Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов: Промените в НПК приличат на заобикаляне на Софийския градски съд. Защо?

Лозан Панов: Промените в НПК приличат на заобикаляне на Софийския градски съд. Защо?

Defakto.bg

ВКС проверява случая „Фарук Бекташ“

Част от промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) приличат на заобикаляне на Софийския градски съд. Това коментира председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов пред журналисти във вторник.

Той имаше предвид частта от проекта, изработен в правосъдното министерство, с която делата за подкуп и длъжностни престъпления срещу хората от властта се прехвърлят в специализирания наказателен съд. В момента те се разглеждат от СГС. „Това донякъде прилича на заобикаляне на Софийски градски съд – няма как да не го изразя като позиция. И вместо да мислим как да се преосмисли структурата на съдилищата и да се преосмисли какъв е коефициента на полезно действие на специализираните наказателни съдилища се върви в една друга посока, а именно изземване на компетентност от един съд и преминаване към друг съд”, заяви председателят на ВКС. И прикани към истински дебат, в който ясно да се изразят позициите и мотивите за подобна промяна.

Проектът за НПК бе оповестен от Министерството на правосъдието в края на август и качен в интернет за публично обсъждане. Той предвижда също край на делата срещу неизвестен извършител, ускоряване на съдебното производство, мерки срещу „бегълците от правосъдие“ и др.

Междувременно ВКС е започнал проверка на случая с един такъв „беглец“ – турския гражданин Фарук Бекташ, който уби на място двама мотористи на пътя и се укри, въпреки постановената мярка „домашен арест“. Бягството му роди серия мотористки протести пред съдебните палати в страната и обвинения срещу съдийката от Софийския окръжен съд Недялка Николова, отказала „задържане под стража“. В момента Бекташ е обявен за издирване. Колегите на Николова и Съюзът на съдиите обявиха за недопустим подобен натиск върху правосъдието.

„С екипа във ВКС извършваме проверка и анализ на всички факти и обстоятелства по това дело“, каза Лозан Панов. Посочи и че апелативният съд е отменил определенето на Недялка Николова (но Бекташ вече беше избягал – б.р.) „Тоест тук говорим за един неправилен съдебен акт. Освен, че е неправилен той има и своите негативни последици за авторитета на съдебната система, тъй като в резултат едно лице, което е привлечено като обвиняем в момента – доколкото има данни – не е в България”, каза Панов.

Предсeдателят на ВКС посочи, че ще се оглежда под лупа и практиката на окръжния съд по тази категория дела. Става дума за сключването на договори за наем от обвиняеми, за да избегнат „задържането под стража“ и да им се определи „домашен арест“.  „Освен, че е неправилно решението за Бекташ създава един опасен прецедент. В конкретния случай договорът за наем е сключен 3 дни след пътно-транспортното произшествие, за което е обвинен Бекташ, но въпреки това е направен извод, че няма опасност той да се укрие. Така че ще се види допълнително практиката в тази категория дела във връзка с мерките за неотклонение. Но моят извод от това, което се е случило и от първоначалния анализ на фактите е, че това е неправилно решение, което създава един опасен прецедент”, категоричен бе съдия Панов.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.