Последни новини
Home / Законът / Областният на София, Веселин Пенев, все пак, подаде оставка заради „царските“ конюшни

Областният на София, Веселин Пенев, все пак, подаде оставка заради „царските“ конюшни

Defakto.bg

Вицепремиерът Румяна Бъчварова се заплете в неистини

vpenev
Веселин Пенев

Министър-председателят Бойко Борисов е приел оставката на областния управител на София-град Веселин Пенев, която поиска след среща с него заради продажбата на „Царските конюшни“, стана ясно късно снощи в петък.

„Днес премиерът Борисов назначи проверка на Главния инспекторат на обстоятелствата около извършването от областния управител на разпоредителни действия с имот – държавна собственост. Събраните до момента факти му дадоха мотив да сезира прокуратурата с искане за цялостна проверка по случая“- уточни   пресслужбата на МС.

Часове преди това,  Пенев твърдеше, че „докато няма установено нарушение, а аз съм 1000 процента сигурен, че няма да се установи, оставка няма да подавам“.  Според него, в казуса с  „Царските конюшни“ ставало въпрос за терен, който е неизползваем и няма пазарна стойност, а не за продажба на сгради или царски конюшни. Пенев дори заяви,че след консултации с юристи не е  изключено да съди за клевета лидера на БСП Корнелия Нинова, защото  въпросната сделка е извършена в интерес на държавата, при спазването на всички закони и наредби към тях.

Така или инак скандалната сделка с имота, на който са били разположени бившите Царски конюшни затъна в нови абсурди и лъжи. Както „Дефакто“ вече писа , в началото на този юли областният управител Веселин Пенев е продал три терена държавна собственост с обща площ от 7328 кв. м за 658 870.90 лв. на фирма „Евротрансбилд“. повод за сделката е искането на фирмата,  която притежава 16% от имотите и част от съществуващите на терена сгради, да купи останалите 84% от земята и в момента е неин единствен собственик.

Три министерства имат постройки върху имота, но без право на собственост върху самата земя –  вътрешното, земеделското и на културата. Земята под сградите не е била предоставена за управление на съответните ведомства и се е стопанисвала от областния управител, какъвто е редът по закон.
И   трите министерства са били уведомени от областния управител за постъпилото искане за прекратяване на съсобствеността и намерението на Пенев да пристъпи към такава сделка.

Тежкият  скандал предизвика писмото, изпратено до МВР и предоставено от БСП на медиите, от което става ясно, че ведомството е било изрично уведомено за сделката в качеството му на стопанин на две постройки в имота и не е възразило срещу нея.  От МВР обаче са настояли областният управител да реши други стари проблеми около сградите. Силовото ведомство е настояло да получи актове за едната постройка, с каквито не разполагало, а областният управител да си вземе във владение втория имот, който е с отпаднала необходимост и в тежко състояние.

Съдържанието на двете писма опровергаха твърденията на вътрешния министър Румяна Бъчварова, че не знае нищо за сделката и дадоха повод на БСП да поиска оставката й.  Нейният отговор,  че не може да се очаква друго от тези, които празнуват 9 септември, не изчисти нито казуса, нито репутацията й. Защото не съдържаше единствено важният за случая отговор – верни или неверни са фактите, извадени от опонентите.

Още двама министри вчера се дистанцираха от скандала, писа в. Сега,  с повече основание – регионалният министър Лиляна Павлова и министърът на земеделието Десислава Танева. Областният управител се е допитал за прекратяването на съсобствеността до Павлова, но тя е възразила заради неприключили съдебни процеси около имотите. Ведомството заело позиция, че не е целесъобразно отношенията да се решават в такава сложна обстановка.

Според в. Сега, обаче ставало ясно,  че по едно от делата МРРБ е приело за свой помощник купувача „Евротрансбилд“, който е декларирал, че приема за своя сметка риска от загуба в съдебната зала. Именно по указания на МРРБ е бил издаден и актът за частна държавна собственост на земята. Вчера не се разбраха детайли за аргументите, с които земеделското министерство е дало негативно становище за приключване на процедурата. Министрите бяха спешени да дават обяснения, след като премиерът Бойко Борисов разпореди спешна проверка на сделката, а по-късно обяви, че я дава на прокуратурата, защото събраните данни от инспектората на МС му дали основание за това.
Ето какво още показва  проверка на в. Сега.

По устройствен план в този имот ( царските конюшни)  не може да има ново строителство. Имотът попада в местност Център – Зона А – Север, която има добри показатели за застрояване, като според проектното решение общото позволено РЗП е 19 496 кв. м. За тази част от София обаче има одобрени специфични правила за застрояване и точно за този квартал – 532, е забранено каквото и да е било пристрояване, надстрояване и ново строителство.
Наличието на изрична забрана за точно този квартал според експерти е знак за наличие на инвеститорски интерес към него, като това бе признато и при одобряването на подробния устройствен план през 2015 г.

Тогава главният архитект Петър Диков се похвали, че с плана се предотвратяват намерения за 2 небостъргача по 100 метра и Царските конюшни остават без промяна. Според архитекти обаче не е изключено новият собственик на земята, който вече се явява собственик на целия терен и не е нужно да пита държавата за евентуални бъдещи промени, да се надява на изменение на плана за целия квартал.
Не стана ясно с какви аргументи фирма „Н.Д. Експерт“ е изготвила ниската оценка за стойността на имотите. Ниска е и данъчната оценка – близо два пъти по-малка от пазарната. Вчера от Столичната община обясниха, че сумите са ниски, защото става дума само за земята.
От Министерството на културата са пояснили пред „Сега“, че Царските конюшни не са паметник на културата, но попадат в историческия център на столицата, който е „територия с културно-историческо наследство със статут на групов паметник на културата от 1986 г. Това означава, че всякакви преустройства по сградите трябва да се съгласуват по Закона за културното наследство с НИНКН. Бившият областен управител от БСП Росен Малинов твърди, че има искане конюшните да бъдат обявени за паметник на културата, но то не е придвижено от 2013 г. досега.

Още по темата БСП сигнализира Цацаров: Държавата продаде „Царските конюшни“ на цената на чифт маратонки

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.