Последни новини
Home / Законът / Промените в НПК превръщат спецсъда в извънреден съд, смята ВСС

Промените в НПК превръщат спецсъда в извънреден съд, смята ВСС

Defakto.bg

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които делата за корупция и длъжностни престъпления на хората от властта отиват в спецправосъдието са категорично неприемливи. Те превръщат сцецсъда в извънреден съд. Това становище гласува пленумът на Висшия съдебен съвет с 14 срещу 2 гласа. „Против” бяха Галя Георгиева и Димитър Узунов. Сотир Цацаров и Георги Колев ги нямаше. На заседанието не бе и правосъдният министър Екатерина Захариева.

Конкретно в правомощията на спецправосъдието, според изготвения от Министерството на правосъдието проект, се прехвърлят престъпленията по текстовете за длъжностно присвояване, безстопанственост, пране на пари, подкуп, престъпления по служба и други, извършени от депутати, министри и зам.-министри, шефовете на държавни агенции и държавни комисии, управата на НАП, на митниците, областните управители и техните заместници, магистратите, членовете на ВСС и на Инспектората. В момента делата срещу представителите на властта се гледат от Софийския градски съд, на втора инстанция – от Софийския апелативен съд.

От името на правната комисия на ВСС Юлиана Колева заяви: „Тази дискусия е стара, водена е през 2010 г. при въвеждането на специализираните съдилища и бе категорично отхвърлена на всички нива. Така специализираният съд престава да е специализиран и започва да клони към извънредност”.

Няма никакви мотиви, които да налагат специализация не по материя, а по субект на престъплението, категоричен бе Камен Иванов. Това променя същността на специализираните съдилища и наистина ги превръща в извънредни, добави той. „Специализацията по субект на престъплението е опасно нещо, независимо дали се иска заобикаляне на СГС, на САС или на друг”, предупреди Иванов.

Юлия Ковачева даде и друг важен аргумент – проблемът вече е разискван от Конституционния съд, където бе оспорено създаването на спецсъдилищата в сегашния им вид. Като аргумент за отхвърляне на искането КС именно посочва, че това са съдилища по предмета, а не по субекта и затова не са извънредни, напомни Ковачева.

Лозан Панов, който онзи ден нарече необяснимо „заобикалянето на Софийския градски съд” с прехвърлянето на подсъдността, призова да се подкрепи становището на правната комисия. Галя Георгиева обаче заяви, че не вижда защо да не се разбие „монопола на СГС“ върху тези дела. И използва момента, за да мму постави „задача” – така, както детайлно е проверил раотата на военните съдилища, ВКС да направи анализ и на ефективността на Софийския градски съд по делата срещу високите етажи на властта. Панов не й отговори.

Други критики

Извън сменената подсъдност, ВСС има и други забележки.

Една от тях е за предвиденото задължително открито разпоредително заседание преди насрочването на делото за разглеждане в съда. На него, според проекта, с участието на страните трябва да се обсъдят и изчистят всички спорни въпроси, включително има ли съществени нарушения по време на разследването, ще се гледа ли делото по особени правила, искания за събиране на нови доказателства, назначаване на резервни съдии и заседатели, на служебни адвокати и т.н.

Откритите разпоредителни заседания да не са задължители, а да се провеждат при изрични мотивирани искания за това от страните, настоя Камен Иванов. Така ще се постигне целта да не се шиканира процесът, а и съдията-докладчик ще носи отговорност, смята съдията. Обратното само ще затрудни и забави производството.

В становището на правната комисия изрично се посочва и че остава нерешен проблемът с експертизите и вещите лица, основна причина за забавянето на правосъдието. За това на МП се напомня, че е крайно време материята с вещите лица да бъде изведена в специален закон.

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.