Последни новини
Home / Законът / За първи път! В Германия откриха адвокатска кантора само с български специалисти по наказателни дела

За първи път! В Германия откриха адвокатска кантора само с български специалисти по наказателни дела

Defakto.bg
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Адвокат д-р Мария Милушева, основа първото адвокатско бюро в Германия, в което сънародниците ни могат на чист български език да получават консултации и защита по наказателни дела и проблеми

Екипът на адвокат д-р Мария Милушева оказва помощ и защита  на изпаднали в беда сънародници

Изглежда невероятно – българи в чужбина, притиснати от тежки юридически проблеми, да получат помощ и подкрепа на чист български език! Една успешна българка зад граница,  адвокат д-р Мария Милушева обаче доказва, че когато човек подчини знания, компетентност и професионални умения на амбицията да бъде полезен на сънародниците си, нещата излизат от сферата на фантастиката. И просто се случват.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Мария Милушева

На 15 септември, в навечерието на един от най-светлите християнски празници „Вярата и Надеждата за Справедливост”  в Мюнхен се състоя тържествен водосвет на адвокатска кантора „д-р Мария Милушева“.

Освещаването извърши отец  Недялко Калинов от българската църква в Мюнхен. На челната снимка,  вдясно от отеца, са адвокат Мария Милушева,  Валерия Димитрова и  Гергина Славова. Медийният експерт Димитрина Пандурова,  запечата за историята щастливия миг. ( Кои кой е в екипа – по долу)

Това е първото изцяло българско адвокатско бюро, открито на 1 юни 2016 година от български адвокат зад граница.  В Германия, разбира се работят и други български адвокати, но в смесени екипи (с германци) и не са обърнати с лице специално към българската общност.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Успешните български специалистки в Германия: Мария Милушева, Валерия Димитрова и Гергина Славова.

Макар, че кантора „Д-р Мария Милушева” е сред най-младите адвокатски бюра, в Мюнхен  вече е известно,  че в кантората на българския адвокат предоставят правна помощ  в една от най-трудните сфери. В немската съдебна система Мария Милушева се ползва с уважението на съдии и прокурори заради своята комптентност и способност да  сближава и води до разбирателство  различните култури.

%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0
Медийният специалист на кантората Димитрина Пандурова

Немският възпитаник – първо на езиковата гимназия в Благоевград , Мария Милушева, има амбицията да разработи кантората така, че  всеки, независимо в коя точка на света се намира, при нужда да получва  професионална подкрепа по всички сложни наказателни дела и проблеми.

Дали е възможно? Защо не, като се види каква сериозна специализация и компетенстност лъхат от професионалната биография на Милушева и екипа й.

  Коя е адвокат д-р Мария Милушева?

От 2006 г. тя е дипломиран адвокат на университета Лудвиг Максимилиан, Мюнхен Германия. Две години по-късно, заради теоретичната й подготовка и практически опит,  Мюнхенската адвокатска колегия й присъжда званието „Адвокат-специалист по наказателно право”.

Професионалния си път д-р Милушева започва от кантора „Цийглер и колеги”, създадена през далечната 1963 г., която се отличава със своята традиция в трансграничните отношения.

В периода 2011-2016 българката  защитава докторантура по право в международно признатия  Университет на Княжество Лихтенщайн по изключително важната тема за Европа – „Eвропейската заповед за арест и баланса между сигурността на обществото и свободата на личността“.

Последователно е завършила още 13 специализации, сред които се открояват: „Защита на човешките права в ЕС: правоприлагане според Харта на основните права на ЕС“, Европейската конвенция за защита на правата на човека и конституцията“;  „Ролята на Съда на ЕС в наказателно-правни дела“; „Европа: пространство на разследване, наказателно преследване и изпълнение на наказания“ и други.

Името на адвокат  Милушева е сред уважаваните специалисти по наказателно право, които поемат  трудни, правно заплетени и нестандартни  случаи. И ги приключват успешно.

Българката е завоювала уважението на публиката с безпрецедентен казус, в който застава срещу  немската община в баварския град Вьорт, на чиято територия преди 2 години в басейн загива едно българско дете. Макар първоначално случаят да е изглеждал битов инцидент, усилията на адвокат Милушева се увенчават с обезщетение от 12 хиляди евро за пострадалото семейство и задължение за общината да обезопаси не само този, но и всички други водоеми.

