Последни новини
Home / Законът / Мерки срещу мудно правосъдие: Проверки на делата на всеки 6 месеца, задължително обучение в НИП

Мерки срещу мудно правосъдие: Проверки на делата на всеки 6 месеца, задължително обучение в НИП

Defakto.bg

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие проект на Анализ на констатираните от Инспектората към ВСС случаи на нарушаване правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок (01.10.2015 г. – 31.03.2016 г.) в частта, касаеща съдилищата и данните за установени от ИВСС нарушения; отчета на министъра на правосъдието относно постъпили заявления и изплатени обезщетения  по реда на Глава трета „а“ от ЗСВ, както и направените предложения за мерки в проекта на Анализа, включително предложение за публикуването му на интернет сайта на ВСС.

Проектът на Анализа и решенията на Съдийската колегия ще бъдат внесени за разглеждане в заседание на Пленума на ВСС.

За периода от първото тримесечие – между 01.10.2015 г. и 31.12.2015 г., в ИВСС са постъпили 117 броя заявления по Глава трета „а“ от ЗСВ /разглеждане на заявления срещу нарушаване правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок/. През този период, включително и по заявления, останали от предходен период, след извършени от ИВСС проверки са изготвени 155 броя констативни протокола и становища, от които 93 броя заявления са приети за основателни.

За периода на второто тримесечие от Анализа – между 01.01.2016 г. и 31.03.2016 г., в ИВСС са постъпили 122 броя заявления. След извършени проверки, включително и по заявления, останали и от предходен период, са изготвени 157 броя констативни протокола, от които 104 броя заявления са приети за основателни.

Общият брой на основателните заявления за целия анализиран период е 197, 63 броя – по наказателни дела, и 134 броя – по граждански, търговски и административни дела. Сумата на изплатените обезщетения по сключените споразумения за целия шестмесечен период възлиза на 366 405 лв. и е значително по-малка от изплатената сума за предходния период –  01.04.2015 г. – 30.09.2015 г. – 777 220 лв.

Предвид констатираната повтаряемост на причините, довели до основателни заявления по реда на Глава трета „а“ от ЗСВ, Съдийската колегия на ВСС прие мерки, съгласно които административните ръководители на органите на съдебната власт съобразно правомощията си да извършат проверка на делата, образувани преди 2014 г., и при наличие на недовършени такива да предприемат организационни мерки за тяхното приключване; да се изпълняват решения на ВСС по отношение стриктното спазване на определените им в ПАРОАВАС задължения; провеждане на обучения и предприемане на мерки по дисциплиниране на връчителите с цел неотлагане на дела поради нередовно призоваване; приключване на делата в разумен срок и срочно постановяване на решенията, като при необходимост се налагат дисциплинарни мерки; прилагане на дисциплиниращи средства за страните, вещите лица и свидетелите, предоставени от ЗСВ, ГПК, НПК и АПК; извършване на всеки шест месеца от горестоящите административни ръководители на проверки на делата и преписките за тяхното приключване на съответните инстанции в разумни срокове; включване в учебната програма на Националния институт на правосъдието на обучения във връзка с констатираните случаи на забавяне и добавяне на мярка, свързана с бързите производства.

Сред предложените мерки е и задължението на административните ръководители на Апелативна прокуратура – София, СГП и СРП да проследяват изпълнението на препоръките, дадени от ИВСС за стриктното спазване на чл. 234 от НПК за изготвяне на мотивирани искания, както и за периодичното проследяване и докладване на делата, образувани преди 01.01.2010 г. и неприключени към настоящия момент, на ресорните заместник градски и съответно заместник районни прокурори по предварително изготвен график – съвместен доклад от разследващия орган и наблюдаващия прокурор.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.