Последни новини
Home / Законът / За първи път у нас: Административен договор ще урежда въпроси от значим обществен интерес

За първи път у нас: Административен договор ще урежда въпроси от значим обществен интерес

Defakto.bg

За първи път у нас ще може да се сключва административен договор по въпроси от значим обществен интерес. Страни по него ще са административен орган и граждани или организации. Това окончателно реши парламентът, гласувайки на второ четене промени в Административнопроцесуалния кодекс, предложени от шефа на правната комисия Данаил Кирилов и депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

Според вносителите, необходимостта от въвеждането на административния договор произтича от приетия Закон за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове.

Промените описват правилата за сключване, действие, предварително изпълнение, оспорване, прекратяване на административния договор.

АПК вече предвижда: „В производство пред административните органи страните могат да сключат административен договор по въпроси от значим обществен интерес, когато това е предвидено в закон. Административният договор е писмено съглашение между административен орган и граждани или организации.

Клаузи в административния договор могат да предвидят неговото предварително изпълнение в защита на обществения интерес, гласят още промените. Договорът, както и предварителното изпълнение, могат да се оспорват пред съда. Оспорването обаче не спира изпълнението, а съдът се произнася в двумесечен срок от постъпването на искането, ако не е предвидено друго в специален закон.

С преходни разпоредби се коригират и таксите за оспорване на индивидуални административни актове по закона за управление на средствата от еврофондовете. Така държавните такси по съдебното производство ще са в размер 1 на сто от материалния интерес, но не повече от 1700 лв. А когато материалният интерес е над 10 млн.лв., таксата ще е 4500 лв. За производства по частни жалби пред ВАС ще се събира 10 на сто от дължимата такса, но не по-малко от 100 лв.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.