Последни новини
Home / Законът / Второ обвинение срещу акушерката Емилия Ковачева, съдена за побой над новородено

Второ обвинение срещу акушерката Емилия Ковачева, съдена за побой над новородено

Defakto.bg

Прокуратурата е повдигнала ново обвинение срещу акушерката Емилия Ковачева, която вече е предадена на съд за побоя над новородената Никол през април миналата година в столичната болница „Софиямед“. Станалото тогава предизвика обществен скандал. Сега наяве излиза и друг подобен случай, става ясно от съобщението на държавното обвинение.

„На 8 септември тази година Софийската районна прокуратура привлече като обвиняем Емилия Ковачева –  акушер при УМБАЛ „Софиямед“, за причинена от нея телесна повреда на новородено. Ковачева е обвинена за това, че на 18.03.2015 г., по време на нощно дежурство, действайки като длъжностно лице (акушер в отделение по неонатология в посоченото по-горе болнично заведение), при изпълнение на служебните си задължения,  е причинила на пострадалото малолетно лице (бебе от женски пол) лека телесна повреда (охлузвания на гръдния кош), като деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалия начин (поради продължителността и интензитета на деянието. Описаното деяние покрива признаците на извършено престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 2, т. 4, и т. 5, вр. чл. 130, ал. 2 НК, като законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до една година или пробация. На Ковачева е определена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 1500 лв.“, съобщиха от прокуратурата. Разпитани са свидетели, изготвени са експертизи.

Новината идва в деня, в който след две отлагания в Софийския градски съд стартира процеса срещу Ковачева по обвинение за опит за убийство на малката Никол. Случи въпреки нови искания на адвоката на акушерката Владислав Янев, който първо се възпротиви на включването на резервен съдебен заседател, а после поиска отвод на прокурора заради „тенденциозно и едностранчиво“ водене на разследването. Съдия Владимир Астарджиев отказа и не спести констатацията, че защитникът очевидно целенасочено протака процеса. Адвокатът пък продължи  да сипе възражения, а пред журналисти отрече каквито и да било намерения да шиканира процеса. Тъкмо обратното – него незаконно го спъвали в излагането на доводи и го прекъсвали. Янев е възмутен и от председателя на СГС Калоян Топалов, задето изпратил до адвокатската колегия сигнал за поведението на защитника.

About De Fakto

Проверете също

Депутатът Ивайло Мирчев пита Бойко Рашков къде са иззетите от държавата над 200 000 биткойни през 2017 г.

Депутатът Ивайло Мирчев е поискал  детайлна информация от вътрешния министър Бойко Рашков за съдбата на …

ВКС с тълкувателно решение по въпрос, свързан с приложението на  чл. 147, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите  

  С Тълкувателно решение № 5/2019 г. от 21.01.2022 г. по Тълкувателно дело № 5/2019 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.