Последни новини
Home / Законът / Велислав Величков: ТУКА Е ТАКА!

Велислав Величков: ТУКА Е ТАКА!

Defakto.bg
Велислав Величков, председател на Национална гражданска инициатива “Правосъдие за всеки”
Чудех се кога ще напиша това и ето, дойде му времето.
Да, ТУК, в България, в милата ни Татковина, е ТАКА! Ще попитате как точно?
Ето как: Вървя си в супер центъра на София, малко преди полунощ, и, изведнъж, ме напада оглушителен рев на мотори и стържещия звук на форсирани двигатели, поглеждам възмутено тез “нахалници”, а се оказва, че това било организирано и позволено от Столична община рокерско и авто шествие в… “памет на загиналите при катастрофи мотористи” – В ПОЛУНОЩ, под прозорците на спящите хора, в нарушение на всички наредби и закони за обществения ред?!
 Така управниците дават пример как едно разрешение дерогира действието на една наредба и как спокойствието на хората няма никакво значение, когато трябва да се харесаме и да трупаме дивиденти пред определена социална група. Да съм изненадан – малко ДА, да съм шокиран – НЕ, просто знам, ТУКА Е ТАКА!
Та само няколко дни по-рано ни се обясни, че държавни служители могат да продават по свое усмотрение “обособени части” от предприятия и обекти, включени в “забранителния списък за приватизация” от Народното събрание! Кой обособява и как тези части и кой ги оценява – ами този, който реши да ги продава. Да пита онзи, който го е уж забранил – НЕ, какво тук значи някаква си забрана от Парламента в парламентарна република?! Ама били културна и историческа ценност, ама имали значение за националната сигурност… Е, хайде сега, ТУКА Е ТАКА! Разбрахме, че почти невръстни младежи, без никаква реална бизнес дейност досега, купили не просто търговски обект, а Дипломатическия клуб в Горна Баня, попадащ в същия забранителен списък. Ама кои се тези хубавци, ама откъде се сдобиха с десетина милиона, ама стои ли някой зад тях, е айде сега – младите трябва да се подкрепят, ТУКА Е ТАКА!
 Да, тук историята на успеха всъщност е 33 годишен магнат, син на Мама и почти доведен син на мастит мафиот, доверен човек на Политически падишах. За него закони, данъчни и прокуратури няма открити, страхува ги сите полтици и магистрати, по списък, понеже ТУКА Е ТАКА!
Да не забравим, че един Столичен валия реши да продаде “Конюшните на Царя” – обект на културно и историческо наследство, ей така просто, човекът “отърва” Държавата от грижата за тях и определи една цена, колкото за два три луксозни апартамента в Созопол примерно /дали и той ще има такъв, не знаем още/, какво толкова, даже казаха, че Законът бил формално спазен, защото ТУКА Е ТАКА!
 Друг някой събори една от сградите на прословутия “Тютюнев град” в Центъра на хилядолетния Пловдив, с багери посред бял ден, без дори да се появи полиция, добре,че будни пловдивчани направиха жива верига, та не падна цялата сграда! Щял да прави хотел и бизнес център човека, с ФАЛШИВО УДОСТОВЕРЕНИЕ, че не е паметник нап културата сградата, всъщност имало две удостоверения – едно истинско и едно подправено, и двете с един издател, ей така, за всеки случай, защото ТУКА Е ТАКА! Друг последва “светлия пример” и една неделя направо подпали четири сгради от същия архитектурен комплекс, подпали Историята и духа на вековен град. Пожарникарите се бориха два дни с пожара и пепелището, а Прокуратурата набързо откри “българския Ван Дер Любе”, който с една цигара подпалил ЧЕТИРИ СГРАДИ за броени минути!? Да потърсят друга версия и доказателства в друга посока, да, ама друг път – виновникът, който дори не може да си позволи адвоктска защита, е в ареста, делото е приключено, защото ТУКА Е ТАКА! Ама каква ти Прокуратура, та той Главният прокурор преди две години, след един проспан от цялата държава шумен и огромен по размери банков фалит, каза, че имало случаи в които “Законът трябва да бъде надскочен…”
