Последни новини
Home / Законът / Бъчварова: МВР отдавна иска да се отърве от Царските конюшни

Бъчварова: МВР отдавна иска да се отърве от Царските конюшни

Defakto.bg

МВР отдавна е искало да се освободи от собствеността си върху част от сградния фонд на Царските конюшни заради “отпаднала необходимост”. И е видяло в предложението на “Евротрансбилд” да изкупи земята под терена “предпоставка за по-ефективен начин” това да се случи. Това стана ясно отговор на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол. Въпросът за Царските конюшни бе зададен от депутата Жельо Бойчев от БСП, който изпрати и сигнал за сделката на главния прокурор.

Въпреки първоначалните твърдения, че МВР не е било питано за продажбата на 7,3 дка от терена в центъра на София, и днес се потвърди – бившият вече областен управител на София Веселин Пенев е изпратил писмо за предложението на фирмата “Евротрансбилд” още на 29 февруари т.г. Бъчварова призна за писмото, но настоя, че то е било “за информация”, а не “за искане на съгласие”. “И сега мога да ви кажа, че аз за сделка не съм информирана”, обяви вицепремиерът и вътрешен министър.

Още след гръмването на скандала с Царските конюшни, продадени на безценица на фирмата на Янко Иванов, се разбра, че регионалното и земеделско министерства са се възпротивили на сделката заради висящи съдебни спорове. От МВР твърдяха, че не са били питани.

Тези сгради са с отпаднала необходимост за МВР, от 2004 г. досега МВР е изпращало многократни искани за деактуването им, за последно това е направил на 28 февруари 2014 г. Цветлин Йовчев като вътрешен министър, защити се Бъчварова.

За да внесе яснота в картината обаче Жельо Бойчев цитира последното изречение от отговора на МВР до областния управител от февруари тази година, в което именно се казва, че “реализирането на горните решения (свързани с отпадналата необходимост от ползването на сградите от ведомството) ще са предпоставка за по-ефективен начин” при решаването на проблема. “Обяснява ни се, че едва ли не държавната собственост била бреме за държавата, при положение че големият въпрос сега е как държавата да си върне имота”, обобщи депутатът.

“Усещането за съзнателно подвеждане, набеждаване и неистина остава. Сделката ще бъде обжалвана, ще видим какво ще се случи, надявам се следващият областен управител да даде отговор на този въпрос”, отвърна Бъчварова.

About De Fakto

Проверете също

Задържан и обвинен е мъж за смъртта на 46 -годишна жена вследствие на побой  

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем А.С, на 56 г., по досъдебно производство за причиняване …

356 кандидати се явиха на писмен изпит за 7 младши съдии

356 кандидати от общо допуснати до участие 531 се явиха днес на писмен изпит в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.