Последни новини
Home / Законът / Жалба до ВКП: Разследвайте Борисов, той насърчи хайките за бежанци!

Жалба до ВКП: Разследвайте Борисов, той насърчи хайките за бежанци!

Defakto.bg

Без да разпитат премиера, обвинителите разбрали, че бил чист пред закона

Правозащитници и граждани, с правната помощ на Българския хелзинкски комитет (БХК), обжалват постановление на Софийската апелативна прокуратура (САП), с което се потвърждава отказа на Софийската градска прокуратура да образува досъдебно производство срещу министър-председателя Борисов по сигнала на 41 граждани за пряко поощряване на „хайките“ за бежанци по границата. Жалбата е адресирана до Върховната касационна прокуратура, съобщиха от БХК.

Повод за сигнала бяха следните изявления на Борисов пред журналисти на 10 април тази

„Аз се свързах с тези момчета [от една от хайките], говорихме. Всяка помощ, която е за […] „Гранична полиция“ и за държавата, е добре дошла […] Но лично […] разговарях с тях, казах им, благодарих им, изпратих директора на „Гранична полиция“ да се срещне с тях така, че да си координират сигналите и това, което трябва, така че гражданите… тя държавата е наша обща. Всеки, който помогне, само едно „Благодаря“ заслужава. Така, че вече сме го направили. Факт е, че изпратих от София до Бургас да дойде шефът на „Гранична полиция“, те се бяха свързали с граничарите на местния пункт. Така, че само помощ е това“.

В сигнала си гражданите твърдят, че Борисов подбужда към дискриминация и насилие, основани на народностната и етническата принадлежност на чужденците, търсещи убежище. Наред с това той явно подбужда към престъпление чрез проповед пред множество хора. Престъпленията, към които Борисов подбужда, са употреба на насилие спрямо лица поради тяхната етническа принадлежност и образуване, ръководене и участие в групи, които си поставят за цел или системно допускат такова насилие. Други престъпления, извършвани от хайките, към които премиерът подбужда като публично ги хвали, са участието в тълпи, събрани за нападение на граждани във връзка с националната и етническата им принадлежност, както и принудата над другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, посредством сила или заплашване.

През май Софийската градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство. С постановление от юли Софийската апелативна прокуратура потвърди отказа, като отбелязва, че не е образувана дори предварителна проверка, съответно не са снети и обяснения от премиера. За сметка на това обаче прокурорът се е информирал, че ден след сигнала на гражданите за изявленията на Борисов във „Фейсбук“ страницата на последния било публикувано изявление, че думите му не били разбрани правилно, защото „в никакъв случай не трябва да има превишаване на права“. Според САП това изявление значи, че Борисов не е имал умисъл да подбужда към дискриминация, насилие или омраза спрямо бежанци.

„Прокуратурата е политически зависима и прокурорите никога не са били склонни да прилагат закона към властимащите. Така е и в този случай, и това е явно“, коментира адвокат Маргарита Илиева, директорка на Правната програма на БХК. „За съжаление, това означава, че в България хората не са равни пред закона. Самозабравилият се Борисов няма какво да губи от гледна точка на правна отговорност. Може необезпокоявано да насърчава престъпно насилие срещу беззащитни хора, за да се харесва на озлобената част от обществеността“, допълни адвокат Илиева.

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.