Последни новини
Home / Законът / Оставка на прокурора на Ембака разгневи Цацаров, но бе приета

Оставка на прокурора на Ембака разгневи Цацаров, но бе приета

Defakto.bg

Подадена оставка от благоевградския прокурор Георги Качорев ядоса Сотир Цацаров. Но в крайна сметка с 8 срещу 1 гласа бе приета от прокурорската колегия на ВСС.

Решението бе предшествано от гневни реплики на обвинител №1. „Режим на гласуване, бързо!”, нареди Цацаров на колегите си след дебат. И обобщи: „Казусът „Качорев” е затворен. Толкоз!”.

Главният прокурор се разгневи по две причини. Първо, защото обвинителят е изпреварил с три дни внесеното от самия Цацаров предложение за образувание на дисциплинарно производство срещу него. Второ, защото вчера дисциплинарната комисия на колегията не била взела решение по неговото предложение, изчаквайки дали ще се приеме оставката. „Ще ви помоля занапред да поставяте предложенията равностойно, иначе даваме изключително лош сигнал!”, нареди Цацаров.

Георги Качорев бе взет на мушка заради делото срещу Емил Първанов-Ембака, обвинен за убийството на бившия легионер Николай Чивиев на автомагистрала „Струма” през 2015 г.  Наредена от Цацаров проверка установи, че 7 месеца по случая не е извършено нито едно процесуално-следствено действие. Както и други нарушения – 10 месеца бездействие по дело за катастрофа, взела жертва, без резултат било и осемгодишно разследване на данъчна измама, а през това време разследваният се укрил в Италия. В края на април тази година е бил върнат.

Сотир Цацаров отвори дума за Качорев още по време на избора на градски прокурор на София, като го даде като пример за прокурор, 10 г. командирован в окръжната прокуратура в Благоевград.

Резкият тон на обвинител №1 днес вкара членове на прокурорската колегия в обяснителен режим. Шефът на дисциплинарната комисия Незабравка Стоева обяви, че тя си е дала отвод от разглеждането на случая. Но едва вчера разбрала и за депозираната оставка на Качорев. За това се стигнало до отлагане. Същото обясни и Васил Петров.

„Отлагането от едно за друго заседание не ви е толкова необходимо, необходима е разходка до съседната канцелария или деловодство!”, сряза ги Цацаров.

Бяхме останали едва трима души и мнозинството щеше да е от двама, което е несериозно, опита да обясни и Ясен Тодоров. Каза си мнението – в случая, след като няма предварително образувано дисциплинарно производство, оставката трябва да се приеме.

„И аз ще гласувам за оставката, защото така казва законът. Но коректността би налагала друго – комисията по дисциплинарна дейност вместо да прилага една молба, да предложи образуване на дисциплинарно производство”, настоя на неговото Цацаров.

Единственият глас „против” оставката се оказа Михаил Кожарев.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + nineteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.