Последни новини
Home / Законът / Обвиниха кмета на Перущица за поискан подкуп от 40 000 лв.

Обвиниха кмета на Перущица за поискан подкуп от 40 000 лв.

Defakto.bg

Окръжна прокуратура в Пловдив е повдигнала обвинение  на Ради Минчев, кмет на община Перущица за поискан подкуп от 40 000 лева, както и на още две лица – Павлин Статев и Илияна Павлова, за обещан подкуп и документни престъпления.  И тримата остават в ареста.

Това стана ясно на брифинг във вторник на  Окръжна прокуратура -Пловдив.  В нея участваха Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив, Христо Разсолков, директор на ОД на МВР-Пловдив, Николай Петров, директор на ТД на ДАНС-Пловдив и Даниела Стоянова, наблюдаващ прокурор.

На брифинга наблюдаващият прокурор Даниела Стоянова съобщи конкретните обвинения.

Ето какво сочи обвинението в съобщението си до пресата:

Окръжна прокуратура-Пловдив  е повдигнала обвинение на Ради Минчев, за това, че през периода от месец април 2016 г. до юли 2016 г. в гр. Перущица, обл. Пловдив, в качеството си на лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на община Перущица, е поискал от Павлин Статев дар, който не му се следва –сумата от 40 000 лева, за да не извърши действие по служба, като отстрани фирма, която се е явила за участие и с която е сключил договор с предмет „Изпълнение на СМР по проект: „Укрепване на свлачища, проявени на общински път Перущица-Граница, общ.(Перущица-Родопи)-Скобелево-Чурен – престъпление по чл. 302 т. 1 във връзка с чл. 301 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Павлин Статев е привлечен като обвиняем за това, че през периода от месец април 2016 г. до месец юли 2016 г. в гр. Перущица е обещал на Ради Минчев, кмет на община Перущица, да му даде подкуп – сумата от 40 000 лева, за да не извърши действие по служба, като отстрани фирма, която се е явила за участие и с която е сключил договор с предмет „Изпълнение на СМР по проект: „Укрепване на свлачища, проявени на общински път Перущица-Граница, общ.(Перущица-Родопи)-Скобелево-Чурен – престъпление по чл. 304а  от Наказателния кодекс.

Срещу Павлин Статев е повдигнато обвинение и за документно престъпление за това, че на 1 юни 2016 г. в гр. Перущица, обл. Пловдив е съставил неистински официален документ – протокол за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво на строеж, като е положил подписи на управителите на две дружества, с цел да бъде използван пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет – престъпление по чл.308 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Илияна Павлова е привлечена като обвиняема за това, че в началото на април 2016 г. в гр. София и в гр. Перущица, обл. Пловдив, е съставила неистински официален документ – доклад за оценка за съответствие на инвестиционните проекти и упражняване на строителен надзор от името на фирма от гр. София, като е положила подписите на управителя на дружеството и на специалистите, извършили оценката. Документът е трябвало да бъде използван пред община Перущица, като възложител за изготвяне на оценка за съответствие на инвестиционния проект, цитиран по горе – престъпление по чл. 308 т.1 от Наказателния кодекс.

Илияна Павлова е привлечена като обвиняема и за това, че на 13 септември 2016 г. в гр. София е държала и укривала предмети, за които знае, че се предназначени за съставяне на неистински официални документи, удостоверяващи право на собственост и на други вещни права, а именно 13 печата на различни държавни и общински институции – престъпление по чл. 308 ал. 7 във връзка с ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

Тримата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

На зададен въпрос от журналисти по повод изказвания, че „българската прокуратура изпълнява политически поръчки“, окръжният прокурор Румен Попов отговори, че „политическата принадлежност на обвиняемите не е обект на интерес за прокуратурата, която се ръководи единствено от събраните доказателства за повдигане на обвинения“.

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.