Последни новини
Home / Законът / Властта мина в отбрана по скандала с „царските конюшни“: Борисов не знаел за сделката, прати случая в прокуратурата. ГЕРБ иска оттегляне на областния управител (обновена)

Властта мина в отбрана по скандала с „царските конюшни“: Борисов не знаел за сделката, прати случая в прокуратурата. ГЕРБ иска оттегляне на областния управител (обновена)

Defakto.bg
Властта реагира очаквано на скандала с продажбата на безценица на „царските конюшни“ в центъра на София. И, разбира се, се оказа, че премиерът не е знаел за нея.
До публичното изнасяне на данни за осъществената сделка, министър-председателят не е бил информиран за нея, съобщи правителствената пресслужба. Борисов е разпоредил максимално бърза проверка на продажбата на Инспектората на МС.
Малко по-късно от кабинета информираха, че премиерът отнесъл въпроса до прокуратурата с „искане да извърши цялостна проверка на всички факти, обстоятелства и лица, свързани с осъществената сделка с имот – държавна собственост, в София“. Основание давали събраните досега данни от Главния инспекторат, чиято проверка не е приключила, както и предоставени данни от различни ведомства. Борисов, на свой ред, щял да предостави на прокуратурата резултатите от проверката на инспектората.
Така в рамките на един ден Сотир Цацаров бе сезиран за скандалната продажба два пъти – веднъж от БСП, която е в опозиция и, втори път, от министър-председателя.

Уточнени бяха и параметрите на проверката на инспектората. „Проверката на Главния инспекторат трябва да проследи спазването на Закона за държавната собственост при извършването на разпоредителната сделка от областния управител на област София-град. Тя трябва да установи също поискано ли е и получено ли е съгласие от ръководителя на ведомството, в чието управление е предоставен имотът – държавна собственост, за извършване на продажбата, каквото е изричното изискване на чл. 45а от ЗДС. Докладът на Главния инспекторат трябва да съдържа предложения до министър-председателя за последващи действия“, цитира dir.bg.

Ресорният за работата на областните управители вицепремиер Румяна Бъчварова пък обяви: „Ако се установи нередност на сделката, премиерът очаква областният управител да си подаде оставката. Ако не си я подаде, той ще му я поиска, защото има доста съмнения. Очакваме да видим по документи какво се е случило”. Заяви също, че от МВР не било искано съгласуване на процедурата.
Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов на свой ред направи откритието, че имотът е можело да бъде продаден за 20 млн. лева. И заяви, че депутатите от ГЕРБ подкрепят премиера Бойко Борисов за искането Реформаторският блок да оттегли областния управител Веселин Пенев, който е техен представител.

Според него човекът, който е предложил сегашния областен управител, е Радан Кънев.“Няма да позволим подобни действия, и те са с определен икономически привкус, да петнят името на сегашния МС и на министър-председателя, който е поел ангажимент да бъдем прозрачни в управлението“, обяви Цветанов.

„До момента, в който няма установено нарушение, а аз съм 1000% сигурен, че няма как да бъда установено такова, аз оставка няма как да подам, нито ще я подам“, категоричен бе обаче Веселин Пенев, цитиран от „Фокус“.

С две думи, управляващите минаха в кръгова отбрана и категорично се опитват да се дистанцират от скандала. Което подсказва, че подозренията за далавера не са безпочвени.

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.