Последни новини
Home / Законът / Разбиващ доклад на ВКС: ниска ефективност, слаб професионализъм във военните съдилища

Разбиващ доклад на ВКС: ниска ефективност, слаб професионализъм във военните съдилища

Defakto.bg

Военните съдилища в страната са слабо натоварени, ниско ефективни, а професионализмът на работещите там магистрати не е на ниво. Това, най-общо, са констатациите в доклад на Върховния касационен съд, приет за сведение от съдийската колегия на ВСС. Негови автори са съдиите Елена Авдева и Лада Паунова. Докладът ще бъде предоставен на комисията по съдебната карта и натовареността за предлагане на решения. След това ще се проведе дебат за работата на военното правосъдие.

Спорът за военното правосъдие у нас е стар. Дори и след закриването на две съдилища, гласовете, че магистратите под пагон са твърде много и неефективни стават все по-силни. Докладът на ВКС дава допълнителни аргументи за това. В момента магистратите под пагон гледат дела срещу военнослужещи, резервисти, граждански лица на служба в МО и в Българската армия, както и срещу служители на НСО и Националната разузнавателна служба.

Проверяван е периодът 2014-2015 г., през който военно-окръжните съдилища в страната първо бяха пет, а после останаха три. След закриването на военните съдилища във Варна и Плевен, останаха в София, Пловдив и Сливен плюс Военноапелативния съд. В тях в момента работят 22 магистрати. Забележителното е, че съотношението между съдиите и съдебните служители е 2,18 при средно за окръжните съдилища в страната 1,99.

Показателен е борят на делата – от 1617 за 2012 г. (в бройката се включват и тези на военноапелативиня съд) те са станали 584 през 2014 г., през 2015 г. са били 932. Но увеличението и за сметка на образуване на дела за разпити и частни наказателни производства, делата от общ характер са се увеличили само с 11 броя.

На този фон действителната месечна натовареност с дела на военен съдия е 4,59 през 2015 г. и 2,38 през 2014 г. За сравнение в спецсъда през 2015 г. тя е била 13,93, а в Софийския градски съд – 12,50. В слабо натоварения окръжен съд в Търговище средната месечна натовареност е 3,25.

Парадокси

По критерия потвърдени, отменени или изменени актове положението също не е розово. През 2014 г. на последна инстанция са потвърдени 37,66% от обжалваните дела, изменени са 7,79 %, а отменени – 23,38 %. Големият дял изменени и отменени актове са лош атестат за ефективността на военните съдилища, констатира ВКС.

Описани са и парадокси. Така дело за кражба на алуминиева батерия “Искра” на стойност 57,50 лв.е продължило над 3 г., като по него 3 пъти се е произнасяла първата инстанция и 4 пъти – въззивната. “Развитието на делото в съдебна фаза не може да се приеме, най-меко казано, че е атестат за професионализъм при разглеждането му”, категорични са Елена Авдева и Лада Паунова.

Основните мотиви за отмяна на актовете на военните съдии са съществени нарушения на процесуалните правила, необсъждане на доводите на жалбоподателите, пренебрегване и превратна оценка на доказателствата.

Като пример е посочен емлбематичният процес “Анчови” с обвинения за въоръжен грабеж и изнасилване, който приключи 18 г. след извършването на престъпленията и настъпила давност за изнасилването. Факт е, че делото започва в СГС, но от 2007 до 2014 г., т.е. 7 г. подред то се върти при военните най-вече заради неизпълнени указания на ВКС. На няколко пъти магистратите под пагон четат оправдателни присъди, ВКС им връща казуса със задължителни указания, докато на третия път се поризнася сам с присъди за въоръжен грабеж.

Друг случай – дело от 2008 г. след 15-о поредно заседание е прекратено и изпратено във ВКС по спор за подсъдност. През 2016 г. върховният съд за последно го е върнал за ново разглеждане.

“Налице е липса на капацитет за решаване на дела, които не представляват и правна сложност. Както и необходимост от решително обогатяване на уменията на съдиите в реална работна среда”, заключава докладът.И още: “Не се оправдават очакванията за стабилност на постановените актове от военните съдилища въпреки по-големия времеви и човешки ресурс, с който разполагат”.

 

В Анализа – доклад за дейността на военните съдилища в периода 2014 – 2015 г. се прави извод за незадоволителна ефективност в контекста на ангажирания в дейността им човешки и материален ресурс. Отбелязва се, че натовареността на военните съдилища е значително по-малка от тази на останалите съдилища. Същевременно е нараснал броят на проведените разпити пред съдия и разглежданите частни наказателни дела. Изведено е становище, че потенциалът на назначените военни съдии не търпи развитие поради ограничената им професионална изява.

About De Fakto

Проверете също

Конституционният съд обяви за обсъждане делото за “пола”, поискано върховни съдии

Конституционният съд обяви две дела за обсъждане по същество на 30  септември. Едното е  к.д.  …

Крайният срок за годишните финансови отчети в Търговския регистър и регистъра на ЮЛ с нестопанска цел е 30 септември

Крайният срок за подаване на годишните финансови отчети в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.