съд на 16 септември

Заради проблемите със заседателите: Екатерина Захариева отива в Софийския районен съд на 16 септември

Defakto.bg

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева е приела поканата за среща, отправена от председателя на Софийския районен съд Методи Лалов. Срещата ще е на 16 септември. В нея ще участват наказателните съдии.

Повод са последните промени в Закона за съдебната власт, специално в частта за съдебните заседатели. Миналата седмица Методи Лалов алармира, че поправка за случайното разпределение на заседателите е на път да доведе до масови оставки от тяхна страна и до блокиране разглеждането на куп дела. Става дума за текста, според който занапред жребият ще избира заседатели по всяко конкретно дело. Практиката досега е случайният избор да определя само съдийските състави, с които ще работят заседателите. Това им позволяваше да планират времето, в което ще са ангажирани с правосъдието, според графика на съставите. Сега може да се случи един заседател в един ден да е ангажиран с няколко дела, без възможност да разчете времето си. Това е фатално за работещите хора, предупреди Лалов. Освен това софтуерът в оммента няма опции и за заседатели, което може да доведе до злоупотреби. Ще се наложи и увеличаване на броя на гражданите, заети с правосъдие, за което обаче няма пари.

Екатерина Захариева отвърна, че проблемът не е в закона. А докато пленумът на ВСС не приеме наредба с правилата за заседателите, действа старият ред.

About De Fakto

Проверете също

Окончателно: ВАС отхвърли спора за дипломата на главния прокурор Иван Гешев като „юрист“

Състав на Върховния административен съд (ВАС)  отхвърли като недопустимо оспорването на   дипломата на главния прокурор …

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.