Последни новини
Home / Законът / ВСС сменя “своите” в управата на Националния институт на правосъдието

ВСС сменя “своите” в управата на Националния институт на правосъдието

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет сменя представителите си в Националния институт на правосъдието. Идната седмица и съдийската, и прокурорската колегии на ВСС ще изберат по 1 човек в Управителния съвет на НИП и ще ги предложат на пленума на съвета. Окончателното гласуване ще е в пленума на 21 септември..

От 2012 г. насам съветът е представляван там от Светла Петкова и Мария Кузманова.

По закон Управителният съвет на НИП е 7-членен. Негов председател по право е председателят на Върховния касационен съд (сега Лозан Панов), задължително влизат също председателят на Върховния административен съд (Георги Колев) и главният прокурор (Сотир Цацаров). Извън тях по двама представители имат Министерството на правосъдието и ВСС. От министерството в управата на НИП са Екатерина Захариева и деканът на Юридическия факултет на СУ проф.Сашо Пенов.

Промените в съдебния закон обаче промениха както мандата на Управителния съвет – от 3 той стана 5 г., така и представителството на ВСС. Вече се изисква свои пратеници да имат и двете колегии – на съдиите и на прокурорите. А и двете досегашни представителки на съвета Светла Петкова и Мария Кузманова са съдийки.

Няма пречки някоя от тях да бъде преизбрана, ако мнозинството в съдийската колегия на ВСС реши така. Със сигурност обаче в управата на НИП ще има поне един нов човек от прокурорската колегия.

Управителният съвет на института избира директора на НИП и неговите заместници, одобрява учебните планове за магистратите и т.н. Сиреч има важна роля в управлението на НИП.

About De Fakto

Проверете също

Съветът на Европа: България трябва да работи още по подобряване на условията в затворите

  Достъпът до медицинско обслужване, до хигиенни консумативи, до съд в делата за жестоко, нечовешко …

Правителството одобри 123,8 млн. лева за избори на 14 ноември в два тура

Със свое постановление правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.