Последни новини
Home / Законът / Съдиите в патова ситуация за управата на НИП – след 3 гласувания не избраха представител

Съдиите в патова ситуация за управата на НИП – след 3 гласувания не избраха представител

Defakto.bg

След три поредни гласувания, съдийската колегия на ВСС изпадна в патова ситуация кой да е нейният нов избраник в Управителния съвет на Националния институт на правосъдието. И трите пъти гласовете се поделиха поравно – 6 на 6 и представител на колегията не бе избран. Случи се след смяна на кандидатури, много емоции, дори и една почивка. До упоритото реми между мнозинство и опозиция, като при гласуването участваха и номинираните, се стигна заради отсъствието на двама от кадровиците във вторник– Милка Итова и Мария Кузманова, обичайно гласуващи с мнозинството.

Изборът се отложи за следващо заседание на колегията.

Така на практика съдиите в съвета осуетиха и свиканото вече извънредно заседание на пленума на ВСС, който трябва окончателно да одобри по един избраник на двете отделни колегии в управата на НИП. Прокурорите ще посочат „своя“ представител на заседанието си утре, но там подобни драми не се очакват.

В същото време първото заседание на Управителния съвет на НИП, на което ще се открива новата учебна година и ще се избират преподаватели, е свикано за 26 септември. Най-вероятно то ще мине без представители на ВСС.

Досега това бяха Светла Петкова и Мария Кузманова. Но и двете са съдийки, а промените в Закона за съдебната власт изискват двете места на ВСС в управата на института да се поделят между двете колегии.

Първи тур – Светла Петкова срещу Галина Карагьозова

Очаквано, днес Галя Георгиева предложи съдийската колегия отново да избере Светла Петкова както заради дългогодишния й опит и професионализъм, така и заради желанието й за промяна в работата на съдебната власт. Юлия Ковачева номинира Галина Карагьозова. И обясни – Светла Петкова е част от „старото“ в НИП, а при избора на новия директор Миглена Тачева тя е очертала промени в подходите и дейността на института. А Галина Карагьозова е човек, който може да съдейства за този нов подход.

С 6 на 6 гласа избор не бе направен.

Тогава Галя Георгиева поиска на пленума да се внесат и двете кандидатури и там да се реши коя влиза в управата на НИП. Но това би означавало прокурорите да изберат съдийския представител и предложението не бе прието със същия резултат – 6 на 6 гласа.

Втори тур – Камен Иванов срещу Каролина Неделчева

Тогава неизбраната Карагьозова прикани да се номинират други кандидати и тя самата предложи Камен Иванов – измежду редиците на опозиционерите той е най-приемливият за мнозинството и изглеждаше консенсусна номинация.

Да, ама не. Светла Петкова предложи Каролина Неделчева. Като преди това обвини опозицията, че не я харесват, защото управата на НИП не е преизбрала доскорошния директор на НИП Драгомир Йорданов след приемането на правила, подготвени от самата Петкова.

Юлия Ковачева остро възрази на тази констатация.

Гласовете отново се поделиха 6 на 6, без избор.

Тук вече председателстващият колегията Лозан Панов даде почивка.

Трети тур – Светла Петкова срещу Камен Иванов

А след почивката не мина без взаимни обвинения. В първите минути от заседанието, на което кадровиците от двата лагера очевидно се бореха помежду си за евентуално някой „отсъстващ“, нямаше го Калин Калпакчиев. Той обаче пристигна малко след това.

Галя Георгиева повтори предложението си за Светла Петкова. А Юлия Ковачева номинира пак Камен Иванов.

Соня Найденова прикани Иванов да бъде подкрепен, защото никой не подлага на съмнение качествата му, способността да работи в екип. Освен това е добре да има „оптимално и приблизително равномерно разпределение на ангажиментите и правата на членовете на ВСС“, добави Найденова.

Калпакчиев призова за разум и умиротворяване. „Не може със сила и бройки гласове да се налагат решения на инат. Не може едни и същи хора да бъдат избирани навсякъде, сменихме и представляващия ВСС преди половин година. Хайде да се обединим около Камен Иванов, а не да чакаме следващото заседание, когато ще сте 8 човека“, прикани той.

Галя Георгиева отвърна на удара  – въпреки че „изключително много“ уважава колегата Иванов, няма да го подкрепи, защото ще подкрепи Петкова. А ако ставало дума за сговаряне, заседанието започнало по-късно именно в очакване Калпакчиев да се появи, за да се получи бройката, обвини тя.

За трети път гласовете се поделиха 6 на 6. Със същия резултат бе отхвърлено и повторното предложение на Георгиева двете кандидатури да се представят на пленума, който да реши.

Така съдийската колегия на ВСС ще избира своя представител в управата на НИП друг път.

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.