Последни новини
Home / Законът / Европарламентът призова Полша да спре конституционната криза в страната

Европарламентът призова Полша да спре конституционната криза в страната

Defakto.bg

Евродепутатите призоваха полското правителство да реши конституционната криза в страната в рамките на тримесечния срок, поставен от Комисията на 27 юли. Решението трябва да е продукт на компромис между всички парламентарни партии и изцяло в съответствие с препоръките на Венецианската комисия и ЕК.

В резолюция, приета с 510  гласа  „за“, 160  „против“ и 29 „въздържал се“, Европейският парламент припомни  на полското правителство, че Европейският съюз се основава на ценностите, които са били одобрени от полския народ по време на референдума през 2003 г., а действията на Съюза се базират  на презумпцията, “че държавите членки зачитат демокрацията, принципите на правовата държава и основните права“.

В резолюцията се казва още, че  “парализата на Конституционния съд и отказът на полското правителство да публикува неговите решения застрашават „демокрацията, основните права и принципите на правовата държава в Полша“.   Както съобщихме по-рано днес, EM дискутира три основни проблема, засягащи Конституционния съд на Полша,  посочени от Европейската комисия. А именно: –  на трима съдии, избрани от предишния състав на полския парламент, се отказва встъпване в длъжност, някои решения на съда не се публикуват в официалния държавен вестник, а  новоприетият закон за КС от юли 2016 г. създава опасения,  че новите правила ще попречат на съда да върши ефективно работата.

Европейските депутати  призовават полските власти да съдействат на Комисията, която представи мнение относно върховенството на закона в Полша, последвано през юли от препоръка за върховенството на закона. Резолюцията също така призовава Комисията да следи последващите действия, предприемани от страна на полските органи в отговор на препоръките.

Освен за конституционната криза в Полша, Парламентът изрази безпокойство и от някои “бързи законодателни събития“ в други сфери и по-конкретно:

  • независимостта и безпристрастността на обществените медии
  • правото на свобода на словото
  • правото на неприкосновеност на личния живот
  • процедурните права, както и основното право на справедлив процес
  • политическата безпристрастност на администрацията на страната и  основните човешки права, включително правата на жените

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.