Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата вече разследва бившия областен Веселин Пенев

Прокуратурата вече разследва бившия областен Веселин Пенев

Defakto.bg

За три неизгодни сделки, свързани с т.нар. „Царски конюшни“, с  които  съзнателно са нанесени значителни вреди на  държавата, Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу бившия областен  управител  София Веселин Пенев. Това съобщи пресцентърът на държавното обвинение.

Ще бъдат проверявани и всички останали сделки сключвани от Пенев като областен шеф.

Основен предмет на стартиралото разследване сега са три договора от 8 юли тази година, сключени от областния управител и „Евротрансбилд“ ЕООД.  По силата на тези договори т. нар. „Царски конюшни“ в центъра на столицата на площ от 7 дка са продадени за едва 660 хиляди лева.

Скандалът избухна след като лидерът на БСП Корнелия Нинова оповести сделката и обяви, че царските конюшни са продадени на цена като „за чифт маратонки“.  Областният управител подаде оставка, но продължи да  твърди, че сделките са в полза на държавата.

Очевидно обвинението не мисли така, след като първоначалната проверка на случая прерастна в наказателно разследване.  Разследването е възложено на следователи от Следствения отдел на Софийска градска прокуратура и е определен двумесечен срок за извършване на следствените действия.

Съобщението за наказателното преследване на Пенев последва вчерашното изявление на  министър Лиляна Попова, че държавата е атакувала в гражданския съд  сделките за т.нар. „Царски конюшни“, като е поискала те да бъдат обявени за нищожни.

Ето пълния текст на прокурорското съобщение за медиите:

Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу  ВЕСЕЛИН  ПЕНЕВ   – бивш областен управител на София , за това, че на 08.07.2016г. в гр. София, при условията на продължавано престъпление, като длъжностно лице – Областен управител на град София, в качеството си на управляващ  държавната собственост на територията на областта, съзнателно сключил, от името и за сметка на държавата, неизгодна сделка, като с три деяния се e разпоредил с имоти частна държавна собственост и от това е произлязла значителна вреда за българската държава – престъпление по чл. 220 ал.1,  вр. с чл. 26 ал.1 от НК.

Основен предмет на разследването са три договора от 08.07.2016г., сключени от областния управител и „Евротрансбилд“ ЕООД, с които е прекратена  съсобствеността между държавата и търговското дружество. С тези договори  Пенев е продал на „Евротрансбилд“ идеални части от поземлен имот с площ 1376 кв.м. в гр. София, бул. “Княз Александър Дондуков“ № 58,  идеални части от поземлен имот с площ 4 762 кв.м.  в гр. София, бул.“Княз Александър Дондуков“ № 56 и идеални части от поземлен имот с площ 1191 кв.м. в гр.София,  бул. “В.Левски“ № 106.

В хода на разследването, освен събиране на доказателства за тези неизгодни сделки,  ще се изискат и проверяват всички договори за разпореждане с имоти, държавна собственост или идеални частни от такива имоти, сключени от Пенев, в качеството му на областен управител.

Разпоредено е да се изискат и всички договори за придобиване и/или наемане на движими вещи в т.ч. автомобили, както и други сделки по разходване на държавни средства за доставки и услуги, сключени от бившия областен управител.

 

Още: Държавата атакува в съда продажбата на Царските конюнши 

БСП сигнализира Цацаров: Държавата продаде Царските коншни на цена за чифт маратонки

About De Fakto

Проверете също

МП предлага до отпадане на гражданството срещу инвестиции, да се завиши контрола за получаването му

 Министерството на правосъдието публикува  за обществено обсъждане предложение за изменения и допълнения в Наредба № …

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.