Последни новини
Home / Законът / Градинки или строежи? Тръгва подписка за местен референдум в “Младост”

Градинки или строежи? Тръгва подписка за местен референдум в “Младост”

Defakto.bg

Стартира събирането на подписи за иницииране на местен референдум срещу застрояването в столичния район “Младост”.

Членове на Инициативния комитет “За Зелен Младост” обявиха началото на процедура за народното допитване днес на пресконференция в БТА.
Утре, 12 септември, от 19 часа, пред сградата на общината на Район “Младост”, официално ще бъде даден старт на събирането на подписи за иницииране на местен референдум.

Въпросите, които ще бъдат представени пред гражданите, са два:

1- Подкрепяте ли да се приемат изменения в Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволят ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?

2- Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район Младост на Столична община, област София-град, до промяна на Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3 и Младост 4?

Дотук се стига след серия протести срещу застрояването на зелените площи в квартала, които доведоха и до оставката на районния кмет Цвета Авджиева.
Членове на Инициативния комитет призоваха да бъдат подкрепени и от други квартали и градове, като отбелязаха, че успешното провеждане на референдума би накарало политиците да се замислят и най-сетне да започнат да защитават правата на гражданите.

Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление изисква поне 1/20 от гражданите с избирателни права с постоянен адрес в района да се включат в подписката за свикване на местен референдума, за да бъде насрочено допитване. В случая това са поне 15 000 подписа.

Подписката се представя в общинския съвет, който я разглежда и насрочва референдума.

Допитването е валидно, ако в него са участвали поне 40 на сто от гражданите с избирателни права и постоянен адрес в района. Ако повече от половината от тях са отговорили на въпросите с “да”, местната власт е длъжна да се съобрази с волята им.

About De Fakto

Проверете също

Върховният административен съд ще тълкува отговорността по ЗОДОВ за незаконни уволнения

 Върховният административен съд образува две нови тълкувателни дела,съобщиха оттам. Едното е № 2 от 2021 …

В Софийския районен съд събират подписи в подкрепа на ВКС за неуспеха на единната информационна система

В най-голямия съд в страната, Софийския районен съд, тече събиране на подписи в подкрепа на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.