Последни новини
Home / Избрано / Доц. Кристиян Таков: Върнете Дипломатическия клуб и го продайте като хората!

Доц. Кристиян Таков: Върнете Дипломатическия клуб и го продайте като хората!

Defakto.bg

Неизвестната старозагорска фирма “Ексклузив уеб  дизайн“ с 3 лв. регистриран капитал, собственост на трима младежи,  спечелила търга за един от най-ценните държавни имоти в София – Дипломатическия клуб “Бояна“, преди дни съобщиха  медиите.   Според източници на Клуб Z зад сделката стои депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Това обяснявало факта как е възможно сравнително ново дружество с 3 лв. начален капитал, 1000 лв. активи и дейност, свързана с уеб дизайн и реклама, да плати 8.5 млн. лв. за държавните имоти.

До реално наддаване в Агенцията за приватизация не се стигнало,   защото други кандидати е нямало. Според висши държавни чиновници, коментирали сделкат апред  Клуб Z, че зад нея  стои депутатът от ДПС Делян Пеевски. Затова и нямало  други участници в конкурса за  апетитната собственост. Печелившата оферта на “Ексклузив уеб дизайн“ е / броила 8.5 млн. лв., колкото бе и началната цена за базата, досега част от Агенцията за дипломатически имоти в страната (със старо име БОДК). Дипломатическият клуб вървеше в комплект с още имоти на АДИС в кв. “Изток“ – къща на ул. “Чарлз Дарвин“ 4 и част (неясно каква) от сграда на ул. “Райко Алексиев“ 40, където държавната фирма притежава магазин и апартаменти. Подробности за имотите се даваха само на закупилите конкурсната документация. 

“Ексклузив уеб дизайн“ е регистрирана през октомври миналата година от Ванеса Тодорова (21 г.), Димитър Йорданов (20 г.) и Йордан Йорданов (24 г.). Всеки от тях държи по 33%. Това е първото им и единствено засега бизнес начинание, в търговския регистър няма данни за участия в други фирми. Младежите явно са се притеснявали от показност, защото на търга в агенцията са  изпратили свои представители с пълномощно.

По повод поредната шокираща сделка с държавни имоти,  доц. Кристиян Таков, предподавател  в СУ “Климент Охридски”,  написа на  стената си във Фейсбук следното:

На вниманието на завършилия нещо в Свищов финансов министър Вл. Горанов и завършилите други неща другаде надлежни властници – яхнали ведомствата, бивши собственици на продадените на безценица имоти:

Член 40 от Закона за задълженията и договорите постановява, че ако представителят и третото лице се споразумеят във вреда на представлявания, договорът не произвежда действие за последния.

За да няма неразбрали поради акъл, образование и “политическа воля”:

1) “представители” са охраненият областен управител на София, съответно оня, продал Дипломатическия клуб;
2) “третото лице” са подставените лица на #кой, купили двата имотеца за жълти стотинки;
3) “вредата за представлявания” е за всеки български гражданин, който е обран с тия две сделки;
4) искът за прогласяване на нищожността на сключените сделки се предявява пред Софийски градски съд. Ако някой вече се е намъкнал в имотите, може да се предяви направо като ревандикационен.

(De Fakto: Ревандикационен иск e иск на невладеещия собственик срещу владелеца – несобственик. Чл.108 ЗС гласи, че „Собственикът може да иска своята вещ от всяко лице, което я владее или държи без да има основание за това.”  Това е вещен собственически иск, който не се погасява по давност) .

 И пак за да няма позоваване на собствена дебилност – не ми е важно, Прокуратурата за пореден път да се провали в наказателното преследване на охранени еничари на #кой.
Важно ми е, имотите да се върнат, а ако ще се продават, това да стане като хората.

About De Fakto

Проверете също

Упорството на юридическата некомпетентност постига опасна степен на невежество за избирателния процес

Законодателната инициатива на управляващите за предстоящите избори гъмжи от правни недомислия Петър Обретенов На 14 …

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.