Последни новини
Home / Законът / ВСС даде „последен шанс” на Светлозар Костов да се защити

ВСС даде „последен шанс” на Светлозар Костов да се защити

Defakto.bg

Уволниха районния прокурор на Девин

Бившият шеф на спецпрокуратурата Светлозар Костов получи „последен шанс” да се защити, преди да се вземе решение по две дисциплинарни дела срещу него. Те бяха в дневния ред на днешното заседание на прокурорската колегия.

Костов е поискал отлагане, защото е сменил адвокатите си, а те не успели да се запознаят с обемните материали по двете дисциплинарки. Настоява също лично да се яви пред кадровиците.

Колегията даде последна възможност на прокурора да бъде изслушан и лично да се защити, обяви Сотир Цацаров. За това произнасянето се отлага за две дати – 28 септември и 5 октомври, когато двете дисциплинарни дела ще се разглеждат поотделно.

Едното дело срещу Светлозар Костов е по предложение на 11 кадровици, второто – по искане на Сотир Цацаров. Предложението е той да бъде понижен в районна прокуратура за година и половина.

По първата дисциплинарка ВСС единодушно свали Костов от ръководния пост от ръководния пост. Предложението на дисциплинарния състав по четвъртото дело е той да не бъде наказван.

С 8 срещу 2 гласа днес колегията уволни районния прокурор на Девин Мария Дамянова. Дисциплинарното дело срещу нея започна по искане на Сотир Цацаров. Провинението на Дамянова е, че е била наблюдаващ прокурор по дело за кражба автомобил „Ауди”, по което е минавал нейния непълнолетен син.

Любопитен дебат се проведе по предложението зам.-градския прокурор на София Чавдар Ангелов да стане зам.-шеф на апелативната спецпрокуратура. Промените в съдебния закон позволяват прехвърляне на ръководен пост от по-ниско на по-високо ниво по изключение и изискват мотиви за това. Към предложението за Ангелов мотиви не са получени и точкат не бе гласувана.

About De Fakto

Проверете също

Съветът на Европа: България трябва да работи още по подобряване на условията в затворите

  Достъпът до медицинско обслужване, до хигиенни консумативи, до съд в делата за жестоко, нечовешко …

Правителството одобри 123,8 млн. лева за избори на 14 ноември в два тура

Със свое постановление правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.