И още: Общината да издигне паметна плоча на мястото на злополуката на българското дете.

Първият й случай

Първият случай, който адвокат Милушева, все още като млад адвокат, току-що завършил своето образование поема, но си спомня с трепет и днес, е за голямо количество хероин, пренасян в автомобил. Казусът бил изключително комплициран, а за този тип престъпления присъдите в Германия са тежки. На самия процес като обвиняем е привлечен и организаторът на криминалното деяние. И тук адвокатът, родом от Гоце Делчев, се сблъсква с първото си сериозно професионално предизвикателство – защитата на поръчителя е поета от един от най-добрите немски адвокати – специалист с над 30 годишна практика. А тя била изградила защитата си изцяло по негов учебник! В хода на процеса обаче младата адвокатка променя изцяло тактиката.

В  последна сметка освен поздравленията от немския си колега, клиентът на Мария Милушева получава съдебно разрешение да бъде освободен още след 5-та година, при опасност да лежи 11 години в затвора.

Много българи са изправени до стената!

Пред De Fakto Мария Милушева споделя: „Болно ми е, когато към мен се обърне сънародник, задържан в ареста, който е интелигентен, има добро образование, в повечето случаи е завършил университет със семейство, деца и… всички причини да е доволен от  постигнатото, да има един нормален живот, но вместо това е в ареста и е заплашен от тежка присъда.  И когато разбереш, че причините, за да се впусне в едно рисково начинание не са престъпни, а са свързани с лична трагедия в семейството – липсата на пари за животоспасяваща операция на детето или пък невъзможност да си плати кредита, желанието да помогна се превръща в нещо повече дори от лична битка и кауза! Много хора са изправени до стената. Те си слагат главата в торбата, казано на жаргон, за да оцелеят”.

Съвсем отговорно мога да заявя, че мотивите, с които се извършват повечето престъпления от българи са изключително социални и финансови. За разлика от обвиняемите от други националности, при които подбудите са от криминален характер или пък психологическо заболяване.

По тази причина ми е изключително неприятно, когато мои колеги с лека ръка махват и казват – „Той идва от държава, която има слава във фалшифицирането на документи или това се прави непрекъснато…!” Така се създават митове.

„Моята задача не е да съдя хората, а да бъда техен защитник! ”

В практиката си д-р Милушева се сблъсква и със случаи, които на пръв поглед изглеждат лесни за разрешаване.  Със съжаление обаче констатирала, че когато клиентът не е бил докрай откровен, „лесният изход” може да се окаже измамен. Разказва за казус на изнасилване, при който клиентът прикривал от нея снимков материал, на практика разкриващ престъплението.

Мария отправя категоричен апел – не пестете информация от своя защитник, защото накрая ще пострадате вие!

„Спестяването на информация, независимо дали изглежда незначителна или не, е неизбежен риск едно дело да се превърне в тежък процес с непредвидими последици”,  допълва още д-р Милушева.

Различия в съдопроизводството

Важно е да се знае, напомня  адвокатът, че според Конвенцията за защита правата и свободите на човека,  когато обвиняемият е задържан под стража в Германия, делата трябва да се гледат особено бързо. Когато например, един човек е задържан повече от 6 месеца в немски арест, се проверява какво е довело до задържането за такъв дълъг период. Ето защо при едно обвинение със средно-голяма тежест, обвинителният акт трябва да бъде внесен до 6-ия месец.

Друга, не особено обичайна за България практика е, че по едно дело между отделните заседания в съда не може да има повече от 3 седмици прекъсване.

Наруши ли се този срок делото се връща за разглеждане отначало.

Многозначително  докторът на правните науки предупреждава и за други различия.   Например, ако в Германия един шофьор зад волана си позволи нецензурен жест с пръст към друг колега в автомобил, рискът да бъдете заснет и след това призован в съдебно дело, е огромен.  Много често немските съдии, за разлика от българските, разглеждат и санкционират сериозно дела за използвани на ругатни.

Печели 90% от делата си

За съжаление в така актуалната напослeдък тема – трафикът на бежанци, българите биват въвличани като едни изпълнители, които в повечето случаи са на първа линия, за да поемат цялата вина и да оберат всички негативи при разбиване на една мрежа, показва опитът на д-р Мария Милушева.

