Последни новини
Home / Законът / Международни инвеститори: Имаме 27 дела с фирма на Пеевски, загубихме над 2 млн. евро дотук

Международни инвеститори: Имаме 27 дела с фирма на Пеевски, загубихме над 2 млн. евро дотук

Defakto.bg

Елена Енчева

Вярваме в правосъдието на европейска България

Съдебната драма на международни инвеститори с фирма на депутата Делян Пеевски продължава, а финансовите й измерения се разрастват.

Загуби за над 2 милиона евро, нарастващи с по 300 хил.евро на месец от дела с „Техномаркет” (от януари т.г. със собственици Ирена Кръстева и делян Пеевски, а от май еднолична собственост на депутата от ДПС) отчетоха от дружеството „Глориент Инвестмънт“, чиито  акционери са международните инвеститори East Balkan Properties, Utilco Emerging Markets, Newray Limited, Hellet House на пресконференция днес.

10 години инвестиране в България

Тъжната статистика съвпада с юбилей – 10 години пребиваване в България, през които са построени и придобити 26 магазина в 14 наши града. Наематели на „Глориент Инвестмънт” са били Била, KFC, Практикер. Фирмата строи и индустриален парк, отваря работни места, плаща данъци на държавата, преустройва магазинни терени включително в заводи – на такъв парцел във Видин работи завод за текстил, стана ясно от изложението на изпълнителния директор на East Balkan Propertiesо Майкъл Юлер. Надяваме се да завършим парка, който ще донесе и стотици нови работни места, заяви той.

В същото време от началото на годината „Техномаркет” отказва да плаща наеми на магазините си, купени от „Глориент инвестмънт” още през 2006 г., за които 10 години без проблеми са плащани наеми. Аргументът на фирмата на Пеевски сега е, че продажбата била нищожна, съответно нямало смяна на собствеността и  тя все си била на „Техномаркет”.

Нито един магазин на „Техномаркет” не си плаща наема

 В момента в различни съдилища в страната има общо 27 заведени дела – споровете са за нищожност на договорите за продажба, а съответно и за наем (от страна на Техномаркет”), искове за освобождаване на магазини и складове и за неустойки (от страна на „Глориент”), обобщи Майкъл Юлер. Плюс поискани и наложени обезпечения. Нито един от 14-те магазина на „Техномаркет” в страната, включително е централата в София не си плаща наема.

Любопитство буди казус с магазин в Пазарджик, спорът за който е бил заведен в съда в Пловдив. Адвокатите ни информираха, че това не е невъзможно, но е странно и оспорваме тази подсъдност, каза Майкъл Юлер.

Най-общо, в съдебните спорове фирмата на Пеевски твърди неадекватност на цените, несъгласие на едноличния собственик, а „Глориент” противопоставя договори, подписани от пълномощник на собственика и експертиза на оценката. Както и логичният въпрос: ако имаше нещо нередно, как така се разбра на 10-тата година.

Без контакт

„Твърдо сме решени да защитим законните си права и вярваме, че в тази страна, член на ЕС, съдилищата ще приемат достоверността на нашите доказателства и ще спазят върховенството на закона”, декларира Юлер. И допълни – нямаме пряка комуникация със собственик, директно не ни е оказван политически натиск.

А индиректно? Артикулирайте проблема, Делян Пеевски ли е центъра му, попита De Fakto. „Не знаем много повече от медиите. Мисля, че голяма част от това, което казвате, е точно така. Във всеки случай събитията подозрително съвпадат във времето”, бе отговорът на Юлер.

Дали изобщо да се инвестира в България?

Не веднъж намекнахме на българското правителство: България сигурна страна за инвестиции ли е?, включи се Дейвид Хемпсън от Българо-британската бизнесасоциация. И обобщи: всъщност големият въпрос е дали изобщо може да се инвестира в България?

След информационните писма, отправени до английския, френския, холандския, американския посланици в България, от дружеството смятат да преминат и към конкретни политически разговори.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Един коментар

  1. It`s really useful! Thank you!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.