Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов: Надявам се да надделее разумът за НПК

Лозан Панов: Надявам се да надделее разумът за НПК

Defakto.bg

Дано разумът да надделее за променитге в Наказателно-процесуалния кодекс – така председателят на ВКС Лозан Панов коментира последния развой по конфликтиня проект.

След като преди седмица самият Панов бе силно критичен към предвиденото в промените прехвърляне на делата за корупция и длъжностни престъпления, извършени от представителите на властта, от Софийския градски съд към спецправосъдието, ВСС също не одобри част от поправките, а Съюзът на съдиите излезе с остро становище. След заседание на Съвета за съдебна реформа министърът на правосъдието Екатерина Захариева пое ангажимент, че проектът няма да бъде гласуван, преди да протече задълбочен дебат по него.

„Нека да надделее разумът, защото много институции изразиха своята позиция по отношение на промяната на подсъдността. Как ще процедира оттук нататък министърът на правосъдието вече е нейна преценка. Но не виждам никакви основателни, убедителни аргументи зад това“, заяви днес Лозан Панов.

Миналата седмица той обяви и че ВКС проверява случая „Фарук Бекташ“- турският гражданин, убил на пътя двама мотористи и избягал България, бидейки под „домашен арест“. Решението цза тази мярка за неотклонение на Софийсикя окръжен съд роди протести на мотористи.

„Тук на мен ми липсват две неща. Първо – реакцията на конкретния съдия, който ако наистина смята, че неговият акт се основава на закона, правилен е, не виждам пречката да излезе да защити своя акт.

Липсва ми и реакцията и на председателя на окръжния съд, защото когато се поставя въпроса за авторитета на съдебната система, не само на окръжния съд, е нормално да реагират институциите, включително председателят на окръжния съд“, заяви Панов.

 

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.