Законът да бъде надскочен, в правова и демократична държава, и го казва Главният прокурор?! Ами сега, какво да ви кажа, ТУКА Е ТАКА! Ами те го надскачат в държавното обвинение непрекъснато,така или иначе… То не са сменени обвинения под обществен натиск, то не са разпити на подалите сигнали за корупция, вместо на лицата, посочените в сигналите, то не са вечни предварителни проверки и погасени по давност наказателни преследвания за тежки престъпления, то не са изчезнали тефтерчета, липсващи преписки, неизпълнени съдебни поръчки, абсолютно негодни обвинителни актове, отказ да се проверяват и наказват скандално известни с прякорите и действията си прокурори.
За 40 хиляди лева недоказа н подкуп – в ареста, за 4.5 милиарда, виновни или няма, или са в чужбина или под гаранция. Ами ТУКА Е ТАКА, защото както каза покойният Иван Татарчев “Над мен е само Господ”! Иначе, ние вече се прочухме като Страната на гнилите ябълки в Правосъдието, казват ни го непрекъснато от Общността, към която принадлежим – ЕС, и не само…
ТУК е съвсем нормално да се подслушват съдии, една от които председател на най- важния съд в Държавата, да се появяват записите на разговорите им в медиите, от тях да се разбира, че някой кадрува незаконно в съдебната система, някой си поръчва назначения и смени на прдседатели на съдилища, някой си поръчва изхода на делата и това да не е повод дори за дисциплинарни наказания на замесените магистрати и повод за проверка на лицата, посочени в записите, тук малкото осъдени за грабежи и убийства, изчезват от Държавата малко преди да ги задържат – ТУКА Е ТАКА!
Както е нормално, Премиерът да идва непоканен на заседание на Висшия Съдебен съвет, да го посрещнат на крака, а той буквално да им “чете конско” и да трие сол на главите на ръководителите на Съдебната власт, а имало иначе разделение на властите, да, ама не за всички, ТУКА Е ТАКА! Като казах Премиера… Човекът си надскача законите и си ги тълкува и прилага, както си иска, понеже “носи огромна отговорност и хората ме подкрепят”, защото “Аз съм прост и вие сте прости, та затова се разбираме.”. Сутрин казва едно, на обед вече е с друго мнение, а надвечер ням спомен какво е казал сутринта или не е бил разбран, защото ТУКА Е ТАКА! Пазихме стабилността на Държавата чрез държавните пари в една банка, после, като се срути, виновен се оказа само липсващия в Държавата елемент от Пирамидата, но не и тези които създадоха  тази пирамида и нейния държавен похлупак и дори не посмяхме да сменим шефа на БНБ и този на финансовия надзор, дето проспаха ( в най-добрия случай)  “Обира на века” (по думите на Главния прокурор), ами ТУКА Е ТАКА, стабилност отвсякъде търсим!
 А иначе, току се заклаща преди няколко години една друга банка и Държавата бърза да налива пари в нея или да раздава щедри държавни гаранции, пък после се снимаме по зимните състезания със спасените, ТУКА Е ТАКА! Пари за линейки и спешна помощ няма, лятото се давят и умират хора през няколко километра на Морето, понеже няма кой да им помогне, защото имало две линейки от Созопол до…. Ахтопол! Ама за селски стадиони за по 2-3 хиляди души при 500-1000 жители и за огромни спортни зали във всеки голям град има… Както се казва, поне спорт ще гледаме, докато се споминем без здравна помощ, ТУКА Е ТАКА! Ама няма пари за лечение в чужбина на тежко болни деца, ама се бави едно решение в този съвет по няколко месеца, да, ама светкавично се отпускат пари и провеждат поръчки за апетитни държавни обекти и дейности на наши хора и добре изглеждащи студентки… Е, айде сега, стига завиждайте на хората, ТУКА Е ТАКА! Всъщност това е Държавата с най-ниските разходи за образование и здравеопазване като процент от БВП в Европа, а може и би и в целия нормален свят, тук знанието и здравето не са приоритет, виж санирането, частните болници и фармацевтичния  бизнес с “добрите благодарности”, са много ценени, ТУКА Е ТАКА!
