Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата вече разследва бившия областен Веселин Пенев

Прокуратурата вече разследва бившия областен Веселин Пенев

Defakto.bg

За три неизгодни сделки, свързани с т.нар. „Царски конюшни“, с  които  съзнателно са нанесени значителни вреди на  държавата, Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу бившия областен  управител  София Веселин Пенев. Това съобщи пресцентърът на държавното обвинение.

Ще бъдат проверявани и всички останали сделки сключвани от Пенев като областен шеф.

Основен предмет на стартиралото разследване сега са три договора от 8 юли тази година, сключени от областния управител и „Евротрансбилд“ ЕООД.  По силата на тези договори т. нар. „Царски конюшни“ в центъра на столицата на площ от 7 дка са продадени за едва 660 хиляди лева.

Скандалът избухна след като лидерът на БСП Корнелия Нинова оповести сделката и обяви, че царските конюшни са продадени на цена като „за чифт маратонки“.  Областният управител подаде оставка, но продължи да  твърди, че сделките са в полза на държавата.

Очевидно обвинението не мисли така, след като първоначалната проверка на случая прерастна в наказателно разследване.  Разследването е възложено на следователи от Следствения отдел на Софийска градска прокуратура и е определен двумесечен срок за извършване на следствените действия.

Съобщението за наказателното преследване на Пенев последва вчерашното изявление на  министър Лиляна Попова, че държавата е атакувала в гражданския съд  сделките за т.нар. „Царски конюшни“, като е поискала те да бъдат обявени за нищожни.

Ето пълния текст на прокурорското съобщение за медиите:

Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу  ВЕСЕЛИН  ПЕНЕВ   – бивш областен управител на София , за това, че на 08.07.2016г. в гр. София, при условията на продължавано престъпление, като длъжностно лице – Областен управител на град София, в качеството си на управляващ  държавната собственост на територията на областта, съзнателно сключил, от името и за сметка на държавата, неизгодна сделка, като с три деяния се e разпоредил с имоти частна държавна собственост и от това е произлязла значителна вреда за българската държава – престъпление по чл. 220 ал.1,  вр. с чл. 26 ал.1 от НК.

Основен предмет на разследването са три договора от 08.07.2016г., сключени от областния управител и „Евротрансбилд“ ЕООД, с които е прекратена  съсобствеността между държавата и търговското дружество. С тези договори  Пенев е продал на „Евротрансбилд“ идеални части от поземлен имот с площ 1376 кв.м. в гр. София, бул. “Княз Александър Дондуков“ № 58,  идеални части от поземлен имот с площ 4 762 кв.м.  в гр. София, бул.“Княз Александър Дондуков“ № 56 и идеални части от поземлен имот с площ 1191 кв.м. в гр.София,  бул. “В.Левски“ № 106.

В хода на разследването, освен събиране на доказателства за тези неизгодни сделки,  ще се изискат и проверяват всички договори за разпореждане с имоти, държавна собственост или идеални частни от такива имоти, сключени от Пенев, в качеството му на областен управител.

Разпоредено е да се изискат и всички договори за придобиване и/или наемане на движими вещи в т.ч. автомобили, както и други сделки по разходване на държавни средства за доставки и услуги, сключени от бившия областен управител.

 

Още: Държавата атакува в съда продажбата на Царските конюнши 

БСП сигнализира Цацаров: Държавата продаде Царските коншни на цена за чифт маратонки

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.