Последни новини
Home / Законът / Промени в данъците за 2017 година

Промени в данъците за 2017 година

Defakto.bg

Още преди няколко седмици управляващите дадоха заявка, че през следващата година няма да има промени в основните данъчни ставки. Ако се съди по предложенията на Министерството на финансите за промени в ресорните закони – обещанието е спазено. С текстовете обаче се правят куп други изменения – с част от тях се цели ограничаване на данъчните измами, с друга се прецизират формулировки от минали години. Има и трети поправки в посока опит за изсветляване на икономиката. Проектопредложенията са публикувани на сайта на финансовото министерство, като се запазва практиката от минали години всички промени да се правят с преходни и заключителни разпоредби на един закон – в случая Закона за акцизите и данъчните складове.

Онлайн декларации

С промените се предлага данъчните декларации и за бизнеса, и за физическите лица да се подават само онлайн. За фирмите задължението влиза в сила за доходи, които подлежат на деклариране от 2017 г. по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). Изискването е това да става задължително с електронен подпис. В мотивите е посочено, че така по-лесно ще се извършва проверка на подадените данни, а дължимият данък ще се изчислява още докато се попълва електронният документ.
Аналогично е предложението и за физически лица – задължените да подават данъчна декларация ще трябва да направят това само по електронен път за доходите, които са получили през 2017 г. Тоест първата година, в която декларациите ще са само онлайн, ще е 2018 г. За физическите лица няма да се изисква електронен подпис, а персонален идентификационен код (ПИК). Той се издава от данъчните и е безплатен, като подаването на декларации с него през страницата на НАП е възможно и в момента.
След като бъде въведено онлайн декларирането, ще отпаднат отстъпките, които в момента по закон могат да ползват фирмите и физическите лица за това.
Само онлайн ще се подават и декларациите от фирми или физически лица, които изплащат доходи, различни от трудови на други физически лица. Промяната влиза в сила още от следващата година и ще важи за суми, изплатени през тази година.

Облекчение за плащания с карти

От догодина физическите лица ще могат да ползват данъчно облекчение, ако плащат своите покупки с карта. Условието е поне 80% от доходите им (които също трябва са получени само по банков път) да са използвани за разходи, платени по банков път. Данъчното облекчение ще е 1% от дължимия за годината данък върху общата годишна данъчна основа, но не повече от 500 лв.
Една стара идея на финансовото ведомство – плащания в брой да се ограничат до 5 хил. лв., отново излиза на дневен ред. В момента ограничението е до 10 хил. лв.

Поправка на грешки

Компаниите вече ще могат да реагират сами, ако намерят счетоводна или друга грешка в документите, които подават пред данъчните. В момента при откриването на подобни пропуски по ЗКПО фирмите са длъжни да уведомят НАП, която трябва да реагира в 30-дневен срок и да коригира финансовия резултат на предприятието и да преизчисли дължимия корпоративен данък. Сега се предлага фирмите сами да правят това, като подадат нова декларация с коректните данни до 30 септември. Предложението за промяна на механизма за корекции е само за грешки, които фирмите са забелязали, след като са подали данъчни декларация за съответната предходна година. За неточности от по-стари периоди ще се прилага сегашното правило – компанията да уведоми писмено НАП и да чака реакция.
По подобен начин се предлага и физическите лица да могат да правят еднократна корекция на годишната си данъчна декларация след 30 април. Срокът отново е 30 септември на същата година, в която е подаден документът.

ДДС за имот, ползван и като служебен

Досега хората, които купуваха имот през фирма и го ползваха за лични цели, можеха да си приспаднат целия начислен ДДС. Сега, аналогично на данък уикенд, ще може да се възстанови платеният ДДС само пропорционално на степента на използване на имота за икономическа дейност. Срокът за коригиране на приспаданията на ДДС кредита за недвижимостите се запазва на 20 години, за останалите активи ще е 5 години.

Данък при апорт на акции

Извършването на непарични вноски в търговски дружества може да се облагат с данък при определени условия. Промяната е записана в проектопромените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. В момента при извършването на непарични вноски в търговски дружества данък не се дължи. Това става само при продажба или замяна на придобитите акции и дялове. „Практиката показва, че сега действащият ред на облагане създава възможности за отклонение от данъчно облагане чрез апортиране на дяловете/акциите, които са придобити чрез непарична вноска. По този начин се избягва плащането на данък за положителната разлика между документално доказаната цена на придобиване на имуществото, което първоначално е било предмет на непарична вноска, и размера на непаричната вноска, вписан в устава на дружеството, съгласно оценката на вещите лица“, твърдят от Министерството на финансите.

Информацията е на в. Капитал

About De Fakto

Проверете също

Адв. колегия Стара Загора: От началото на мандата си гл. прокурор недопустимо злепоставя адвокатите. Докога ще търпим това?!

В декларация – становище Адвокатска колегия Стара Загора посочва, че е  трайното неприемливо и недопустимо …

Поредната тъпа употреба на конституционните механизми

Иван Брегов, Институт пазарна икономика Краткият живот на 48-ото Народно събрание доказва, че у нас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.