Последни новини
Home / Избрано / Доц. Кристиян Таков: Върнете Дипломатическия клуб и го продайте като хората!

Доц. Кристиян Таков: Върнете Дипломатическия клуб и го продайте като хората!

Defakto.bg

Неизвестната старозагорска фирма „Ексклузив уеб  дизайн“ с 3 лв. регистриран капитал, собственост на трима младежи,  спечелила търга за един от най-ценните държавни имоти в София – Дипломатическия клуб „Бояна“, преди дни съобщиха  медиите.   Според източници на Клуб Z зад сделката стои депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Това обяснявало факта как е възможно сравнително ново дружество с 3 лв. начален капитал, 1000 лв. активи и дейност, свързана с уеб дизайн и реклама, да плати 8.5 млн. лв. за държавните имоти.

До реално наддаване в Агенцията за приватизация не се стигнало,   защото други кандидати е нямало. Според висши държавни чиновници, коментирали сделкат апред  Клуб Z, че зад нея  стои депутатът от ДПС Делян Пеевски. Затова и нямало  други участници в конкурса за  апетитната собственост. Печелившата оферта на „Ексклузив уеб дизайн“ е / броила 8.5 млн. лв., колкото бе и началната цена за базата, досега част от Агенцията за дипломатически имоти в страната (със старо име БОДК). Дипломатическият клуб вървеше в комплект с още имоти на АДИС в кв. „Изток“ – къща на ул. „Чарлз Дарвин“ 4 и част (неясно каква) от сграда на ул. „Райко Алексиев“ 40, където държавната фирма притежава магазин и апартаменти. Подробности за имотите се даваха само на закупилите конкурсната документация. 

„Ексклузив уеб дизайн“ е регистрирана през октомври миналата година от Ванеса Тодорова (21 г.), Димитър Йорданов (20 г.) и Йордан Йорданов (24 г.). Всеки от тях държи по 33%. Това е първото им и единствено засега бизнес начинание, в търговския регистър няма данни за участия в други фирми. Младежите явно са се притеснявали от показност, защото на търга в агенцията са  изпратили свои представители с пълномощно.

По повод поредната шокираща сделка с държавни имоти,  доц. Кристиян Таков, предподавател  в СУ „Климент Охридски“,  написа на  стената си във Фейсбук следното:

На вниманието на завършилия нещо в Свищов финансов министър Вл. Горанов и завършилите други неща другаде надлежни властници – яхнали ведомствата, бивши собственици на продадените на безценица имоти:

Член 40 от Закона за задълженията и договорите постановява, че ако представителят и третото лице се споразумеят във вреда на представлявания, договорът не произвежда действие за последния.

За да няма неразбрали поради акъл, образование и „политическа воля“:

1) „представители“ са охраненият областен управител на София, съответно оня, продал Дипломатическия клуб;
2) „третото лице“ са подставените лица на #кой, купили двата имотеца за жълти стотинки;
3) „вредата за представлявания“ е за всеки български гражданин, който е обран с тия две сделки;
4) искът за прогласяване на нищожността на сключените сделки се предявява пред Софийски градски съд. Ако някой вече се е намъкнал в имотите, може да се предяви направо като ревандикационен.

(De Fakto: Ревандикационен иск e иск на невладеещия собственик срещу владелеца – несобственик. Чл.108 ЗС гласи, че „Собственикът може да иска своята вещ от всяко лице, което я владее или държи без да има основание за това.”  Това е вещен собственически иск, който не се погасява по давност) .

 И пак за да няма позоваване на собствена дебилност – не ми е важно, Прокуратурата за пореден път да се провали в наказателното преследване на охранени еничари на #кой.
Важно ми е, имотите да се върнат, а ако ще се продават, това да стане като хората.

About De Fakto

Проверете също

Пернишкият окръжен съд осъди прокуратурата и МВР да платят рекордно обезщетение от 48 млн. лв. на „Лев Инс“

Пернишкият окръжен съд осъди  МВР и прокуратурата да платят над 48 млн. лева на застрахователното …

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.