Последни новини
Home / Законът / Екатерина Захариева: Дебатът по НПК продължава

Екатерина Захариева: Дебатът по НПК продължава

Defakto.bg

Съветът за съдебна реформа обсъди днес предложените промени в Наказателно-процесуалния кодекс, изготвени от работна група в Министерството на правосъдието.

В края на няколкочасовото заседание правосъдният министър Екатерина Захариева заяви, че професионалната дискусия по измененията ще продължи, докато министерството получи становищата на всички институции и професионални организации, съобщиха от МП.

Случва се след сериозните критики към проекта от Съюза на съдиите и от ВСС.

Ето какво още се е случило на заседанието на Съвета за съдебна реформа:

„Повечето участници в заседанието се обединиха около мнението, че предлаганите промени за ускоряване на правораздаването трябва да бъдат подкрепени. Текстовете предвиждат въвеждането на открито разпоредително заседание, в рамките на което да се изчистят окончателно въпросите относно допуснатите процесуални нарушения в досъдебното производство. Това ще съкрати значително продължителността на делата, защото в момента е възможно нарушения в досъдебната фаза да бъдат констатирани дори на въззивна инстанция. Бързото производство с разследване до 14 дни, задължението съдебният състав да обяви мотивите си до 60 дни от произнасяне на присъдата и разширяването на кръга от лица, които могат да искат ускоряване и в двете фази на процеса са част от останалите мерки срещу бавното правосъдие, което е причина за много осъдителни решения срещу страната ни в Европейския съд по правата на човека. На заседанието на Съвета бяха предложени някои редакционни бележки, които ще бъдат взети предвид.

Дискутирано бе и предложението Специализираният наказателен съд да поеме корупционните престъпления, за които като обвиняеми са привлечени депутати, министри, ръководители в редица държавни органи, магистрати, членове на ВСС и инспектори и служители от Инспектората на ВСС. Бяха изразени резерви в промяната на компетентността на специализираните структури. В отговор бившият конституционен съдия Благовест Пунев изтъкна, че делата в Специализирания наказателен съд се гледат по общия ред и стандартните процесуални правила, че магистратите от съда и съответната прокуратура се назначават от ВСС досущ като останалите съдии и прокурори, и че решенията подлежат на касационен контрол от страна на ВКС.  Вземайки предвид изразените резерви от някои организации, както и призивите идеята да бъде подложена още веднъж на професионално обсъждане, министър Екатерина Захариева заяви, че ще помоли Прокуратурата и Софийският градски съд, който сега гледа делата за корупция срещу висши държавници, да предоставят статистика за броя и хода на делата срещу високите етажи на властта, след което текстът ще бъде обсъден отново.

По време на заседанието бяха предложени идеи за още промени в НПК.“

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.