Последни новини
Home / Законът / ВСС заработва. Открива сезона с дебат за декларациите кой е масон, кой член на Съюза на съдиите

ВСС заработва. Открива сезона с дебат за декларациите кой е масон, кой член на Съюза на съдиите

Defakto.bg

Ваканцията на Висшия съдебен съвет свърши. Кадровиците на третата власт ударно заработват идната седмица със заседание на двете си колегии – съдийската и прокурорската, както и на пленума на ВСС. Това става ясно от интернет-страницата на съвета.

Освен с друго, стартът на есенния сезон ще бъде даден очевидно и с дебат как да се декларира занапред членството в “тайни” и в съсловни организации. Става дума за поправката в Закона за съдебната власт, с която депутатите задължиха всички магистрати, членовете на ВСС, както и на Инспектората, да описват в една декларация както дали са масони, тамплиери и прочее, така и дали членуват в някоя професионална организация на съдиите, прокурорите и следователите. До този абсурд се стигна след активна намеса на депутатите, които отначало дори отхвърлиха (за пореден път) идеята членството в общества, регулирани от непублични правила и зависимости, да се изважда наяве. Но пък провидяха опасност за съдебната независимост в редиците на съсловните организации, конкретно на Съюза на съдиите в България. И кресливо отстояха тази част на поправката.

Как точно да изглежда декларацията – този проблем е в дневния ред на съдийската колегия (на 13 септември), на прокурорската (на 14 септември) и на пленума на ВСС (на 16 септември). На спешно свикано заседание на пленума в средата на август въпросът вече бе повдигнат, а от изказвания на кадровиците пролича, че оформянето на въпросните декларации няма да е лесно и безпроблемно.

Извън това в дневния ред на колегиите са дисциплинарни производства, а на пленума – бюджетни и сградни

About De Fakto

Проверете също

231 кандидати се явиха на писмен изпит по “външния” конкурс за 31 административни съдии

От допуснати 302-ма кандидати, 231 днес са се явили на писмения изпит във “външния” конкурс …

Върховният административен съд ще тълкува отговорността по ЗОДОВ за незаконни уволнения

 Върховният административен съд образува две нови тълкувателни дела,съобщиха оттам. Едното е № 2 от 2021 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.