Последни новини
Home / Законът / Велислав Величков: ТУКА Е ТАКА!

Велислав Величков: ТУКА Е ТАКА!

Defakto.bg
Велислав Величков, председател на Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“
Чудех се кога ще напиша това и ето, дойде му времето.
Да, ТУК, в България, в милата ни Татковина, е ТАКА! Ще попитате как точно?
Ето как: Вървя си в супер центъра на София, малко преди полунощ, и, изведнъж, ме напада оглушителен рев на мотори и стържещия звук на форсирани двигатели, поглеждам възмутено тез „нахалници“, а се оказва, че това било организирано и позволено от Столична община рокерско и авто шествие в… „памет на загиналите при катастрофи мотористи“ – В ПОЛУНОЩ, под прозорците на спящите хора, в нарушение на всички наредби и закони за обществения ред?!
 Така управниците дават пример как едно разрешение дерогира действието на една наредба и как спокойствието на хората няма никакво значение, когато трябва да се харесаме и да трупаме дивиденти пред определена социална група. Да съм изненадан – малко ДА, да съм шокиран – НЕ, просто знам, ТУКА Е ТАКА!
Та само няколко дни по-рано ни се обясни, че държавни служители могат да продават по свое усмотрение „обособени части“ от предприятия и обекти, включени в „забранителния списък за приватизация“ от Народното събрание! Кой обособява и как тези части и кой ги оценява – ами този, който реши да ги продава. Да пита онзи, който го е уж забранил – НЕ, какво тук значи някаква си забрана от Парламента в парламентарна република?! Ама били културна и историческа ценност, ама имали значение за националната сигурност… Е, хайде сега, ТУКА Е ТАКА! Разбрахме, че почти невръстни младежи, без никаква реална бизнес дейност досега, купили не просто търговски обект, а Дипломатическия клуб в Горна Баня, попадащ в същия забранителен списък. Ама кои се тези хубавци, ама откъде се сдобиха с десетина милиона, ама стои ли някой зад тях, е айде сега – младите трябва да се подкрепят, ТУКА Е ТАКА!
 Да, тук историята на успеха всъщност е 33 годишен магнат, син на Мама и почти доведен син на мастит мафиот, доверен човек на Политически падишах. За него закони, данъчни и прокуратури няма открити, страхува ги сите полтици и магистрати, по списък, понеже ТУКА Е ТАКА!
Да не забравим, че един Столичен валия реши да продаде „Конюшните на Царя“ – обект на културно и историческо наследство, ей така просто, човекът „отърва“ Държавата от грижата за тях и определи една цена, колкото за два три луксозни апартамента в Созопол примерно /дали и той ще има такъв, не знаем още/, какво толкова, даже казаха, че Законът бил формално спазен, защото ТУКА Е ТАКА!
 Друг някой събори една от сградите на прословутия „Тютюнев град“ в Центъра на хилядолетния Пловдив, с багери посред бял ден, без дори да се появи полиция, добре,че будни пловдивчани направиха жива верига, та не падна цялата сграда! Щял да прави хотел и бизнес център човека, с ФАЛШИВО УДОСТОВЕРЕНИЕ, че не е паметник нап културата сградата, всъщност имало две удостоверения – едно истинско и едно подправено, и двете с един издател, ей така, за всеки случай, защото ТУКА Е ТАКА! Друг последва „светлия пример“ и една неделя направо подпали четири сгради от същия архитектурен комплекс, подпали Историята и духа на вековен град. Пожарникарите се бориха два дни с пожара и пепелището, а Прокуратурата набързо откри „българския Ван Дер Любе“, който с една цигара подпалил ЧЕТИРИ СГРАДИ за броени минути!? Да потърсят друга версия и доказателства в друга посока, да, ама друг път – виновникът, който дори не може да си позволи адвоктска защита, е в ареста, делото е приключено, защото ТУКА Е ТАКА! Ама каква ти Прокуратура, та той Главният прокурор преди две години, след един проспан от цялата държава шумен и огромен по размери банков фалит, каза, че имало случаи в които „Законът трябва да бъде надскочен…“
Законът да бъде надскочен, в правова и демократична държава, и го казва Главният прокурор?! Ами сега, какво да ви кажа, ТУКА Е ТАКА! Ами те го надскачат в държавното обвинение непрекъснато,така или иначе… То не са сменени обвинения под обществен натиск, то не са разпити на подалите сигнали за корупция, вместо на лицата, посочените в сигналите, то не са вечни предварителни проверки и погасени по давност наказателни преследвания за тежки престъпления, то не са изчезнали тефтерчета, липсващи преписки, неизпълнени съдебни поръчки, абсолютно негодни обвинителни актове, отказ да се проверяват и наказват скандално известни с прякорите и действията си прокурори.
За 40 хиляди лева недоказа н подкуп – в ареста, за 4.5 милиарда, виновни или няма, или са в чужбина или под гаранция. Ами ТУКА Е ТАКА, защото както каза покойният Иван Татарчев „Над мен е само Господ“! Иначе, ние вече се прочухме като Страната на гнилите ябълки в Правосъдието, казват ни го непрекъснато от Общността, към която принадлежим – ЕС, и не само…
ТУК е съвсем нормално да се подслушват съдии, една от които председател на най- важния съд в Държавата, да се появяват записите на разговорите им в медиите, от тях да се разбира, че някой кадрува незаконно в съдебната система, някой си поръчва назначения и смени на прдседатели на съдилища, някой си поръчва изхода на делата и това да не е повод дори за дисциплинарни наказания на замесените магистрати и повод за проверка на лицата, посочени в записите, тук малкото осъдени за грабежи и убийства, изчезват от Държавата малко преди да ги задържат – ТУКА Е ТАКА!
