Последни новини
Home / Законът / Правосъдното ведомство настоява за по – ниска цена на GSM-разговорите на затворниците

Правосъдното ведомство настоява за по – ниска цена на GSM-разговорите на затворниците

Defakto.bg

По повод  разпространена информация до медиите от германския холдинг „Телио“  за  осигуряване на комуникациите в местата за лишаване от свобода, пресцентърът на Министерството на правосъдието съобщи за  пресата следното:  Фирма „БиВифон България“ има 10-годишен договор с Министерството на правосъдието, който изтича на 19 септември т.г.

Договорът е сключен с изпълнителя без никаква процедура през 2006 г., въпреки наличието на нормативни изисквания (ЗОП), изискващи конкуренция и прозрачност при възлагането на услуги с обществени средства.

През годините, във връзка със сигнали за редица нередности, са отправяни запитвания от различните ръководства на Министерството до Агенцията за обществени поръчки, до Сметната палата, до Администрацията на Министерския съвет, и всички еднозначно са отговаряли, че възлагането трябва да се извърши по начин, осигуряващ  истинска конкуренцция.

В съобщението се казва, че предстои откриването на процедура, която да даде възможност при условията на пазарно състезание, да се постигнат добри условия и ниска крайна цена на услугата, тъй като стойността на разговорите се заплаща от лишените от свобода.

Констатации по въпроси и от омбудсмана. През март т.г. Мая Манолова  по време на проверка в женския затвор в Сливен е установила, че „цената на една минута към всички фиксирани мрежи в страната е 0.23 лв. срещу 0.05 лв. навън. Цената на минута към всички мобилни мрежи е 0.38 лв. срещу 0.29 лв. навън.”

Междувременно правото на лишените от свобода на телефонна връзка (чл. 86, ал. 1, т. 5 от ЗИНЗС) ще бъде осигурено чрез обществена телефония до провеждането на публична, прозрачна, равнопоставена процедура при условията на свободна и лоялна конкуренция.

About De Fakto

Проверете също

Делото “Сарафово” тръгва на втора инстанция на 9 юни

Апелативният специализиран наказателен съд започва разглеждането на делото за терористичния акт на летище „Сарафово“ като …

Ексвоенният министър Николай Ненчев окончателно оправдан по делото за МиГовете

С окончателно решение на ВКС бившият министър на отбраната Николай Ненчев е оправдан по обвинението …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.