Преобладаващите дела в нейната 8 годишна практика са свързани с измами, кражби, пренасяне на наркотици, фалшиви документи. Около 1-2 % са делата за убийства или опит за убийство, които води в съдебните зали в цяла Германия.

Без излишно самочувствие българката споделя, че е спечелила 90 % от тях. „Важно е да съумеeш да изградиш правилната стратегия, за да държиш ключа към успешния завършек на процеса”, казва адвокат  Милушева.  Това пък я прави търсен адвокат не само сред българите, но и сред сърби, хървати, италианци, испанци и не на последно място немци, подсказват от кантората й.

И още за екипа

Създател и собственик  е  адвокат Мария Милушева – компетентен съветник и по въпроси, засягащи законодателството на четирите немскоезични държави в Европа – Германия, Австрия, Лихтенщайн и не на последно място Швейцария.  Доктор по правни науки на международно признатия Университет на Княжество Лийхтенщайн. Член на  Мюнхенската адвокатска колегия.

Гергина Славова, сертифициран езиков кореспондент на немски, италиански и български език. Има дългогодишен професионален опит като адвокатски асистент, а в кантората на „д-р Милушева“ отговаря освен за административните въпроси и за комуникацията с различни държавни органи, служби и институции.

Валерия Димитрова, адвокатски сътрудник в кантора „Д-р Милушева“, владее немски и английски език, има завършено юридическо образование. При казуси с трансграничен характер отговаря за изготвянето на становища по въпроси, свързани с българското право.

Димитрина Пандурова, е медиен консултант на адвокатска кантора „Д-р Милушева” – журналист с 20-годишен опит, позната дълги години от екрана от предаванията „Тази вечер” и „Под лупа”, в които са гостували стотици политици, дипломати, икономисти,  актьори, режисьори, художници, писатели. Бакалавър по Масови комуникации от НБУ, магистър политолог със специалност „Политически мениджмънт” от ПУ „Паисий Хилендарски“´.

 

 

About Лилия Христовска

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

7 коментара

 1. yovko hristev

  Koordinati ako moje za vruzka?

 2. Мариела

  Имам няколко въпроса. как мога да се свържа със вас?

 3. Здравейте как мога да се свържа с вас?

 4. Емил Атанасов

  Много се радвам че имаме сънародници които да ни защитят ????

 5. Румяна Димитрова

  Здравейте, адв.Милушева,казвам се Румяна Димитрова от София.Работих три месеца в гр.Еланген,кв.Фраунаурах,ул“Лесингщрасе’14.в семейство Лидия и Райнер Ленц.Бях изпратена на работа,като болногледачка от фирма Вир Хелфен гр.Бургас с координаторката Анастасия Пейкова.Повече от 1 месец,когато Лидия влезе в болница и останахме сами с Райнер,бях подложена от него на сексуален,психически трмоз и физически тормоз.Уведомих моята координаторката Анастасия, тя вместо да ми помогне,излъга ме,че нейната немска колежка Андреа,ще ми донесе самолетния билет за 12.07.2019г.Дойде немската координаторката в домът на Райнер Ленц и ме обвини,че съм му откраднала 2чисто нови телефона и 1 нов часовник и ми изхвърли багажа на улицата,като ми крещеше,че съм крадла и да изчезвам от къщата на Райнер.Взех такси и отидох в Полицията в гр.Ерланген,за да ми проверят багажа,да подам жалба за сексуален,психически,физически тормоз и набеждаване за кражба от немската координаторката,която ме изгони на улицата,вместо да ми даде билет за България.Поисках от Полицията защита.
  От 1седмица бях запознала с моя проблем и българския консул в гр.Мюнхен.Когато пристигнах в полицията се обадих на Консула и той разговаря с полицаите,които след разпита,заведена та жалба мезакараха в защитено жилище,защото бях с високо кръвно,главоболие,повръщане,от там се погрижиха за мен и след 2дни ми купиха билет за автобус за България.Преводачка в полицията беше г-жа Мариана Димитрова българка.
  След като се върнах в България посетих Съдебна медицина и получих Съдебно медицинско удостоверение.
  Моля Ви,да ми помогнете,да ми бъдете адвокат,ако има дело в Ерланген.

 6. SS Hauptsturmfuehrer

  SIEG HEIL !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.