Както е нормално, Премиерът да идва непоканен на заседание на Висшия Съдебен съвет, да го посрещнат на крака, а той буквално да им „чете конско“ и да трие сол на главите на ръководителите на Съдебната власт, а имало иначе разделение на властите, да, ама не за всички, ТУКА Е ТАКА! Като казах Премиера… Човекът си надскача законите и си ги тълкува и прилага, както си иска, понеже „носи огромна отговорност и хората ме подкрепят“, защото „Аз съм прост и вие сте прости, та затова се разбираме.“. Сутрин казва едно, на обед вече е с друго мнение, а надвечер ням спомен какво е казал сутринта или не е бил разбран, защото ТУКА Е ТАКА! Пазихме стабилността на Държавата чрез държавните пари в една банка, после, като се срути, виновен се оказа само липсващия в Държавата елемент от Пирамидата, но не и тези които създадоха  тази пирамида и нейния държавен похлупак и дори не посмяхме да сменим шефа на БНБ и този на финансовия надзор, дето проспаха ( в най-добрия случай)  „Обира на века“ (по думите на Главния прокурор), ами ТУКА Е ТАКА, стабилност отвсякъде търсим!
 А иначе, току се заклаща преди няколко години една друга банка и Държавата бърза да налива пари в нея или да раздава щедри държавни гаранции, пък после се снимаме по зимните състезания със спасените, ТУКА Е ТАКА! Пари за линейки и спешна помощ няма, лятото се давят и умират хора през няколко километра на Морето, понеже няма кой да им помогне, защото имало две линейки от Созопол до…. Ахтопол! Ама за селски стадиони за по 2-3 хиляди души при 500-1000 жители и за огромни спортни зали във всеки голям град има… Както се казва, поне спорт ще гледаме, докато се споминем без здравна помощ, ТУКА Е ТАКА! Ама няма пари за лечение в чужбина на тежко болни деца, ама се бави едно решение в този съвет по няколко месеца, да, ама светкавично се отпускат пари и провеждат поръчки за апетитни държавни обекти и дейности на наши хора и добре изглеждащи студентки… Е, айде сега, стига завиждайте на хората, ТУКА Е ТАКА! Всъщност това е Държавата с най-ниските разходи за образование и здравеопазване като процент от БВП в Европа, а може и би и в целия нормален свят, тук знанието и здравето не са приоритет, виж санирането, частните болници и фармацевтичния  бизнес с „добрите благодарности“, са много ценени, ТУКА Е ТАКА!
Тук невръстни тинейджъри се бият и дори убиват, а петокласнички се събличат или ги събличат във Фейсбук, тук простотията, агресията, цинизма са по-скоро норма на поведение, а Държавата нехае и пита психолозите как да се реагира в конкретната ситуация, винаги отчитайки следствията, без да търси причините, ТУКА Е ТАКА! Тук колите паркират по тротоарите, а на пешеходните пътеки трябва да се преценява скоростта и спирачния път на идващото в далечината превозно средство, а не водачът на МПС да преценява задължението си да намали и спре, за да мине пешеходеца, така каза Инспекторатът на ВСС и няколко съдебни състава, ТУКА Е ТАКА!
Тук награждаваме с ордени олигарси и политици, а после ги търсим в чужбина, уж да ги съдим, тук президентът на спортна федерация се явява пиян по телевизията и с груб и безпардонен език унижава българската журналистика, а всички си мълчат, а друг го изключват от международни организации за крупни финансови нарушения, а нашата Прокуратура и съд пак „ни лук яли, ни лук мирисали“, тук национален спортен идол редовно вече пребива хора на публични места, а дори не го викат за разпит или обяснение „компетентните органи“, а това предизвиква коментари от сорта „ама той прославя България, недейте така сега!“ Тук политици и спортисти се снимат гордо с убити от тях животни и това вместо да предизвика гняв, поражда по – скоро възхищение, тук бивш Президент ловуваше незаконно и убиваше защитени видове без никаква реакция и държавна санкция, тук владиците са атеисти, понеже са служили на Държавна сигурност в огромната си част, „социалистите“ са най-големите капиталисти, водещите банкери са с техническо или друго още по-странно образование, шефовете на съдилища все по-често са завършили Академията на МВР вместо право в СУ, тук Министърът на културата псува и говори за държавна цензура, тук се унищожават планини и морски забележителности, а виновни за това в крайна сметка се оказват малкото хора, които ги защитават... ТУКА Е ТАКА! Идоли тук са хора със средно или по-ниско образование, с напомпани мускули или силиконови гърди, но напълно празни глави, тук вече свикваме да ни определят бъдещето хора с криминално минало и бездуховно настояще, облечени в черно, по възможност с бръснати глави или къси подстрижки и дебели вратове, говорещи просто и вулгарно. ДА, ТУКА Е ТАКА и ние сами си го правим така. Защото всички абсурди, несправедливости, нарушения на законите си ги обясняваме точно с това, „ами то тука е така“. А тук е така, защото ние, като общество, не правим нищо, за да го променим, след като го допуснахме!
А промяната започва от едно простичко действие – да осъзнаем, че НЕ МОЖЕ ДА Е ТАКА в Страната на нашите деца, които рано или късно ще ни съдят за това, и да кажем, НЕ, ПОВЕЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ТАКА! После става по-лесно, макар и Пътят да е дълъг…
Вчера беше Вяра, Надежда и Любов. Дано имаме Вярата да потърсим надеждата, за да спасим Любовта – към собствената си страна! Спокойна неделя ви желая!
 Коментарът е от страницата на автора във Фейсбук,  акцентите са на De Fakto

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.