Последни новини
Home / Законът / Сръбският съд в потрес, процедурата за връщането на Цветан Василев може да тръгне отначало

Сръбският съд в потрес, процедурата за връщането на Цветан Василев може да тръгне отначало

Defakto.bg

Ново искане за екстрадицията на Цветан Василев тотално е объркало сръбския съд, най-вероятно процедурата за връщането на банкера ще тръгне отначало. Това прогнозира един от адвокатите му – Константин Симеонов пред De Fakto. Ако прогнозата стане факт, произнасяне на магистратите в Белград може да се чака едва догодина.

За какво става дума? До скоро прокуратурата искаше екстрадирането на мажоритарния собственик на КТБ по обвинение за длъжностното присвояване на 206 млн.лв. от банката. По това искане вече имаше три произнасяния – първата инстанция, Висшият съд в Белград веднъж разреши връщането, апелативният съд обаче им върна случая и тази година Висшият съд отново разреши екстрадиция, с ред условности. Сега делото за втори път е в апелативния съд и по него няма движение, доколкото ми е известно, обясни Константин Симеонов.

Междувременно обаче през юни т.г. у нас настъпиха трансформации по това производство, а именно – банкерите от КТБ, счетоводители, касиерка, кредитни инспектори се оказаха организирана престъпна група начело с Цветан Василев. Заради новите обвинения делото бе преместено от Софийската градска прокуратура в специализираната прокуратура. Премести се и прокурорът по КТБ Иван Гешов, който оглави спецобвинението. Резултатът – до Белград е отправено ново искане за връщането на Василев, вече като главатар на организираната престъпна група.

Така в сръбския съд има две искания за един човек, като от формулировката на обвиненията не става ясно дали и как са свързани помежду си, още повече, че изхождат от различни прокуратури, делата са с различни номера и т.н., обобщи адвокат Симеонов. За това, според него, най-вероятно сръбските магистрати ще прекратят първото производство и ще отправят запитване до българските магистрати кое е от обвиненията и, съответно исканията, е валидно.

Защитникът напомни и друго – сред възраженията срещу екстрадирането на Цветан Василев е и това, че процесът в България ще е политически. Висшият съд в Белград на два пъти не е обсъдил това твърдение, като последния път е заявил, че преценката за политически мотиви не е от негова компетентност, индиректно препращайки проблема към министъра на правосъдието. Той има последната дума за екстрадициите.

Любопитно е и друго – след „голямото преселение“ на делото за КТБ в спецпрокуратурата обвиняемите са същите, с изключение на един – изключен е изпълнителният директор на банката Орлин Русев, първият арестуван по случая през 2014 г. Още тогава в интервю бившият финансов министър Стоян Александров бе заявил, че по негова информация Русев е защитен свидетел на обвинението.

About De Fakto

Проверете също

С две особени мнения Конституционният съд отхвърли искане на състав на ВАС срещу oтнетия лиценз на „Делта гард“

Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност …

ССБ уточнява: Пленумът на ВСС може да бъде заменен от извънредно Общо събрание на Съдебния и Прокурорския съвет

В допълнително становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България  по законопроекта за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.