Последни новини
Home / Законът / Френският ВАС постанови:Рекламните подаръци не се облагат с ДДС

Френският ВАС постанови:Рекламните подаръци не се облагат с ДДС

Defakto.bg

 

В конкретния казус, френският Върховен Административен съд (Conseil d’Etat) е трябвало да отсъди дали доставката на рекламни подаръци може да бъде облагана с ДДС.

Случаят накратко:

 X, компания, специализирана в продажбата на текстилни стоки, счела, че стоки, изпратени на клиентите като промоционални подаръци или „Бонуси за поканени приятели“ не би трябвало да подлежат на облагане с ДДС. Френската фискална администрация обаче отказва да предостави такова данъчно облекчение, тъй като чл. 238, Приложение 2 на Френския данъчен кодекс предвижда, че предметите, продавани без насрещно заплатена цена или срещу много ниско ниво на заплащане, като например комисиони, заплата, бонус, отстъпки и подаръци, трябва да бъдат включени в данъчната основа за целите на ДДС.

 Компанията оспорва данъчната корекция, а   Административният съд на Монтрьой (Tribunal administratif de Montreuil) и Апелативният административен съд на Версай (Cour administrative d’appel de Versailles) отхвърлят исковете.  Според Апелативния административен съд, продаването на рекламни предмети не е облагаема операция по смисъла на ДДС.

Решението

Компанията X подава иск пред Върховния Административен съд, който отменя обжалваното решение като смята, че то е предизвикано от грешка при прилагане на закона.

По отношение на системата „Бонуси за поканени приятели“, Върховният Административен съд отбелязва, че предишните инстанции не могат законно да базират своите решения на факта, че изделията са били изпратени на трето лице, преди нов клиент да е направил покупка.

По отношение на промоционалните подаръци, изпратени на клиенти, Върховният Административен съд установява, че предоставянето на такива подаръци трябва да се облага с ДДС.  Фактът, че клиентът може да запази подаръците и да върне основната стока е без значение за системата на облагане с ДДС. Съдът също така отказва да вземе под внимание факта, че цената на поръчката ще остане непроменена, ако клиентът откаже подаръка, както и фактът, че наличностите на компанията ще намалеят, ако клиентът приеме подаръка.

(Conseil d’État, 10ème et 9ème chambres réunies, 08/06/2016, 380624, Inédit au recueil Lebon)

http://app.eurocases.eu/Doc/CourtAct/5282196/11

*Информацията е от EuroCases  http://eurocases.eu и е предоставена на  De Facto 

Продуктът EuroCases е собственост на Апис Европа АД

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.