Последни новини
Home / Законът / Разбиващ доклад на ВКС: ниска ефективност, слаб професионализъм във военните съдилища

Разбиващ доклад на ВКС: ниска ефективност, слаб професионализъм във военните съдилища

Defakto.bg

Военните съдилища в страната са слабо натоварени, ниско ефективни, а професионализмът на работещите там магистрати не е на ниво. Това, най-общо, са констатациите в доклад на Върховния касационен съд, приет за сведение от съдийската колегия на ВСС. Негови автори са съдиите Елена Авдева и Лада Паунова. Докладът ще бъде предоставен на комисията по съдебната карта и натовареността за предлагане на решения. След това ще се проведе дебат за работата на военното правосъдие.

Спорът за военното правосъдие у нас е стар. Дори и след закриването на две съдилища, гласовете, че магистратите под пагон са твърде много и неефективни стават все по-силни. Докладът на ВКС дава допълнителни аргументи за това. В момента магистратите под пагон гледат дела срещу военнослужещи, резервисти, граждански лица на служба в МО и в Българската армия, както и срещу служители на НСО и Националната разузнавателна служба.

Проверяван е периодът 2014-2015 г., през който военно-окръжните съдилища в страната първо бяха пет, а после останаха три. След закриването на военните съдилища във Варна и Плевен, останаха в София, Пловдив и Сливен плюс Военноапелативния съд. В тях в момента работят 22 магистрати. Забележителното е, че съотношението между съдиите и съдебните служители е 2,18 при средно за окръжните съдилища в страната 1,99.

Показателен е борят на делата – от 1617 за 2012 г. (в бройката се включват и тези на военноапелативиня съд) те са станали 584 през 2014 г., през 2015 г. са били 932. Но увеличението и за сметка на образуване на дела за разпити и частни наказателни производства, делата от общ характер са се увеличили само с 11 броя.

На този фон действителната месечна натовареност с дела на военен съдия е 4,59 през 2015 г. и 2,38 през 2014 г. За сравнение в спецсъда през 2015 г. тя е била 13,93, а в Софийския градски съд – 12,50. В слабо натоварения окръжен съд в Търговище средната месечна натовареност е 3,25.

Парадокси

По критерия потвърдени, отменени или изменени актове положението също не е розово. През 2014 г. на последна инстанция са потвърдени 37,66% от обжалваните дела, изменени са 7,79 %, а отменени – 23,38 %. Големият дял изменени и отменени актове са лош атестат за ефективността на военните съдилища, констатира ВКС.

Описани са и парадокси. Така дело за кражба на алуминиева батерия „Искра“ на стойност 57,50 лв.е продължило над 3 г., като по него 3 пъти се е произнасяла първата инстанция и 4 пъти – въззивната. „Развитието на делото в съдебна фаза не може да се приеме, най-меко казано, че е атестат за професионализъм при разглеждането му“, категорични са Елена Авдева и Лада Паунова.

Основните мотиви за отмяна на актовете на военните съдии са съществени нарушения на процесуалните правила, необсъждане на доводите на жалбоподателите, пренебрегване и превратна оценка на доказателствата.

Като пример е посочен емлбематичният процес „Анчови“ с обвинения за въоръжен грабеж и изнасилване, който приключи 18 г. след извършването на престъпленията и настъпила давност за изнасилването. Факт е, че делото започва в СГС, но от 2007 до 2014 г., т.е. 7 г. подред то се върти при военните най-вече заради неизпълнени указания на ВКС. На няколко пъти магистратите под пагон четат оправдателни присъди, ВКС им връща казуса със задължителни указания, докато на третия път се поризнася сам с присъди за въоръжен грабеж.

Друг случай – дело от 2008 г. след 15-о поредно заседание е прекратено и изпратено във ВКС по спор за подсъдност. През 2016 г. върховният съд за последно го е върнал за ново разглеждане.

„Налице е липса на капацитет за решаване на дела, които не представляват и правна сложност. Както и необходимост от решително обогатяване на уменията на съдиите в реална работна среда“, заключава докладът.И още: „Не се оправдават очакванията за стабилност на постановените актове от военните съдилища въпреки по-големия времеви и човешки ресурс, с който разполагат“.

 

В Анализа – доклад за дейността на военните съдилища в периода 2014 – 2015 г. се прави извод за незадоволителна ефективност в контекста на ангажирания в дейността им човешки и материален ресурс. Отбелязва се, че натовареността на военните съдилища е значително по-малка от тази на останалите съдилища. Същевременно е нараснал броят на проведените разпити пред съдия и разглежданите частни наказателни дела. Изведено е становище, че потенциалът на назначените военни съдии не търпи развитие поради ограничената им професионална изява.

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.