Последни новини
Home / Законът / Ново двайсе: Заварените магистрати няма да декларират дали са масони

Ново двайсе: Заварените магистрати няма да декларират дали са масони

Defakto.bg

Заварените магистрати не са длъжни да подават декларации дали са масони или членове на съсловни организации, но и нищо не пречи да го направят. Остава неясно какво се разбира под явни, тайни, формални, неформални и прочее организации, съответно какво точно трябва да докладват за себе си магистратите, но прокурорската колегия на ВСС гласува образец на декларациите и заработването на регистър за тях от 1 октомври. А всички неясноти, празноти и противоречия трябва да се уредят с вътрешни правила на етичните комисии на двете колегии, по възможност съвместно.

Това, в общи линии, се разбра от днешното заседание на прокурорската колегия на ВСС. Темата бе подета гневно вчера от съдийската колегия, според която от парламента трябва да се иска автентично тълкуване на неясните текстове в съдебния закон. Като сред големите въпросителни е и какво точно ще проверяват етичните комисии във ВСС в декларациите на магистратите и до какви последици би довело това. Примерно, ако някой е масон, това означава ли, че не може да е и магистрат?

Има думата правната комисия

От името на правната комисия на ВСС нейният председател Юлиана Колева докладва становище. А именно – че задължението да се декларират гореописаните членства не засяга „заварените на съответните длъжности” магистрати, членове на ВСС и на Инспектората. В същото време обаче няма законови пречки и забрани те също да подадат декларации. Всички, които тепърва влизат в системата, преместват се на друга длъжност, възстановяват се като магистрати или са повишени, трябва да описват връзките си с тайни, явни, формални, неформални организации, ако имат такива.

По другата гореща тема – какви проверки по въпросните декларации ще извършват етичните комисии на съдийската и на прокурорската колегия, откъде и каква информация ще набират и т.н., правната комисия смята, че проблемите трябва да се уредят от самите комисии във вътрешни правила. Нейното становище ще бъде представено пред пленума на ВСС.

Ще подкрепя, но не прегръщам

Ще подкрепя това решение, но не го прегръщам, реагира Незабравка Стоева. Наистина са налице много неясноти, добави Ясен Тодоров. Добре е да се изпрати искане за тълкуване от парламента, присъедини се Васил Петров. Подобно решение обаче прокурорската колегия не взе.

Затова пък и тук че чуха ред интепестни интерпретации.

Например: ако този месец съм си купил билет за риболов, трябва ли да декларирам тази дейност ред ВСС (Васил Петров)? Ако съм на форуми и кръгли маси също ли да го пиша в декларацията (Елка Атанасова)? И т.н.

Нищо не е ясно, но има регистър

Може и да не е ясно какво се декларира и проверява, но прокурорската колегия прие образец на декларация и създаване на регистър за тях, считано от 1 октомври.

При всички случаи законът действа, има срокове за встъпване в длъжност, трябва да се готови с тези правила, каза Юлиана Колева.

Трябва да приемем регистъра, отсече Сотир Цацаров.

И го приеха.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.