Последни новини
Home / Законът / Конституцията забранява извънредното законодателство

Конституцията забранява извънредното законодателство

Defakto.bg

 Атанас Атанасов, председател на Съюза на съдиите

 

В процес на подготвяне на  становище сме по промените в НПК, което ще представим на Съвета за реформа в понеделник.  Положителните неща в този проектозакон са свързани с транспортиране на европейски директиви, каквато е въвеждането на правила за защита на жертвите от престъпления.

Личното ми мнение е, че някои от предложенията, които са публикувани за обществено обсъждане въвеждат нови институти, а подобни решения трябваше да се обсъдят предварително. Това заявява пред списание „Икономист“ председателят на ССБ, Атанас Атанасов. И още:

Впечатлението ми е, че тези промени се занимават повече със съдебното производство и не толкова с досъдебното производство.

Като говоря за нови институти имам предвид и въвеждането на открито разпоредително заседание, на което да се изчистват процедурни въпроси. Откритото разпоредително заседание става задължително и смятам, че то ще забави процеса. Всеки път, когато съдът констатира нарушения трябва да свиква открито разпоредително заседание, на което да присъстват всички страни и това не виждам как ще ускори процеса.

Едно от предложенията, което изглежда добро е да се въведе видеоконферентна връзка с вещите лица, за да се избегнат пътуванията. Отговорът, който не се дава обаче е как ще става тази връзка при положение, че трябва да има техническо оборудване не само в съдилищата, но и в местата, където работят вещите лица, защото за да се приеме такъв видеоконферентен разговор той трябва да отговаря на съответните технически условия.

В Испания този въпрос е решен с техническо оборудване в институциите, където работят вещите лица.

Един от най-сериозните въпроси е прехвърлянето на корупционните дела на група лица – депутати, министри и магистрати от Софийски градски съд към Специализирания наказателен. Такъв дебат имаше преди 6 години, когато се създаваше специализирания съд и тогава стана ясно, че не може да се въвежда извънредно законодателство. КС също се произнесе по компетенциите на специализирания съд и в решението му се казваше, че не може да съди по лица.  Освен това съдии от ВКС трябва да изготвят до края на годината анализ за работата на специализирания съд, а без такъв анализ е безсмислено да се прехвърлят нови компетенции, защото не е ясно дали този съд се справя или не.

С корупционните дела на депутати, магистрати и министри се занимава Софийски градски съд, но не като извънреден съд, защото той гледа и много други дела.

(De Fakto: Промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които делата за корупция и длъжностни престъпления на хората от властта отиват в спецправосъдието са категорично неприемливи, обяви ВСС на 15 септември. Мнозинството се обедини около становището, че поправките превръщат сцецсъда в извънреден съд, нещо, което Конституцията забранява.  „Специализацията по субект на престъплението е опасно нещо, независимо дали се иска заобикаляне на СГС, на САС или на друг”, предупреди  съдия Камен  Иванов.

Проблемът вече е разискван от Конституционния съд, където бе оспорено създаването на спецсъдилищата в сегашния им вид. Като аргумент за отхвърляне на искането КС именно посочи, че това са съдилища по предмета, а не по субекта и затова не са извънредни, напомни  Юлия Ковачева.)

 

 

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.