Последни новини
Home / Законът / Бъчварова: МВР отдавна иска да се отърве от Царските конюшни

Бъчварова: МВР отдавна иска да се отърве от Царските конюшни

Defakto.bg

МВР отдавна е искало да се освободи от собствеността си върху част от сградния фонд на Царските конюшни заради “отпаднала необходимост”. И е видяло в предложението на “Евротрансбилд” да изкупи земята под терена “предпоставка за по-ефективен начин” това да се случи. Това стана ясно отговор на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол. Въпросът за Царските конюшни бе зададен от депутата Жельо Бойчев от БСП, който изпрати и сигнал за сделката на главния прокурор.

Въпреки първоначалните твърдения, че МВР не е било питано за продажбата на 7,3 дка от терена в центъра на София, и днес се потвърди – бившият вече областен управител на София Веселин Пенев е изпратил писмо за предложението на фирмата “Евротрансбилд” още на 29 февруари т.г. Бъчварова призна за писмото, но настоя, че то е било “за информация”, а не “за искане на съгласие”. “И сега мога да ви кажа, че аз за сделка не съм информирана”, обяви вицепремиерът и вътрешен министър.

Още след гръмването на скандала с Царските конюшни, продадени на безценица на фирмата на Янко Иванов, се разбра, че регионалното и земеделско министерства са се възпротивили на сделката заради висящи съдебни спорове. От МВР твърдяха, че не са били питани.

Тези сгради са с отпаднала необходимост за МВР, от 2004 г. досега МВР е изпращало многократни искани за деактуването им, за последно това е направил на 28 февруари 2014 г. Цветлин Йовчев като вътрешен министър, защити се Бъчварова.

За да внесе яснота в картината обаче Жельо Бойчев цитира последното изречение от отговора на МВР до областния управител от февруари тази година, в което именно се казва, че “реализирането на горните решения (свързани с отпадналата необходимост от ползването на сградите от ведомството) ще са предпоставка за по-ефективен начин” при решаването на проблема. “Обяснява ни се, че едва ли не държавната собственост била бреме за държавата, при положение че големият въпрос сега е как държавата да си върне имота”, обобщи депутатът.

“Усещането за съзнателно подвеждане, набеждаване и неистина остава. Сделката ще бъде обжалвана, ще видим какво ще се случи, надявам се следващият областен управител да даде отговор на този въпрос”, отвърна Бъчварова.

About De Fakto

Проверете също

И тук ремонт на ремонта на „реформата”

Иван Брегов,  Институт пазарна икономика Уважаеми читателю, предполагам взаимната ни досада от това, че в …

Отстраняването на Тръмп от политическия живот на САЩ тръгва на 9 февруари

Процесът в Сената на американския Конгрес за импийчмънт на Доналд Тръмп ще започне в седмицата, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.