Последни новини
Home / Законът / Областният управител Веселин Пенев: Няма скандал, държавата беше с вързани ръце за царските конюшни

Областният управител Веселин Пенев: Няма скандал, държавата беше с вързани ръце за царските конюшни

Defakto.bg

Спор при чие управление е започнала далаверата

Няма абсолютно нищо незаконно в продажбата на „царските конюшни“, държавата нямаше друг избор, освен да излезе от съсобствеността на имота. Това обяви областният управител на София Веселин Пенев по Нова тв.

Вчера от БСП огласиха скандалната сделка, при която имот от 7,3 дка в идеалния център на София на бул. „Дондуков“ е продаден на фирмата „Евротрансбилд“ за 658 870 лв. Корнелия Нинова пресметна, че това е по 90 лв. на квадратен метър, цената на чифт маратонки. Договорът е сключен на 8 юли от областния управител Веселин Пенев. В сигнал до главния прокурор Цацаров, изпратен днес, социалистите твърдят, че сделката е станала при наличието на висящ съдебен спор за имота, което я прави невъзможна. Нещо повече – с разделянето на терена на три части и сключването на три отделни договора с купувача е заобиколен Законът за държавната собственост, който изисква решение на Министерския съвет при  цена над 500 хил.лв. Обект на продажба е теренът, а не сградите върху него. Сградите също са в режим на съсобственост, поясни днес Жельо Бойчев от БСП. Той и колегата му Калоян Паргов са подписали и внесли сигнала до Сотир Цацаров.

Далаверата е започната от правителството „Саксбургготски“, когато със заменки частната фирма „Дивисима“ получава част от имота и впоследствие става съсобственик на държавата в съотношение 86 на 14 в полза на държавата. И е завършена при кабинета „Борисов“ с продажбата на терена на „Евротрансбилд“, твърдят от БСП. И двете фирми са на Янко Иванов, бивш шеф в управата на КТБ.

Казусът е поставен некоректно „по чисто политически и предизборни причини”, обвини на свой ред областният управител Пенев.

„Имотът по никакъв начин не може да бъде отнесен към каквато и да е пазарна цена и да бъде търгуван. Цената е такава, каквато е изчислена от експертите по Закона за държавната собственост. Съсобствеността върху сградите е възникнала по времето на Асен Гагаузов и управлението на Сергей Станишев”, заяви той. А именно собствеността на сградите била основанието за допускане на съсобственост с държавата върху терена. Единствената възможност за държавата, която е била с вързани ръце и не можела самостоятелно използва и да търгува с терена, е била да излезе от тази съсобственост, категоричен бе областният управител. Заяви също, че имало много такива казуси на територията на София.

Сделката, допуснала частна фирма в имота, е гласувана не от кабинета „Станишев“, а от този на „Сакскобургготски“ в края на мандата му през август 2015 г., категоричен бе Жельо Бойчев и цитира решението на МС. И на свой ред запита – дали частната фирма-съсобственик би се съгласила да продаде своя дял на подобна смешна цена.

„Поискахме от прокуратурата да провери при наличието на съдебен спор възможно ли е да бъдат използвани тези процедури за ликвидиране на съсобственост? Спазен ли е Законът за държавната собственост и неговият правилник? Как и по какъв начин е избран оценителят и кой е той, има ли необходимата квалификация? Как е извършен методът на оценка?”, заяви Жельо Бойчев.

„Големият въпрос е стои ли премиерът Бойко Борисов зад действията на областния управител. Като кмет той много добре знае в годините какви огромни интереси имаше за това каре, което някой в момента се опитва да ни обясни, че е безполезно за държавата. Това е пълен категоричен бе депутатът от БСП.

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.