Последни новини
Home / Законът / За първи път у нас: Административен договор ще урежда въпроси от значим обществен интерес

За първи път у нас: Административен договор ще урежда въпроси от значим обществен интерес

Defakto.bg

За първи път у нас ще може да се сключва административен договор по въпроси от значим обществен интерес. Страни по него ще са административен орган и граждани или организации. Това окончателно реши парламентът, гласувайки на второ четене промени в Административнопроцесуалния кодекс, предложени от шефа на правната комисия Данаил Кирилов и депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

Според вносителите, необходимостта от въвеждането на административния договор произтича от приетия Закон за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове.

Промените описват правилата за сключване, действие, предварително изпълнение, оспорване, прекратяване на административния договор.

АПК вече предвижда: “В производство пред административните органи страните могат да сключат административен договор по въпроси от значим обществен интерес, когато това е предвидено в закон. Административният договор е писмено съглашение между административен орган и граждани или организации.

Клаузи в административния договор могат да предвидят неговото предварително изпълнение в защита на обществения интерес, гласят още промените. Договорът, както и предварителното изпълнение, могат да се оспорват пред съда. Оспорването обаче не спира изпълнението, а съдът се произнася в двумесечен срок от постъпването на искането, ако не е предвидено друго в специален закон.

С преходни разпоредби се коригират и таксите за оспорване на индивидуални административни актове по закона за управление на средствата от еврофондовете. Така държавните такси по съдебното производство ще са в размер 1 на сто от материалния интерес, но не повече от 1700 лв. А когато материалният интерес е над 10 млн.лв., таксата ще е 4500 лв. За производства по частни жалби пред ВАС ще се събира 10 на сто от дължимата такса, но не по-малко от 100 лв.

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.