Последни новини
Home / Законът / Ембака пратен на съд за убийството на магистрала „Струма“

Ембака пратен на съд за убийството на магистрала „Струма“

Defakto.bg

Обвинителният акт срещу Емил Първанов-Ембака за убийството на автомагистрала „Струма“ е внесен в съда. Той ще отговаря за убийство по хулигански подбуди по чл. 116, ал. 1, т. 11 пр. 1, вр. чл. 115 от НК, съобщиха от прокуратурата. Случаят нашумя заради абсурдността на престъплението -до убийството с камък се стига след преследване и скандал за преминаване през забранен участък на пътя.

Случаят влиза в съда два дни след като прокурорската колегия на ВСС гласува оставката на доскорошния обвинител по делото Герги Чаморев, която разгневи Сотир Цацаров.

Ето какво е установила прокуратурата:

„Емил Първанов е предаден на съд за това, че на 26.06.2015 г., около 13.30 ч. на новостроящ се обект „магистрала Струма“, ЛОТ-4, чрез нанасяне на удар с камък по главата умишлено е умъртвил Николай Чивиев от гр.София, като деянието е извършено по хулигански подбуди.

Пострадалият Николай Чивиев работел в „Агромах Роуда“ ЕООД като координатор от 03.11.2014 г. Отговарял и организирал обезпечаването на строителството с материални ресурси, оперативно управление на строителните дейности, технически надзор на съоръженията, решавал оперативно проблемите, възникнали в процеса на строителната дейност и др.

Към 26.06.2015 г. от „Агромах Роуда“ ЕООД се изграждала новострояща се отсечка – ЛОТ-4 на автомагистрала „Струма“, находяща се между с. Левуново и с. Ново Кономлади. Контролът се осъществявал от Чивиев. По новостроящата се отсечка се движели само служебни автомобили във връзка с дейността по строителството, с предварително издадени пропуски, като преди да навлязат в отсечката, те били пропускани от определени за целта регулировчици. Било забранено движение на МПС, извън посочените по-горе, тъй като пътят не е бил въведен в експлоатация. По продължението на ЛОТ – 4 на строящата се автомагистрала били организирани 11 такива пропускателни поста. На всеки пост имало охранител-спирач, който изпълнявал задълженията си по пропускане на движението и по-специално контролиращ недопускане на превозни средства без издадени пропуски и без същите да са натоварени с функции свързани със строителните работи.

Инцидентът

На 26.06.2015 г. около 13.00 часа пострадалият Николай Чивиев извършвал проверки и се придвижвал по новостроящата се магистрала с автомобил „Форд Мондео“ , придружаван от Б. И.– оператор по сигурността в „Агромах“ ЕООД, а на задната седалка била свидетелката К. Д. – приятелка на пострадалия. Спрели и разговаряли с охранителя – спирач на трети пост когато забелязали, че през поста с висока скорост преминал лек автомобил, м. “Сеат Купра /Ибиза/“, управляван от Емил Първанов. Освен него в МПС пътувала и съпругата му. Въпреки опитите на регулировчика да го спре с палка, обвиняемият не се подчинил и продължил движението на управляваното от него МПС. Тогава Чивиев и Б.И. решили да настигнат автомобила, който се движел в забранен участък, за да разберат защо водачът му не се подчинява на стоп-палката.

Като видял, че л.а. „Форд Мондео“ го следва, Първанов решил да спре, за да се саморазправи с лицата от следващия го автомобил. Около 13.30 ч. /на 26.06.2015 г./ спрял на ЛОТ-4, в близост до с. Левуново, общ. Сандански. Чивиен също спрял. Излизайки от МПС, Чивиев и Б.И. се насочили към автомобила на Първанов, обяснявайки на последния, че е в нарушение и че трябва да се върне обратно. В този момент обвиняемият Емил Първанов започнал да отправя обиди към тях. Отворил вратата на автомобила, излязъл с нож в ръка, изхвърлил джапанките от краката си и тръгнал в посока към пострадалия Николай Чивиев. Замахнал с ръка, държейки ножа отвътре навън, крещейки: „Гадняри, мръсници, какви сте вие, та вие ще ме спирате?“

Хвърчат камъни, трошат се стъкла

Първанов отишъл зад автомобила си и взел от земята голям камък, който захвърлил по Чивиев от разстояние от около 3-4 метра. За да се предпази, Чивиев вдигнал ръка. Камъкът го закачил по ръката и по челото вдясно. След удара Чивиев и Б.И.се оттеглили назад. Николай Чивиев взел от автомобила служебната си палка и отишъл към автомобила на обвиняемия. В този момент съпругата на Първанов започнала да дърпа съпруга си и да го умолява да спре. Двамата отишли в края на другото платно. Въпреки молбите на жена си, Първанов отново се навел, взел голям камък и отново го захвърлил по Николай Чивиев. Камъкът профучал покрай Чивиев и Илиев, но не ги ударил. Тогава Първанов започнал да хвърля камъни по лек автомобил „Форд Мондео“ и счупил стъкла на същия. За да го накара да спре с агресията, Чивиев отишъл до автомобила на Първанов и с палката започнал да ударя по стъклата на лек автомобил м. “Сеат Купра „Ибиза“. Съпругата на обвиняемия започнала да крещи, паднала на колене и започнала да се моли на съпруга си да престане. Вместо това Първанов продължил да хвърля камъни по служебния автомобил.

Наближавайки на разстояние около метър и половина, Първанов хвърлил голям камък, с който ударил Николай Чивиев в дясната слепоочна област на главата. В резултат на удара Чивиев се свлякъл на земята. Свидетелят Б.И. качил Чивиев на задната седалка в лек автомобил и потеглил към Центъра за спешна медицинска помощ в гр.Сандански. Въпреки оказаната медицинска помощ Чивиев починал.

Съгласно заключението на съдебно-медицинската експертиза на Николай Чивиев е причинена черепно-мозъчна травма, която е довела до контузия на мозъка с изразен оток на мозъка, където се намират жизнено-важни центрове – дихателен и сърдечно-съдов.

Незначителен повод?

„Налице е един квалифициращ признак – убийството е извършено от Емил Първанов по хулигански подбуди. Същото е осъществено от обвиняемия по незначителен повод – след като е бил застигнат от служители на „Агромах“ ЕООД, във връзка с неправомерното управление на МПС по участък, по който е забранено движението на автомобили, /освен ако същите нямат отношение към извършващото се строителство/, и тъй като му била направена забележка за това. Цялостното поведение на Първанов сочи на пренебрегване на обществените изисквания с цел демонстрирането на едно явно неуважение към обществото и изградените социални норми в него. Същият вместо да коригира поведението си е започнал да обижда, да заплашва включително размахвайки нож, да хвърля камъни по Николай Чивиев и Ботьо Илиев, както и по служебния им автомобил. Това поведение е станало достояние и на други лица, пътуващи в автомобилите по обходен път и работещи в близост, които са имали възможност да го възприемат като арогантно, агресивно и демонстративно – сочещо нежеланието на обвиняемия да се съобразява с нормите на общуване и наложените правила. Резултатът /смъртта на пострадалия/ се намира в пряка причинна връзка с деянието осъществено от Емил Първанов“ е посочено в обвинителния акт.“

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Правителството за втори път гласува антикорупционния закон срещу “ развалата“ по високите етаж на властта

Министерският съвет отново гласува проекта на Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши …

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.