Последни новини
Home / Законът / Манолова: Промени в Семейния кодекс са необходими, но има и  спорни текстове

Манолова: Промени в Семейния кодекс са необходими, но има и  спорни текстове

Defakto.bg

„Убеден привърженик съм на необходимостта от промени в Семейния кодекс. Като омбудсман, който защитава правата на българските граждани, нееднократно съм повдигала основните теми, които са предмет на обсъждания проект – като споделеното родителство, необходимост от ускоряване и облекчаване на процедурите по осиновяване и др“.  Това заяви омбудсманът Мая Манолова по време на организираната от нея  дискусия  в понеделник на тема „Гарантират ли се правата на децата с промените в Семейния кодекс“. В обсъждането се включиха  зам.председателят на Върховния касационен съд Красимир Влахов, зам.министърът на труда  и социалната политика Деница Сачева, на правосъдието Вергиния Мичева-Русева, народни представители, магистрати, адвокати, експерти  от неправителствени организации и др.  

Темите, обсъдени по време на 4-часовата дискусия засегнаха промените в осиновяването,  споделената родителска отговорност и промените в режима по отношение на децата след развод или раздяла,  настойничество и попечителство, както и възможностите за оспорване на припознаването.

„Статистиката показва, че въпреки голямото желание за осиновяване децата, вписани в регистъра са над 2400, а кандидат-осиновителите са 1500. А броят на международните осиновявания продължава да расте”, подчерта Манолова. Тя предложи да бъде обсъдена възможността за отпадане на критерия „Произход”, по пример на Румъния.

Омбудсманът бе скептична към създаването на единен централизиран орган, т.нар. Национален съвет по осиновяванията.

„По същество, оценката на кандидат-осиновителите и работата с тях ще продължи да се извършва от дирекциите по социално подпомагане по места. Кой ще осъществява контрола върху този орган“, попита Манолова. По думите й, създаването на един национален орган с неясен статут, поражда и други  въпроси, например, до колко този орган ще бъде независим, след като на практика ще е съставен от държавни чиновници.

„Какъв правен характер ще имат актовете, които ще издава този орган. Ако те са административни актове, естествено е те да подлежат на съдебен контрол, а такъв контрол в проекта не е предвиден“, обърна внимание общественият защитник. 

Като „повече от спорна“ Манолова определи и идеята за въвеждане на посредници за достъп до информация на осиновени лица. „Да, необходима е помощ, но е неуместно тя да бъде задължителна“, категорична бе тя.  

Днес, когато изтича 14-дневният срок за обществено обсъждане на предложените изменения в Семейния кодекс, омбудсманът се зарече да изпрати  обобщение на мненията и различните гледни точки, които бяха чути по време на дискусията, както и своето становище до Министерството на труда и социалната политика и Министерството на правосъдието, които са автори на проекта.   

 

Видео от дискусията, презентация и  изказване на омбудсмана може да видите на: http://www.ombudsman.bg/reports/

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.