Последни новини
Home / Законът / След поправките в ЗСВ: Веселин Пенгезов иска да го възстановят като съдия

След поправките в ЗСВ: Веселин Пенгезов иска да го възстановят като съдия

Defakto.bg

Кадровиците в чудо как да прилагат промените

Бившият шеф на столичния апелативен съд Веселин Пенгезов поиска да бъде възстановен на работа в съдебната власт. Пред съдийската колегия на ВСС той е заявил, че основанията за отстраняването му от длъжност са отпаднали след последните промени в Закона за съдебната власт, в сила от 9 август, потвърди Пенгезов пред De Fakto. Искането му е изпратено още на 18 август.

Конкретно той се позовава на чл. 230 от ЗСВ, който вече предвижда съдебният съвет по искане на главния прокурор да отстранява магистрати само за престъпления, пряко свързани с работата им. Преди промяната се допускаше това да става и за други престъпления, по преценка на ВСС.

През пролетта на 2014 г. Пенгезов бе обвинен като помагач в длъжностно присвояване и получаване на кредит чрез неверни документи заради пари по ОПАК, отишли за изграждане на информационна система на военните съдилища -действия, които не са свързани с пряката му съдийска работа. Дни по-късно бе отстранен от длъжност от ВСС по предложение на Сотир Цацаров. Моментът странно съвпадна с декларираното от съдията намерение да се кандидатира за втори мандат начело на Софийския апелативен съд.

Ами сега?

Пенгезов не е единственият, поискал възстановяване, показа наша проверка. За същото, със същите мотиви, но пред прокурорската колегия е настоял обвинителят от Плевен Димитър Захариев. През юли т.г. той бе отстранен, след като му повдигнаха обвинения за опит за принуда върху свидетеля по „Октопод“ Георги Цветанов (впоследствие той загина при катастрофа) и за незаконно държане на пистолети „Глок“ и „Берета“ (за които е имал разрешителни) в багажника на колата му. Тогава прокурорът обяви, че обвиненията са нагласени. Година по-късно стана ясно, че с него не са извършвани процесуално-следствени действия по делото му. В края на юли т.г. прокурорската колегия отказа изобщо да освободи Захариев от системата заради несъвместимост по искане на Цацаров. Мотивът на главния прокурор бе, че той е придобил дялове в дружество, мотивът на мнозинството -че няколко дни по-късно се е освободил от тях и нарушението вече не е налице. Имаше и съмнения дали може да се търси отговорност за това на отстранени магистрати.

Пред съдийската колегия пък отстранен съдия от Видин е отправил друго искане – да му се изплаща обезщетение в размер на минималната работна заплата за времето на отстраняването, както предвижда също промяна в ЗСВ. Целта й е да се сложи край на „безтегловността“ на отстранените магистрати, които хем не получават заплата, хем не могат да започнат друга работа или дейност.

Любопитен е казусът с бившия апелативен прокурор на София Вичо Вичев, в момента редови обвинител там. Той е поискал да бъде възстановен във Върховната касационна прокуратура, където е работил преди последователно да бъде назначен за районен, градски и апелативен обвинител на столицата. Вичев се позовава на друга промяна – че след изтичане на ръководен мандат магистратът се възстановява в по-горната инстанция, откъдето е дошъл.

Въпроси

Кадровиците са се видели в чудо как да прилагат промените в ЗСВ, твърдят наши източници. Пред тях възникнали няколко проблема.

За възнаграждението на отстранените – то ex lege (по силата на закона, автоматично) ли трябва да започне да се изплаща от административните ръководители или е нужен акт на ВСС? Според едни съветът няма основание да се меси, въпросът трябва да се реши от преките шефове на магистратите. Според други обаче има нужда от изричен акт на ВСС, постановил отстраняването. Възникнали са и въпроси от кой момент се дължи заплащане – от първия ден на отстраняването или от 9 август т.г., когато промяната влезе в сила? Тук преоблазава мнение, че от влизането на закона в сила.

За отстраняването – то наистина ли вече може да е само за престъпления, пряко свързани с осъществяването на съдебната власт? Оказва се, че има съмнения и по това.

За възстановяването – важи ли връщането в по-горна инстанция и за „стари“ случаи или е само за заварените в момента?

Тези и други проблеми са изпратени в правната комисия на ВСС, която да предложи решения, еднакви и за двете колегии.

Отделно още от август кадровиците имат маса въпроси към новите декларации за членства в различни организации и за конфликт на интереси, които трябва да подават в Инспектората. С този въпрос се очаква да се занимае пленумът на ВСС в четвъртък.

 

 

 

 

About Елена Енчева

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.