Последни новини
Home / Избрано / Журналистът Иван Бакалов спечели тежко дело срещу банкерката Петя Славова

Журналистът Иван Бакалов спечели тежко дело срещу банкерката Петя Славова

Defakto.bg

Редакторът пита: Ще се заинтересува ли прокуратурата от тази банка

%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%8f-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%b2%d0%b0
Петя Славова

Славова загуби второ дело срещу редактора на e-vestnik, присъждат й 1000 лв. за обидно сравнение „като троянски магарета”

Софийски градски съд излезе с 20 страници решение по гражданското дело на Петя Славова срещу редактора на e-vestnik Иван Бакалов, в което тя искаше обезщетение от 100 000 лева за нанесени неимуществени вреди.
Искът е за поредицата от 8 публикации „Клептокрация” от 2011 г. (виж тук), плюс още две публикации от 2012 и 2014 г. (тук и тук).
Славова е заявила иск първоначално за 25 000 лева, за да спести съдебни такси, като е отбелязала, че това е частичен иск от цялата сума 100 000 лв., която ще предяви, след като осъди автора на материалите Иван Бакалов.
Решението на съдията Александър Желязков проследява и цитира всички публикации, в които се описва как Петя Славова и Митко Събев са придобили първоначално банката, и как решенията на тези акционерни събрания са отменени от всички инстанции на съда. После се описват случаите, при които от депозити на фирми в „Инвест банк”, без знанието на титулярите са източени над 5 млн. долара и не са възстановени на фирмите, и т. н.
Решението на съдията отхвърля всички претенции на Славова към описаното в материалите, но й присъжда единствено 1000 лева за употребена от автора обидна квалификация в трета част от поредицата, а именно изразът „Петя и Митко влизат като троянски магарета в Ортодоксалната банка “Св. Никола” .
Съдебното решение отказва на Славова и претенциите да бъдат изтрити материалите от сайта e-vestnik.bg.

Авторът на публикациите Иван Бакалов заяви, че уважава решението на съда като справедливо, имал е надежди, че в България все още има правосъдие и те са се оправдали. Но също така той и неговият адвокат Николай Хаджигенов са единодушни, че в името на журналистиката ще обжалват решението в тази му част за обидния израз към Славова, защото той не е квалификация, а сравнение. Квалификация щеше да бъде, ако е нарекъл Славова и Събев магарета, а изразът е влизат в банката „КАТО троянски магарета”. Това е израз от вида „като слон в стъкларски магазин”, „като куц кон” и др.
В журналистиката и публицистиката се употребяват сравнения и свободата на словото не може да бъде ограничавана.

Славова беше завела и Наказателно дело от частен характер срещу Иван Бакалов за същите публикации, но Районният съд в София го оправда и излезе с решение, че той не е извършил престъпление. Адвокат беше също Николай Хаджигенов.

Като свидетели на Славова по гражданското дело се явиха дъщеря й, мъжът с когото живее на семейни начала и сегашният изпълнителен директор на банката (който не е работил в банката в определени периоди, които се описват в публикацията).
Свидетели на Бакалов бяха бивши служители в „Инвест банк”и „Феста холдинг”. От техните свидетелства пред съдия прокуратурата има основания да започне разследване срещу Славова. В e-vestnik по-нататък ще посочим по-конкретно какво и излязло от съдебните заседания по двете дела.
Съдебните разноски по делата бяха покрити с дарения на читатели на e-vestnik.

Славова е завела още 4 дела срещу редактора на e-vestnik, за материалите в които се описват още няколко случая, свързани с „Инвест банк”. На две от тях вече е даден ход.

Единият случай е, когато по време на съдебно заседание в Апелативния съд адвокатът на една от фирмитe, от чиито сметки са източени 2,5 млн. долара, беше изгонен от съдебна зала. Фирмата беше спечелила дело в Градския съд, който й присъди близо 9 млн. лв. обезщетения, лихви и възстановяване на източената сума от банката на Славова. Банката обжалва в Апелативния съд, на съдебното заседание се яви трети адвокат, който представи пълномощно и заяви пред съдията, че вече той представлява фирмата, а нейният адвокат е освободен. Адвокатът на фирмата протестира и моли съдията да отложи делото, защото неговата клиентка не го е освобождавала, свързал се с нея светкавично по телефона, няма такова нещо. Но съдията го отстранява от залата и дава ход на делото. Новият адвокат веднага внася документи, че фирмата се отказва от спечелените в Градския съд 9 млн. лева, тоест подарява на „Инвест банк” на Петя Славова спечелената по съдебен път сума…

Заведени са дела от Славова и за още случаи, свързани с нейната банка, за които ще стане дума по-нататък.
Славова води поредица от дела, за да спре публикациите. От страна на e-vestnik можем да обещаем, че това няма да стане. Ще опишем престъпления, на които прокуратурата не обръща внимание.

Неотдавна при публикуването на резултатите от стрес тестовете от БНБ, банката на Славова се оказа една от двете с най-лоши показатели сред българските банки.

Препечатваме информацията от е-vestnik със съгласие на редактора

Иван Бакалов пред De Fakto:  Ще се заинтересува ли сега  прокуратурата от тази банка? 

Осмелих се през 2011 г. да напиша цяла поредица за „Инвест банк”, с пълно съзнание какво може да ме очаква, че ще ме съдят и т. н. Но писах вярна информация. И, както се вижда, съдът ме оправда първо по Наказателното дело от частен характер, което заведе Славова срещу мен, а сега и по гражданското дело, което обхващаше общо 10 публикации от 2011 до 2014 година. Всичко е доказуемо.

Ще се заинтересува ли сега прокуратурата от тази банка? На делото свидетели, бивши служители на Славова казаха такива неща, че прокуратурата има основания за започне разследване. През 2011 г. прокурор от Софийска градска прокуратура пише постановление, че в тази банка са извършени престъпления по три члена от НК. Но то е отменено от висшестоящ градски прокурор, който вече не работи там. Защо?

И след тези публикации имаше още няколко случая, свързани с банката, които описах. Пострадалите сами ме намериха и разказаха. Славова ме съди и за други публикации, още 4 дела. Наистина се чудя защо прокуратурата не се намесва. Ще дам пресконференция да разкажа някои случаи, свързани с банката и да обърна внимание на проверяващите прокуратурата. Има някои явни престъпления, например циганин се регистрира в Агенцията по вписванията с фалшиви документи като съуправител на еднолична фирма, отива като нейн представител да получи в „Инвест банк“ дълга на банката към фирмата и му изплащат в брой 1 млн. лева на каса. Циганинът казва при разпит, че пари не е виждал, а са му обещали 1000 лева, ако се подпише там.

Ако беше в Америка отдавна да са арестувани служители в банката, циганина и др. Но никой не е закачан, няма заловени престъпници.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.