Тук невръстни тинейджъри се бият и дори убиват, а петокласнички се събличат или ги събличат във Фейсбук, тук простотията, агресията, цинизма са по-скоро норма на поведение, а Държавата нехае и пита психолозите как да се реагира в конкретната ситуация, винаги отчитайки следствията, без да търси причините, ТУКА Е ТАКА! Тук колите паркират по тротоарите, а на пешеходните пътеки трябва да се преценява скоростта и спирачния път на идващото в далечината превозно средство, а не водачът на МПС да преценява задължението си да намали и спре, за да мине пешеходеца, така каза Инспекторатът на ВСС и няколко съдебни състава, ТУКА Е ТАКА!
Тук награждаваме с ордени олигарси и политици, а после ги търсим в чужбина, уж да ги съдим, тук президентът на спортна федерация се явява пиян по телевизията и с груб и безпардонен език унижава българската журналистика, а всички си мълчат, а друг го изключват от международни организации за крупни финансови нарушения, а нашата Прокуратура и съд пак “ни лук яли, ни лук мирисали”, тук национален спортен идол редовно вече пребива хора на публични места, а дори не го викат за разпит или обяснение “компетентните органи”, а това предизвиква коментари от сорта “ама той прославя България, недейте така сега!” Тук политици и спортисти се снимат гордо с убити от тях животни и това вместо да предизвика гняв, поражда по – скоро възхищение, тук бивш Президент ловуваше незаконно и убиваше защитени видове без никаква реакция и държавна санкция, тук владиците са атеисти, понеже са служили на Държавна сигурност в огромната си част, “социалистите” са най-големите капиталисти, водещите банкери са с техническо или друго още по-странно образование, шефовете на съдилища все по-често са завършили Академията на МВР вместо право в СУ, тук Министърът на културата псува и говори за държавна цензура, тук се унищожават планини и морски забележителности, а виновни за това в крайна сметка се оказват малкото хора, които ги защитават... ТУКА Е ТАКА! Идоли тук са хора със средно или по-ниско образование, с напомпани мускули или силиконови гърди, но напълно празни глави, тук вече свикваме да ни определят бъдещето хора с криминално минало и бездуховно настояще, облечени в черно, по възможност с бръснати глави или къси подстрижки и дебели вратове, говорещи просто и вулгарно. ДА, ТУКА Е ТАКА и ние сами си го правим така. Защото всички абсурди, несправедливости, нарушения на законите си ги обясняваме точно с това, “ами то тука е така”. А тук е така, защото ние, като общество, не правим нищо, за да го променим, след като го допуснахме!
А промяната започва от едно простичко действие – да осъзнаем, че НЕ МОЖЕ ДА Е ТАКА в Страната на нашите деца, които рано или късно ще ни съдят за това, и да кажем, НЕ, ПОВЕЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ТАКА! После става по-лесно, макар и Пътят да е дълъг…
Вчера беше Вяра, Надежда и Любов. Дано имаме Вярата да потърсим надеждата, за да спасим Любовта – към собствената си страна! Спокойна неделя ви желая!
 Коментарът е от страницата на автора във Фейсбук,  акцентите са на De Fakto

About De Fakto

Проверете също

Съюзът на съдиите с поименно обръщение към 23 кадровици: Започнете процедура за уволнението на Гешев!

Главният прокурор днес се оказа отпускар Буквално часове след излизането на първия доклад на ЕК …

Наблюдението над България остава паралелно с общия мониторинг на ЕК за върховенството на закона (допълнена)

Наблюдението над България по механизма за сътрудничество и проверка остава паралелно с общия мониторинг на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.