Последни новини
Home / Законът / Спазват ли се основни права в Полша, дискутират в ЕП

Спазват ли се основни права в Полша, дискутират в ЕП

Defakto.bg

 Спазват ли се основни права на демокрацията в Полша – това е  темата на вчерашния дебат Европейския парламент, 13 септември, осем месеца след първата дискусия.  

Европейската комисия настоява, че пречките пред нормалната работа на Конституционния съд в страната не са отстранени.  В дебата някои депутати са подкрепили позицията на Комисията, подчертавайки, че  тя цели да защити  общите демократични принципи в ЕС,  се казва в съобщение на пресцентъра на ЕП.  Други обаче са мнение, че случващото се е атака срещу демократично избрано правителство.

 Очаква се днес, сряда парламентът да приключи дискусията с резолюция по въпроса.

De Fakto ще ви запознае с параметрите на дебата, доколкто той се докосва до задължеинята на държавите -членки да спазват общите правила на върховенството на закона в ЕС.

 Борба за демократични принципи

В своите препоръки към Полша, публикувани през юли, Европейската комисия изтъкна три основни проблема относно Конституционния съд.

Първият засяга състава на съда: Комисията посочва, че на трима съдии, избрани от предишния състав на полския парламент, се отказва встъпване в длъжност.

На второ място, Комисията посочва,  че някои решения на съда не се публикуват в официалния държавен вестник, и настоява, че това трябва да става автоматично.(Според българските разбирания и практика, няма нищо по естествено от това, бел. ред.)

Освен това новоприетият закон за Конституционния съд от юли 2016 г. повдига опасения, че новите правила ще попречат на съда да върши ефективно работата си.

В подкрепа на Комисията

Първият заместник-председателят на Комисията Франс Тимерманс посочва в изказването си  в пленарна зала, че „към момента спорът остава неразрешен“ и е добавил, че Комисията е готова да продължи диалога с властите във Варшава.

От  името на Съвета на ЕС, словашкият държавен секретар по европейските въпроси Иван Корчок подчерта значението на върховенството на закона и независимостта на съдебната система като принципи на Европейския съюз.

„Ние трябва да помним, че това не е дебат против или за Полша. Тук става въпрос за злоупотребите на настоящото полско правителство, които представляват заплаха за върховенството на закона и в крайна сметка ще се обърнат срещу самото полско общество“, казва Януш Левандовски (ЕНП, Полша). „Съвсем нормално е, че Европейският парламент изразява тревогата си“, допълнил той.

От името на групата на социалдемократите Джани Питела (С&Д, Италия) се е обърнал към хората в Полша: „Ние се борим за вас и с вас, не срещу вас. Ние се борим за демокрация“.

Софи ин‘т Велд (АЛДЕ, Холандия) говори за значението на случая с Полша: „Въпросът опира до ядрото на това, което представлява Европейският съюз – върховенството на закона, основните права, демокрацията.“

Барбара Спинели (ЕОЛ/СЗЛ, Италия)  отхвърля обвиненията за атака срещу полското правителство: „Не мисля, че се намесваме в полски въпроси. Ние напомняме, че има стандарти, които всички са приели с ратифицирането на европейските договори“.

Юдит Саргентини (Зелени/ЕСА, Холандия) изразява опасения, че след като Полша се е борила усилено в близките десетилетия, за да се превърне в демократична страна, сега тя се насочва „в обратната посока“.

 Обратни мнения

Някои депутати разкритикуваха действията на Комисията и подчертаха, че те се отразяват зле върху репутацията на Европейския съюз.

Ришард Легутко (ЕКР, Полша) е попитал защо се провежда дебат за Полша в момент, в който ЕС се сблъсква с толкова сериозни предизвикателства като Брекзит. „Вие не можете да приемете факта, че има партии и правителства, които имат различно мнение. И че те имат пълното право да изразяват мненията си“, каза той.

„Оставете Полша на мира. Целият дебат е брутална атака срещу моето отечество“, е позицията на Роберт Ивашкевич (ЕСПД, Полша). „Проблемът на Европа не е с Полша, а с катастрофалните политики на европейските елити и на Меркел и Оланд“.

Според Станислав Жултек (ЕНС, Полша) „Комисията е забравила своята роля. Комисарите искат да управляват тази страна; те искат да овладяват или да свалят правителства“.

Независимият депутат Золтан Балцо (Унгария) е посочил, че „ние се намесваме в политиката на Полша“ и че по този начин „вървим напред по пътя към разрушаването на ЕС“.

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.