Последни новини
Home / Законът / Eлитни юристи пред „De Fakto“ за и против задължителното гласуване

Eлитни юристи пред „De Fakto“ за и против задължителното гласуване

Defakto.bg

Проф. Огнян Герджиков  – Не бива за „две неизвинени отсъствия“ да се посяга на гражданската  правоспособност

Проф. Емилия Друмева:  Санкцията е щадяща,  гласуването е  граждански дълг  

Няма съмнение, че по демократично е гласуването да бъде само право и да не бъде задължително, заяви Проф. Огнян Герджиков  пред De Fakto.   За съжаление нашата действителност през последните години превърна гласуването в една търговия.  Изключително изкривен е процеса на гласуването и както и представата,  че задължителното гласуване в някаква степен ще намали безобразията, които стават в изборния процес.  Ако това би станало аз съм „За“.

Погледнато обаче от гледната точка на действащата ни конституция има сериозни резерви срещу задължителното гласуване,  но най-много ме притеснява санкцията, която беше въведена като несъвършена правна норма. Народните представители решиха да има санкция, за онзи който два пъти не гласува на избори от един и същ вид без уважителна причина да бъде заличен от избирателния списък.

За мен това нещо съвършено недопустимо!  Това е нещо като отнемане на правоспособността,  нещо което от древния Рим насам не си е позволявало никое демократично общество.  Ще бъда много изненадан ако Конституционния съд  не отмени закона в тази му част. Не мога да си представя, че в нашата държава, която се стреми да бъде правова и демократична ще има такова ограничаване на правоспособността за две неизвинителни отсъствия.

Според проф. Емилия Друмева в интервю пред „De Fakto.bg“  санкцията, записана в Изборния кодекс е  “ щадяща и постига ефекта чрез най-мекия стимул – насърчението“

Негласувалият избирател не е „провинил се”, заяви тя по по повод искането на омбудсмана Мая Манолова до КС предвидената санкция да бъде обявена за противоконституционна.  Според проф. Емилия Друмева задължителното гласуване не противоречи на конституцията, защото е изпълнение на граждански дълг. “ Нещата са по-сериозни – негласуването му на два поредни избори от един и същи вид може да разклати фундамента и да заплаши функционирането на демократичната държава; по същество негласуването на избори неглижира диструктивно характеристиката на съвременната българска държава като „демократична”, заяви  тя. И още:  Изводът ми е, че мярката на чл. 242а има охранителна функция като гаранция за спазването на всички други конституционни права и за реализирането на съвременната българска държава според нейната конституционна характеристика като „демократична”, поради което не е противоконституционна.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.